MMM... JÄÄTIS Kodune maius, mis sulab suus
Vanillijäätis
(8 inimesele)
2 vanillikauna
5 dl piima
6 munakollast
2 dl suhkrut
5 dl vahukoort
1 tl vanillsuhkrut
*Lõika vanillikaun pikisuunas pooleks ja kaabi seemned noaotsaga välja.
*Sega kastrulis piim, vanillikaunad ja seemned. Kuumuta keemiseni, tõsta tulelt ja kata kaanega. Lase 30 minutit seista.
*Vahusta munakollased ja suhkur tugevaks vahuks.
Kuumuta piim uuesti keemiseni ja kalla vähehaaval ning pidevalt vahustades munavahu hulka. Kuumuta segu pliidil kuumaveevannis pidevalt puulusikaga segades umbes 10 minutit.
*Tõsta segu tulelt ja kurna läbi sõela. Kalla juurde külm vahustamata koor. Jahuta segu kiirelt külmaveevannis ja hoia üleöö või vähemalt 1 tund külmikus.
*Valmista jäätis.
Mangojäätis
(6 inimesele)
100 g kuivatatud mangot
1 dl tumedat rummi
1 väike mangokompott
3 dl vahukoort
1/2 dl piima
3 munakollast
4 spl suhkrut
1/2 sidruni mahl
*Sega väikeses kausis kuivatatud mango ja rumm. Kata kilega ja lase aeg-ajalt segades 2 tundi maitsestuda.
*Haki nõrutatud mango tükkideks.
*Püreeri nõrutatud mangokonserv.
*Sega kastrulis vahukoor ja piim. Kuumuta keemiseni ja tõsta tulelt. Vahusta munakollased ja suhkur tugevaks vahuks.
*Kalla kuum kooresegu vähehaaval ja pidevalt vahustades munavahu hulka. Kuumuta pliidil kuumaveevannis pidevalt puulusikaga segades umbes 5 minutit, kuni segu veidi pakseneb.
*Tõsta tulelt, sega juurde tükeldatud mango, mangopüree ja sidrunimahl.
*Jahuta segu täielikult ja valmista jäätis.
Vaarikajäätis
(8 inimesele)
400 g (külmutatud) vaarikaid
1 kogus vanillijäätise massi
*Sulata vaarikad ja peenesta neid veidi kahvliga.
*Lisa vanillijäätise segule ja valmista jäätis.
Karamelli-pekanipähklijäätis
(8 inimesele)
2 dl suhkrut
1 1/4 dl vett
3 1/2 dl kohvikoort
6 munakollast
3 1/2 dl vahukoort
1 tl vanillsuhkrut
2 tl võid
1 1/2 dl hakitud pekani- või sarapuupähkleid
*Sega kastrulis suhkur ja 1 dl vett. Kuumuta, kuni suhkur sulab ja vähehaaval pruunistub. Mida rohkem suhkrut pruunistada, seda mõrkjam ja tumedam saab jäätis.
*Lisa ettevaatlikult ülejäänud vesi. Lisa vähehaaval kohvikoor ja sega ühtlaseks.
*Klopi juurde munakollased ja kuumuta kuumaveevannis pidevalt segades umbes 5 minutit, kuni segu pakseneb.
*Tõsta kastrul kohe kuumaveevanni ja lisa vahustamata koor ning vanillsuhkur. Kata kaanega ja jahuta.
*Sulata pannil või, lisa hakitud pähklid, pruunista kuldseks ja jahuta.
*Valmista jäätis ja lisa valmimise lõpupoole pähklid.
Laimi-jogurtijäätis
(6 inimesele)
1 liiter maitsestamata jogurtit
5 laimi
1 1/2 dl suhkrut
1/2 dl siirupit
1 tl riivitud laimikoort
1 tl vanillsuhkrut
*Pane jogurt 1 tunniks marliga vooderdatud sõelale nõrguma.
*Sega kausis laimimahl, suhkur, siirup, laimikoor ja vanillsuhkur.
*Lisa nõrutatud jogurt ja sega ühtlaseks.
*Valmista jäätis.
Mustikajäätis
(8 inimesele)
5 dl mustikaid
2 spl sidrunimahla
1 kogus vanillijäätise massi
*Püreeri poolsulanud mustikad ja sidrunimahl sauseguriga või köögikombainis.
*Sega jäätisemassi hulka ja valmista jäätis.
Tee nii:
[[2]] 1. Lõika vanillikaun pikuti pooleks ja kraabi seemned noaotsaga välja. Lõika kaun juppideks ja lisa piim. Kuumuta keemiseni ja tõsta tulelt. Lase kaanega kaetult 30 minutit seista.
[[3]] 2. Vahusta munakollased ja suhkur tugevaks vahuks. Kuumuta piim uuesti keemiseni ja sega munavahu hulka.
[[4]] 3. Kuumuta segu kuumaveevannis puulusikaga pidevalt segades umbes 10 minutit, kuni segu jääb kergelt lusika külge. Ära lase segul keema tõusta, muidu võib see tükki minna.
[[5]] 4. Kurna segu sõelal ja jahuta. Lisa külm vahustamata koor. Kata kauss kilega ja jahuta külmkapis üleöö või vähemalt 1 tund.
[[6]] 5. Käivita jäätisemasin ja kalla segu masinasse. Umbes 30 minuti pärast on pehme jäätis valmis. Kui soovid teha jäätisepalle, tõsta jäätis plastkarpi ja hoia vähemalt 1 tund sügavkülmas.
[[7]] 6. Kui sul ei ole jäätisemasinat, siis kalla jäätisesegu kaussi ja tõsta sügavkülma. Umbes 2 tunni pärast klopi vispliga servadest, kus segu on juba jäätunud. Tõsta uuesti külmikusse ja vahusta jälle vispliga, kuni segu on ühtlaselt jäätunud.
retseptid: Angeelika Kang
fotod: Jaan Heinmaa (Filmari)