Miljonid kogunevad New Yorki

Alates kella seitsmest hommikul kantakse tollel "Aja"-nimelisel platsil suurel ekraanil üle teiste maade pidupäevategemisi. Otsa teevad lahti Fidzhi saared ja lõpetab New York, kus hiiglaslik maakera kõrghoone tipust maa peale libiseb. Times Square il peaks uue aastatuhande saabumist tervitama paar miljonit inimest, samas kui tavapäraselt võtab seal uut aastat vastu umbe pool miljonit. Need paar miljonit on vaid väike osa maailmalinna kogunevast rahvast. Küsitluste kohaselt saabub aga New Yorki 17 miljonit inimest ainuüksi Ameerikast. Kolmepäevane nädalavahetus aastatuhandevahetusel maksab New Yorgi hotellis RIHGA Royal Hotel ligi 150 000 krooni. Talutavamad hotellid on New Yorgis aga juba broneeritud. Üks mees näiteks reserveeris endale laua Rockefelleri keskuse 65. korruse restoranis juba 1993. aastal ja pani selle igaks juhuks kirja ka testamenti. New Yorgist saab aastatuhandevahetusel alguse ka lend Concorde iga ümber maailma, mis maksab umbes miljon krooni.

Ameerika pealinnas Washingtonis, mis aastal 2000 saab ühtlasi 200-aastaseks, tehakse millenniumivahetuse ettevalmistusi lausa Valge maja eestvedamisel, sündmuse ametlikuks loosungiks on "Minevikku austades, tulevikku kujutades". Üritusi on nimetatud ka perekeskseiks, kesklinnas Valge Maja, Kongressihoone ja memoriaalide piirkonnas toimuvad mitmed kontserdid, aasta viimastel minutitel peaks näidatama Steven Spielbergi 17-minutilist filmi, milles juttu räägib Bill Clinton. Kõige tipuks on muidugi metsik tulevärk, mis muud.

Londonis Greenwichis avab kuninganna Elizabeth II südaööl Millennium-Dome i, ligikaudu 18 miljardit krooni maksma läinud kilomeetrise läbimõõduga kuppelehitise. Alates uue aasta esimesest päevast saab seal näha Suurbritanniat tutvustavat näitust, mida on nimetatud "Odüsseiaks tulevikku". 10 000 inimest saavad seal kogeda kõrgetasemelist show d, kus astub üles ka näiteks popstaar Robbie Williams.

Piki Thames i jõge asub kuue kilomeetri pikkune peoala, kuhu oodatakse 2,5 miljonit külastajat. Vahetult enne südaööd algab jõel omalaadne ilutulestik, millest jääb mulje, nagu oleks Thames tules. Big Beni südaöiste kellalöökide ajal peaks jõgi "põlema" 20 minutit ning kõige parem on seda vaadata hiiglaslikult vaaterattalt, mis muidugi kannab nime Millenniumiratas.

Prints Charles ja tema kallim Camilla teatasid, et veedavad aastavahetuse High-

grove i maakodus koos prints Williami ja Harry ning lähedaste sõpradega. William ja Harry pidavat olema vanadega koos vaid peo alguse ja minema seejärel oma sõpradega seni salastatud kohta pidu pidama. Noortepeol osalevad ka Camilla lapsed Laura ja kokaiini tarbinud Tom. Briti valitsus oli Charlesi otsuse pärast solvunud, sest loodeti, et Charles koos lastega osaleb Millenniumi-doomi avamisel.

Prantsusmaa pidutseb terve aasta

Prantsusmaa on ka aastatuhande vahetusel üks ihaldatumaid sihtkohti. Oma maine säilitamiseks ja vähemalt nelja miljoni millenniumipalveränduri meelitamiseks investeeritakse alates selle aasta sügisest kuni 2001. aasta märtsini erinevatesse suurüritustesse umbes miljard krooni.

