Sel ajal madrused lasevad ennast lõdvaks, mängivad kaarte ja pummeldavad järjekordsest sadamast pardale smugeldatud eksootilist kärakat juues. Seetõttu on neile eriti piinarikas hommik: kell pool kuus kaigub kajutitesse paigaldatud valjuhäälditest laeva kapteni, admiral Kõutsi sõjamehelikult reibas hääl, mis kamandab pohmellis ja unesegased meeskonnaliikmed tekile. Nii. Ühel järjekordsel “vabal” öörahu ajal otsustavad madrused igavuse peletamiseks pisut kala püüda. Ootamatult plartsatab eksootiliste vee-elukate kõrvale kuldkalake. Kalake inimkeeli paluma, et mehed ta merre tagasi viskaks. Lubab täita vastutasuks madruste mis tahes soovi. Kiiresti jõutakse üksmeelsele otsusele, et kalake võiks täita varahommikul tekile mehi tööle ajama ilmuva admirali esimese soovi. Mis tähendaks, et selle täitmise korral ei peaks mehed midagi tegema, kuna käsk saab kohe täidetud. Seega – võivad koides edasi põõnata. Lasevadki kuldkala merre tagasi.

Järgmine hommik. Punkt 6.30 marsib tekile sportlikult reibas admiral, haarab juba ruupori, et meeskonda tööle kamandada. Aga enne vaatab ümbritsevale, tõusva päikese esimeste kiirte säras sillerdavale sinisele veeväljale, ringutab mõnuga ja nendib: “Ai sa kurrrat. On ikka ilus hommik – löö või ankur tagumikku!”

11Brüsselis töötava poliitiku kirjavahetus kaugel kodukülas elava pensionärist sugulasega.

Sugulane: “Tervitusi Eestimaalt! Oleme uhked sinu üle, et sa ükskord nii kaugele ja kõrgele jõudnud oled, ajad tähtsate meestega tähtsaid asju, vaatame sind televiisorist. Minu ja vanaisa tervis on päris vilets viimasel ajal. Aastaid ka juba. Varem, kui veel Tallinnas sama tähtsates ametites töötasid, käisid meid ikka vaatamas, aitasid ise või saatsid oma autojuhi appi. Nüüd aga ei näita enam nägugi. Meil siin aga aiamaa kevadel ootab üleskaevamist: ise ei jaksa enam, keegi ei aita ka.”

Poliitik: “Palju tervisi Brüsselist! Ärge jumala pärast aiamaad kaevake! Iseendale aastad Murrus kaevate. Ja mind kutsutakse siit tagasi.”

Sugulane: “Tervisi kodunt!

Suured tänud abi eest. Saadeti mulle appi terve brigaad kaitsepolitseist. Otsisid midagi. Nüüd on muld kenasti kobestatud.”

Poliitik: “Tervisi jälle Brüsselist! Vabandan, et töö pärast ei saanud aega aiamaad kaevama tulla. Aga aitasin, kuidas sain. Kartuli mahapanekuga saate ehk ise hakkama.”