Mitte kokaraamat, vaid huvitav teos


Shokolaadiraamat on õpetusterohke ning üliheade retseptide ja piltidega kokandusteos.

Angeelika, Maire ja Lia, nagu nad end sissejuhatuses esitlevad, on järjekordselt hakkama saanud meistritööga. Ehkki kokaraamatuid kirjastavad nad kui lepse reega, tuleb nende järjekordse teose – šokolaadiraamatu – kohta öelda, et see on suurepärases formaadis ja tähelepanuväärselt heade piltidega. See on aga alles pool asja.

Raamatus on šokolaadi ajaloost ja teekonnast kööki nii huvitavalt kirjutatud, et seda võib võtta peaaegu juturaamatuna. Lugeda saab nii kakaopulbrist ja sŠokolaadi kasutamisest kodus, kuidas seda riivida, kuidas glasuurida? On veel praktiline õpetus koos piltidega sŠokolaadi sulatamise kohta, et see põhja ei kõrbeks.

Samuti on raamatus mitmeid põhiretsepte ja õpetusi sŠokolaadist kaunistuste tegemise kohta – algaja entusiast köögis saab nende näpunäidete järgi tordikaunistuste vormimise selgeks.

Siis aga algab alles raamatu põhiosa – retseptid, kus üks on parem kui teine. On suur valik šokolaadikookidest ja -jookidest, tortidest, küpsistest, trühvlitest, muudest maiustest rääkimata.

EPL Köök uuris raamatut. Pakume šokolaadifaktidest siinkohal väljavõtte ja avaldame mõned retseptid. Raamatu juhiste järgi pole šokolaaditoite üldse keeruline teha.

Šokolaadiraamatu autorid on Maire Suitsu, Angeelika Kang ja Lia Virkus, väljaandja on Ajakirjade Kirjastus.

Magusad faktid

Shokolaad ja maajad

Jumalate jook

•• 1492 avastas Itaalia meresõitja Kolumbus Ameerika mandri ja külastas seda hiljem korduvalt. 1502. aastal, oma neljanda reisi ajal, maitses suur meresõitja praeguse Nicaragua aladel esimese eurooplasena shokolaadijooki ning sai lahkudes kingituseks kaasa kakaoube, mis paraku jäid küll maadeavastaja huviorbiidist välja.

•• Shokolaadijoogi jäljed viivad iidsete maajade kultuuri õitsengu aega e VI sajandisse.

•• Asteegid pidasid seda joogiks, mis oli kuulunud ainult jumalatele.

•• Shokolaad saabus suure triumfiga Euroopasse alles 27 aastat hiljem ja sai Hispaania kuningakoja ainuomandiks.

•• Shokolaadijoomine saavutas grotesksed mõõtmed nii Hispaanias kui Mehhikos.

•• Joogi valmistamisoskusi kaitsti Hispaanias võrdselt riigisaladusega.

•• Jook pääses pikkamisi teistesse kuningakodadesse peamiselt abielude kaudu.

•• Prantsusmaale saabus shokolaad 1615, kus seda peeti barbarite joogiks seni, mil nende kuninganna Austria Anna joogi Prantsuse õukonnajoogiks kuulutas.

•• 1650.a Inglismaale jõudnud joogi võidukäik oli seevastu kiire. 1657 avati Londonis esimene shokolaadituba, mis saavutas koos teiste samalaadsetega tohutu populaarsuse.

•• 1765 avati Ameerika mandril Massachusettsis esimene shokolaaditehas, mis tähendas kakao-

ubadest shokolaadijoogi tooraine valmistamise mehhaniseerimist.

•• XIX saj tõi Euroopasse tormilise arengu shokolaadi kvaliteedis ja toodangu mitmekesisuses. Rajati shokolaaditehaseid, valmistati esimest nn söögishokolaadi, õpiti eraldama kakaovõid kakaomassist ning valmistama piimashokolaadi ja kakaopulbrit.