Ürituste rodus on esile tõstetud kolme. Aastavahetusööl oodatakse Champs-Elyseel toimuvale hiigelpeole enam kui miljonit inimest. Kahe kilomeetri pikkusele lõigule pannakse püsti 11 ehitud vaateratast, mis on varustatud erinevate sümbolitega. Ühel 60 meetri kõrgusel rattal on kõigi maailma riikide lipud, mis ratta tiirlemisel sulanduvad üheks suureks maailmalipuks.

Pariisis loeb 20 000 lambikesega valgustatud Eiffeli torn 2000. aasta saabumiseni jäänud tunde, minuteid ja sekundeid ning kui aeg läbi, plahvatab tornis seninägematu valgusshow. Ühiskondlik transport on sel ööl kõigile tasuta, et ka inimesed, kes elavad väljaspool kesklinna, peol osaleda saaksid. Ainuüksi see zhest maksab riigile 180 miljonit krooni. 200 väljavalitut saavad 36 000 krooni maksva pileti eest peoööl tantsu lüüa Versailles lossis.

Kaks ülejäänud suurüritust toimuvad suvel. 2000. aasta 21. juunil suletakse Pariisi sisemine maanteering autodele, selle asemel liigub seal suur karavan paljudele vabaõhukontsertidele. 14. juulil saab kogu Prantsusmaast üks suur piknikuplats. Piki meridiaani, kujuteldavat liini põhja- ja lõunapooluse vahel, istutasid Prantsuse koolilapsed läinud neljapäeval 10 000 tamme, pööki ja seedrit. 2000. aasta juunis avatakse matkarada, mis kulgeb piki toda rohelist meridiaani. Prantslased renoveerivad ja avavad uueks aastatuhandeks uutena näiteks Jumalaema kiriku, Pompidour keskuse ja mõned uued jalakäijate sillad üle Seine i jõe.

Soomlaste keskne peopaik on Helsingis Finlandia-talo 200 meetri pikkusel terrassil, mis on aastaid suletud olnud. Külalised saavad satelliidikanalite abil kaasa elada uusaastapidustustele kogu maailmas. Ligi 3700 krooni maksva pileti eest on ette nähtud ka kerge õhtusöök ja lahjem alkohol.

Berliinis Brandenburgi väravate juures toimuv programm "24 tunniga ümber maakera" jätab varju kõik sel aastal Saksamaa uues pealinnas toimunu. Kokku astuvad üles enam kui 200 esinejat. Etenduse kulminatsiooniks on ühe vanainimese minek läbi värava, mis sümboliseerib vana aastatuhande lahkumist. Punkt kell 0.00 lippab väravast sisse noor inimene, sümboliseerimaks uut algust. Siis algab ka tunni pikkuseks kavandatud tulevärk, millesarnast pole Saksamaa kunagi näinud.

Tuhandeaastane linn ootab 60 miljonit turisti ja palverändurit

Madridis ja Barcelonas toimuvad futuristlikus stiilis peod, Mallorcal korraldatakse aga enneolematu härjavõitlus. Enne

kellalööke põletavad lissabonlased sümboolselt kõik lõppeva sajandi halva tuleriidal. Seejärel marsitakse läbi linna ja vaadatakse tulevärki Tejo jõel.

Itaalias toimuvad peod peaaegu kõikides vanades paleedes, tuhandeaastane linn Rooma ootab tuhandeid külalisi. Üheks põhiliseks tõmbenumbriks on muidugi paavsti koduriik Vatikan, kus kolmanda kristliku aastatuhande saabumise tähistamine algab jõuluõhtul, mil paavst peaks kava kohaselt hõbehaamrikesega koputama Püha Peetruse kiriku uksele, avades sel moel sümboolselt peakiriku uksed palverändureile. Traditsiooniliselt toimub kesköine uue aasta missa, kokku peaks aga juubeldamine kestma üle aasta, 2001. aasta 6. jaanuarini, ning kogu selle aja jooksul oletatakse Vatikanist läbi käivat isegi kuni 60 miljonit inimest.

