Mõni õpilaste tehtud film võib vaatajat

Pühapäeval saavad Eesti rahvusringhäälingus tavapärasest rohkem sõna lapsed. ETV-s näidatakse laste tehtud filme, Vikerraadios ja Raadio 4-s on lapsed saatejuhtideks ning eetris on palju lastesaateid. 1992. aastal UNICEF-i algatatud rahvusvahelist laste ringhäälingupäeva tähistatakse ERR-is esimest korda.

“Saame anda lastele meedia vahendusel sõna, aga üks on kindel – mida lapsed eetris ka ei räägiks, olgu diktorina või muus vormis, nende looming räägib neist paremini. Seepärast otsustasime laste ringhäälingupäeva tähistada koolifilmide festivaliprogrammiga,” ütles ETV programmitellija Gerda Kordemets, kes oli ka lastefilmide eelžürii liige.

Eesti laste filmiloomingut näidatakse kahes osas – kell 11.15 saab näha alg- ja keskastme ning kell 15 gümnaasiumiõpilaste filme.

Koolifilmide festival korraldati tänavu esimest korda kinobussi toel. Eelvaliku žürii liikme Elmo Säksi sõnul saadeti võistlusele üle saja anima-, mängu- ja tõsielufilmi ning sketši. Võistlusele valiti neist 37, auhindu anti kümnele. ETV ekraanile jõuab pühapäeval valik neist 37-st.

Elmo Säksi sõnul jäid temale enim meelde “LÜ”, “Sinine, sinine, sinepine, must”, “Otsus” ja võidufilm “Keskkonna probleemid”.

“Tase oli väga kõva. Mind vapustas mitu asja, mõni lausa pisarateni,” ütles Kordemets ETV programmi kohta.