(8 inimesele)

2 vanillikauna

5 dl piima

6 munakollast

2 dl suhkrut

5 dl vahukoort

1 tl vanillsuhkrut

*Lõika vanillikaun pikisuunas pooleks ja kaabi seemned noaotsaga välja.

*Sega kastrulis piim, vanillikaunad ja seemned. Kuumuta keemiseni, tõsta tulelt ja kata kaanega. Lase 30 minutit seista.

*Vahusta munakollased ja suhkur tugevaks vahuks.

Kuumuta piim uuesti keemiseni ja kalla vähehaaval ning pidevalt vahustades munavahu hulka. Kuumuta segu pliidil kuumaveevannis pidevalt puulusikaga segades umbes 10 minutit.

*Tõsta segu tulelt ja kurna läbi sõela. Kalla juurde külm vahustamata koor. Jahuta segu kiirelt külmaveevannis ja hoia üleöö või vähemalt 1 tund külmikus.

*Valmista jäätis.

Mangojäätis

(6 inimesele)

100 g kuivatatud mangot

1 dl tumedat rummi

1 väike mangokompott

3 dl vahukoort

1/2 dl piima

3 munakollast

4 spl suhkrut

1/2 sidruni mahl

*Sega väikeses kausis kuivatatud mango ja rumm. Kata kilega ja lase aeg-ajalt segades 2 tundi maitsestuda.

*Haki nõrutatud mango tükkideks.

*Püreeri nõrutatud mangokonserv.

*Sega kastrulis vahukoor ja piim. Kuumuta keemiseni ja tõsta tulelt. Vahusta munakollased ja suhkur tugevaks vahuks.

*Kalla kuum kooresegu vähehaaval ja pidevalt vahustades munavahu hulka. Kuumuta pliidil kuumaveevannis pidevalt puulusikaga segades umbes 5 minutit, kuni segu veidi pakseneb.

*Tõsta tulelt, sega juurde tükeldatud mango, mangopüree ja sidrunimahl.

*Jahuta segu täielikult ja valmista jäätis.

Vaarikajäätis

(8 inimesele)

400 g (külmutatud) vaarikaid

1 kogus vanillijäätise massi

*Sulata vaarikad ja peenesta neid veidi kahvliga.

*Lisa vanillijäätise segule ja valmista jäätis.

Karamelli-pekanipähklijäätis

(8 inimesele)

2 dl suhkrut

1 1/4 dl vett

3 1/2 dl kohvikoort

6 munakollast

3 1/2 dl vahukoort

1 tl vanillsuhkrut

2 tl võid

1 1/2 dl hakitud pekani- või sarapuupähkleid

*Sega kastrulis suhkur ja 1 dl vett. Kuumuta, kuni suhkur sulab ja vähehaaval pruunistub. Mida rohkem suhkrut pruunistada, seda mõrkjam ja tumedam saab jäätis.

*Lisa ettevaatlikult ülejäänud vesi. Lisa vähehaaval kohvikoor ja sega ühtlaseks.

*Klopi juurde munakollased ja kuumuta kuumaveevannis pidevalt segades umbes 5 minutit, kuni segu pakseneb.

*Tõsta kastrul kohe kuumaveevanni ja lisa vahustamata koor ning vanillsuhkur. Kata kaanega ja jahuta.

*Sulata pannil või, lisa hakitud pähklid, pruunista kuldseks ja jahuta.

*Valmista jäätis ja lisa valmimise lõpupoole pähklid.

Laimi-jogurtijäätis

(6 inimesele)

1 liiter maitsestamata jogurtit

5 laimi

1 1/2 dl suhkrut

1/2 dl siirupit

1 tl riivitud laimikoort

1 tl vanillsuhkrut

*Pane jogurt 1 tunniks marliga vooderdatud sõelale nõrguma.

*Sega kausis laimimahl, suhkur, siirup, laimikoor ja vanillsuhkur.

*Lisa nõrutatud jogurt ja sega ühtlaseks.

*Valmista jäätis.

Mustikajäätis

(8 inimesele)

5 dl mustikaid

2 spl sidrunimahla

1 kogus vanillijäätise massi

*Püreeri poolsulanud mustikad ja sidrunimahl sauseguriga või köögikombainis.

*Sega jäätisemassi hulka ja valmista jäätis.

Tee nii:

[[2]] 1. Lõika vanillikaun pikuti pooleks ja kraabi seemned noaotsaga välja. Lõika kaun juppideks ja lisa piim. Kuumuta keemiseni ja tõsta tulelt. Lase kaanega kaetult 30 minutit seista.

[[3]] 2. Vahusta munakollased ja suhkur tugevaks vahuks. Kuumuta piim uuesti keemiseni ja sega munavahu hulka.

[[4]] 3. Kuumuta segu kuumaveevannis puulusikaga pidevalt segades umbes 10 minutit, kuni segu jääb kergelt lusika külge. Ära lase segul keema tõusta, muidu võib see tükki minna.

[[5]] 4. Kurna segu sõelal ja jahuta. Lisa külm vahustamata koor. Kata kauss kilega ja jahuta külmkapis üleöö või vähemalt 1 tund.

[[6]] 5. Käivita jäätisemasin ja kalla segu masinasse. Umbes 30 minuti pärast on pehme jäätis valmis. Kui soovid teha jäätisepalle, tõsta jäätis plastkarpi ja hoia vähemalt 1 tund sügavkülmas.

[[7]] 6. Kui sul ei ole jäätisemasinat, siis kalla jäätisesegu kaussi ja tõsta sügavkülma. Umbes 2 tunni pärast klopi vispliga servadest, kus segu on juba jäätunud. Tõsta uuesti külmikusse ja vahusta jälle vispliga, kuni segu on ühtlaselt jäätunud.

retseptid: Angeelika Kang

fotod: Jaan Heinmaa (Filmari)