Venemaal algab viimaste aastate tava kohaselt peopaneku aeg läänelike jõulude ajal ja jõuab lõpule millalgi pärast õigeusklikke jõule. Venemaa kõige ambitsioonikamaks millenniumiprojektiks on olnud niinimetatud Petlemma täht, mis kujutab endast rakettide ja satelliitide abil hiiglasliku tulevärgi korraldamist mitte lihtsalt taevas, vaid lausa kosmoses. Paraku pole viimasel ajal sellisele grandioossele ettevõtmisele, mille üheks osaks oli ka kingikottide taevast alla heitmine viie maailma linna kohal, enam ühtegi kinnitust tulnud. Enam-vähem kindel on aga see, et Moskvas avatakse rahvale Kremli väravad.

Aafrika kohta on teada, et suurimad pidustused on plaanis Kaplinnas ja Johannesburgis. Nelson Mandela tantsib Kaplinnas koos tuhandete külalistega, kelle sekka kuuluvad väidetavalt ka dalai laama ja aafrikalikku päritolu supermodell Naomi Campbell. Ligi 11 kilomeetri kaugusel Kaplinna rannikust asuval Robbeni saarel toimub aga kontsert, millel peaksid osalema riigi praegune president Thabo Mbeki ja Mandela. Samal saarel olid nad mõlemad apartheidi ajal vangis. Üks huvitav ettevõtmine toimub Lõuna-Aafrika idarannikul Durbani linnas, kus korraldatakse "Drummillennium" – 4000 trummilööjat kogu maailmast taovad trummi iga tund, mil maakera eri ajavööndeis uus aasta saabub.

Suurimad peod nii Austraalias kui Singapuris

Ateenas avatakse viimase number ühega algava aasta lõppemise puhul terveks ööks Akropolis ja hulk templeid. Ajaloole vaadatakse tagasi ka Egiptuses, kus aastatuhandevahetust tähistatakse ajaloo suurima peoga, mille kulminatsiooniks on Cheopsi püramiidi kroonimine üheksa meetri kõrguse kuldse tipuga täpselt südaööl. Sellega saab üks seitsmest maailmaimest tagasi oma algse kõrguse, 146 meetrit. Kava kohaselt peaks siis kuldtipust tulev valguskiir kuulutama Egiptusele uue aastatuhande algust. Lisaks toimub püramiidide juures tuhande esinejaga teatrietendus, kuhu oodatakse 50 000 külalist kogu maailmast. Pileti hind on 2100 kuni 5700 krooni. Kavas on Jean Michel Jarre 12-tunnine multimeediaooper, lavadekoratsioonideks 4000 aasta vanused püramiidid.

Austraalia metropol Sydney korraldab enda väitel maailma kõige suurema millenniumipeo. Peopaigaks on terve sadama piirkond koos futuristliku ooperimajaga. Aastavahetusel toimub kaks hiiglaslikku ilutulestikku. Sellest osasaamiseks tuleb kulutada vaat et rekordiline summa raha. Sadamaalale pidutsema pääsemiseks tuleb lunastada 7200 kuni 18400 krooni maksev pilet. Kui kavas on ka süüa, peab arvestama 9200 kuni 18400 krooniga. Vaatamata soolasele hinnale, oodatakse enam kui miljonit külalist. Sydney on pärast Uus-Meremaa Aucklandi teine maailma suurlinn, kes uut aastatuhandet tervitab. Kõige esimesena saabub uus aasta Fid?i saartele, kus maailma rikkaim mees Bill Gates on broneerinud oma külalistele tuhat hotellikohta.