Shokolaadi toorjuustu marmorkook

Retsept 8-le

Imelihtne tort, mis ei vaja küpsetamist

Põhi:

•• 200g Digestive küpsiseid

•• 50g võid

Peale:

•• 150g valget šokolaadi

•• 200g pähklitega piimašokolaadi

•• 500g toorjuustu(nt mascarponet)

•• 2 dl hapukoort

•• 1 tl vanillsuhkrut

Valmistamine:

•• Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga ühtlaseks.

•• Vooderda lahtikäiva (24 cm läbimõõduga) vormi põhi küp-setuspaberiga.

•• Suru küpsisesegu vormi põhja.

•• Sega omavahel toorjuust, hapukoor ja vanillsuhkur. Jaga segu võrdselt kahte kaussi.

•• Sulata kahes eraldi kuumaveevannis šokolaadid.

•• Sega sulatatud valge šokolaad ühes ja sulatatud tume sŠokolaad teises kausis oleva seguga.

•• Vala vormi põhja valge šokolaadi segu ja määri laiali.

•• Tõsta lusikaga peale tumeda šokolaadi segu.

Loe veel

•• Tee tiku või kahvliga ringikujulisi liigutusi, et kihid veidi seguneksid.

•• Aseta külmkappi vähemalt kolmeks tunniks kuni üleöö.

Shokolaadi-mandlikook

Retsept 10-le

Rohkelt mandleid ja shokolaadi sisaldavas koogis ei ole grammigi jahu.

Ained:

•• 225g toasooja võid

•• 1 1/2 + 1/2 dl suhkrut

•• 1 dl fariinsuhkrut

•• 4 muna

•• 200g mandleid

•• 175g tumedat šokolaadi

Kaunistamiseks:

•• 25g šokolaadilaaste, tuhksuhkrut või lilli

Valmistamine:

•• Kata 26 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberiga ja määri küljed võiga.

•• Vahusta toasoe või 1 1/2 dl suhkru ja fariinsuhkruga vahule.

•• Eralda munavalged kollastest. Sega munakollased ükshaaval võivahu hulka. Munavalged pane eraldi kaussi.

•• Purusta mandlid ja haki šokolaad suure noaga tükkideks.

•• Lisa mandlid ja šokolaad munavahule.

•• Vahusta munavalged kõvaks vahuks, lisa1/2 dl suhkrut ja vahusta veel.

•• Sega taina hulka esmalt pool munavalgevahust ja seejärel ka teine pool.

•• Vala tainas vormi ja küpseta 150 kraadi juures 50-60 min.

•• Lase jahtuda.

•• Serveerides puista üle tuhksuhkruga või kaunista värskete maasikate või lilleõitega või köögiviljanoaga tõmmatud šokolaadirullikestega.

Shokolaadivaht

Retsept 10-le

Ained:

•• 120g võid

•• 250g tumedat šokolaadi

•• 6 munakollast

•• 6 munavalget

•• 1 1/2 dl suhkrut

•• 6 sl kanget kohvi (nt espresso)

Valmistamine:

•• Sulata kastrulis või ja lisa tükeldatud šokolaad.

•• Sega, kuni šokolaad on sula-nud.

•• Vahusta munakollased ja suhkur heledaks vahuks.

•• Kalla šokolaadisegu õrnalt kloppides munavahu hulka.

•• Lisa kohv ja sega ühtlaseks.

•• Vahusta munavalged tuge-vaks vahuks.

•• Sega alguses šokolaadisegu hulka pool munavahust.

•• Kalla šokolaadisegu teise poole munavahu hulka ja sega õrnalt läbi.

•• Kalla pokaalidesse ja serveeri jahutatuna.

Tänu rammususele ei saa seda vahtu suurtes kogustes tarbida. Maitseb oivaliselt näiteks maasikate või vaarikatega serveeritult.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare