Neiu tunnistab, et ta ei muretsenud väga eksami pärast. “Ma polegi üldse pabistaja-tüüp! Võtsin täiesti rahulikult. Mul polnud ka midagi näkitsemiseks kaasas, mõnda ðokolaaditahvlit näiteks. Vaid pastakas ja kõik.”

Ta ütleb veendunult, et oleks osanud igal etteantud teemal kirjutada. “Midagi väga keerulist seal küll polnud. Ka Goethe ja Kareva teoste tsitaatidele toetudes oleksin hakkama saanud.”

Kogemustest peab õppima

“Mida ma siis kirjandis kirjutasin? Teema ütleb ju juba ise, millest kirjutada. Võtsin täiesti sõna-sõnalt... Oh, kirjutada oli ausalt öeldes lihtsam kui sellest praegu rääkida,” püüab Kristi pingeliselt kirjatöö sisu meenutada. “Kirjutasin sellest, et iga õpitud asi ja iga õnnetus ja iga õnn on elus oluline ning neist tasub õppida. Ei pruugi alati olla halb, kui halvasti läheb... Sest järgmine kord tead, kuidas toimida. Ma kirjutasin sellest üldiselt, aga natuke ka enda kogemustest.

Aga mulle tundub, et mul läks päriskirjand halvemini kui proovikirjand, sest see tuli mul väga hästi välja. Sain 9 palli! Aga nüüd on hindamine 100punktise skaala järgi. Oh, ma parem ei arvaks, palju ma punkte saan. Ma tõesti ei julge öelda, kas ma tegin hästi või halvasti. Ma ju ei tea, kes on hindamiskomisjonis ja mida nemad arvavad,” ei taha ta oma kirjandihinnet ennustada.

“Järgmine riigieksam on mais. See on inglise keel. Arvan, et mul ei tule sellega probleeme. Kui gümnaasium on läbi, lähen kindlasti edasi õppima kõrgkooli. Aga kuhu, ei tahaks praegu öelda, sest pole isegi veel lõplikult otsustanud,” hoiab Seksi-Kristi oma õppimisplaanid esialgu enda teada.

Lauljatar kirjutas muusikast

Eesti eurolaulukonkursil kaasa löönud noor lauljatar Liisi Koikson valis kirjanditeemaks Doris Kareva “Mis see on, mis ärkvel hoiab hinge?”.

“Valisin selle, sest arvasin, et saan seal muusikast rääkida,” põhjendab Kilingi-Nõmme gümnaasiumi abiturient Liisi. “Ja minu jaoks hoiabki muusika hinge ärkvel! Kirjutasin päris kaua, umbes 5,5 tundi.”

Pakutud teemade valikuga oli Liisi rahul. “Meie õpetaja arvas ka, et on hästi kirjutatavad teemad. Midagi rasket polnud. Mul oli ðokolaad ka kaasas, et hoida ajud värsked. Aga kui maha istusin, oli mul kõht kohe nii tühi, pabistasin vist...” Liisi naerab ja lisab, et öösel magas ta siiski hästi. “Teadsin, et aega on ja kiirustada pole vaja.

Tavaliselt olen koolikirjandite eest saanud 6-7 palli, nii, et normaalselt. Ma ei oska öelda, kui palju ma nüüd saan... Enne kui kirjutama hakkasin, mõtlesin, et kui 80 palli, on täitsa lahe. Järgmine, inglise keele eksam on mulle edasiõppimise suhtes olulisem ja seega ka raskem,” arvab Liisi, kes plaanib kõrgkooli just nimelt inglise keelt õppima minna.

Üksi inimeste seas

Presidendikandidaadi Peeter Tulviste tütar, Tartu Miina Härma gümnaasiumi abiturient Epp kirjutas kirjandi “Üksi inimeste seas”.

“Ta ei tea arvata ka, kuidas läks,” teatab Epu vanaema ja lisab, et kirjandid on lapselapsel muidu hästi välja kukkunud. Viimased katsed on hindeks andnud 6-7 palli. “Eks ta ikka natuke pabistas, aga loodame, et läks hästi. Ta tahab Tartu Ülikooli edasi minna, kui vaid sisse saab. Praegu on ju konkurss väga tugev. Epp tahab minna prantsuse keelt õppima, aga sinna tulevad ju väga tugevad õpilased Leesi koolist, Prantsuse lütseumist,” muretseb vanaema.

“Ega Epule väga hästi ei meeldi, kui teda isa presidendiks pürgimisega seostada,” muretseb vanaema ja ütleb, et Epp ise ei tahagi ajakirjanikuga vestelda. “Natuke liialt palju on seda lärmi ja ega noortele selline asi ei meeldi. Igaüks tahab ikka ise keegi olla, mitte isa varju jääda!”

Eve Heinla