Reklaami kohaselt suurim millenniumipidu Aasias toimub Singapuris, kuhu oodatakse tänavapidustustele sadu tuhandeid inimesi. Malaisias on paastu tõttu keelatud nii tänavatrall kui alkohol, plaanis on aga gigantne erapidu Kuala Lumpuri hotellis 100 000 külalisele. Kambodzhas on keskseks peopaigaks tuhande aasta vanused Angkor Wati templid. Lõuna-Koreas organiseerib pidustusi koguni presidendi poolt ellu kutsutud komisjon. Hongkong käis aga külaliste meelitamiseks välja 48 miljonit krooni, millega 200 hoonet saavad sel ööl valgustatud. Traditsioonilisemast küljest pakutakse tänavakarnevale ja näiteks veel Millennium Cupi nime kandvat traavivõistlust. Neile aga, kes 31.detsembril küllalt pidutseda ei jõua, jääb võimalus võtta uut aastat vastu veel veebruaris, mil Hiinas algab draakoni aasta.

Mitte kõik ei pidutse pööraselt

Jaapanlased ei pea aga seekordset aastavahetust küsitluste kohaselt üldse eriliseks ja tähistavad seda samuti kui kõiki eelmisi – mis polegi imestamist väärt, sest jaapanlased elavad oma ja mittekristliku kalendri järgi. Ühtteist maailmalinnas Tokyos aga siiski tehakse. Näiteks pannakse seal 31.detsembril viimaseid hetki lugema hiiglaslik kell ning kesklinnas korraldatakse rahvapidu, mis peaks sarnanema New Yorgis toimuvale. Traditsioonide austajad kaovad ilmselt tavapäraselt budistlikesse templitesse, ootama 108 kellalööki, mis uue aasta toovad. Luksust jahtivate jaapanlaste jaoks aga algab millenniumivahetuse pidu 21. detsembril, mil viietärniline kruiisilaev Asuka sadamast väljub ja jääb merele kuni uue aasta tulekuni. Kuigi taolise kruiisi hind ulatub 600 000 kroonini, on kõik piletid juba ammu müüdud.

Hiina keskendus sel aastal riigi 50. juubeli tähistamisele ning suurt millenniumipidu pole kavandada jõutud. Kompartei juhtimisel on küll moodustatud uue aastatuhande tähistamise riiklik komitee, kuid üksikasjalikumalt pole see veel mingeid plaane avaldanud. Kuuldavasti korraldatakse suur laulu- ja tantsupidu, kontsert ja üleriigiline astronoomiliste teadmiste konkurss. Pealegi algab Hiinas uus aasta tegelikult sootuks veebruaris ja suurem osa hiinlasi ilmselt sel olulisel hetkel 31.detsembril hoopis magab. Sel päeval peaks siiski Pekingis toimuma hiigelpulmapidu, sest abielluda on lubanud 2000 paari.

Ka moslemid ei arva, et uus aasta algab 1. jaanuariga. Niisamuti pole aastavahetus suur pidu Indias, kust on aga siiski teada muusika- ja valgusvaatemängu korraldamine Madhya Pradeshi osariigis erootiliste Khajuraho templite juures, sedagi küllap rohkem turistidele.

Tõsiusklikud tõttavad Pühale maale

Juutidegi jaoks ei tule uus aasta 31.detsembri järel, kuid Jeruusalemmas tähistavad Kristuse tähtpäeva muidugi tuhanded sinna saabuvad palverändurid. Pühas linnas toimub aasta viimasel päeval küünaldega protsessioon ja missa, uue aasta esimesel päeval peetakse ülemaailmse rahupäeva missa. Erivalgustus paigaldatakse umbes sajale ajaloolisele hoonele ja pühapaigale kogu linnas. Kristuse sünnipaigas Petlemmas toimub muusikafestival, mille kulminatsiooniks on 2000 tõrviku süütamine ja vaikimisminut uue aasta saabudes. Rahusõnumit loodetakse kuulutada üritusel Surnumere ääres, Iisraeli ja Jordaania piiril, kus tuhanded inimesed peaksid üksteisel kätest kinni võtma.