Mudamusic on järjekordne näide sellest, et inimesed, kes palju teevad, jõuavad ka rohkem. Selle aasta aprillis käivitus lõpuks Mudamusicu internetikeskkond www.mudamusic.com, mis esialgu veel ülima interaktiivsusega ei hiilga, pigem on tegemist netipoega, kust on võimalik soetada paljude Eesti väikeste plaadikeevitajate heliloomingut ja lugeda ka paari artiklit Eesti underground’i tegemistest-toimetamistest.

Esialgne plaan oli koondada vaid elektroonilist muusikat viljelevaid Eesti tegijaid, kuid praeguseks on Mudamusicu kaitsva tiiva alla kogunenud ka metal’it väljastav Nailboard, dÏässilikuma muusika esindaja AVA Muusika ja mitu alternatiivrokki produtseerivat firmat, näiteks Roy Strider ja Forwards.

Alari Orav ütleb, et Muda mõte on koondada kõik väikesed plaadifirmad. “Öeldakse, et ühtsuses peitub jõud. Täpselt selleks ongi mudamusic.com mõeldud,” ütleb Orav. “Seal saab kuulata, vaadata ja osta artistide loomingut ning sattuda ka niisuguse huvitava materjali otsa, millest esialgu aimugi polnud.”

Peamiselt DJ ja reklaamiagentuuri Lowe-Age mõttemasinana tegutsev Orav leiab, et Muda eesmärk ei ole väikeste firmade kaotamine koondamise kaudu. “Ma tegelikult ei välista, et Muda võiks ise ükskord plaadifirma staatusesse tõusta ja väljastada kogumikplaate erinevate väikefirmade loomingust,” sõnab Alari. “Kõik need firmad on ju erinäolised, andes välja muusikat techno’st kuni alternatiivse rokini. Mudamusic ei taha kindlasti olla organisatsioon, mis neid dikteerib.”

Infoallikas välismaale

Ago Väli, kes on väikese Kuressaares asuva plaadifirma Tiskotown eestvedaja, tunnistab, et vajadus sellise organisatsiooni järele on igatahes olemas. “Kui Aivar Tõnso mulle helistas ja küsis, kas me oleksime nõus selle asjaga kaasa minema, nõustusin. Peamiselt seetõttu, et väga raske on ise oma toodangut üle Eesti müüa. Siiani oleme seda teinud peamiselt Dancemixi plaadipoe kaudu ja ka ise käest kätte müües,” ütleb Ago, artistinimega Alexus.

Üheks Mudamusicu suurimaks õnnestumiseks võib pidada osalemist 2005. aasta maailma suurimal muusikamessil MIDEM, kuhu Priit “Julm” Juurmann toimetas kompilatsiooni Mudamusicu alla koondunud firmade artistide loomingust, mille vastu tundsid kuulu järgi huvi ka Cafe Del Mari koostajad.

P. Julm leiab, et Mudamusicul peaks olema mitu funktsiooni: “Esiteks peaks ta pakkuma netipõhist platvormi muusika levitamiseks ja soetamiseks ning ka informatsiooni selle muusika kohta. Teiseks peaks see olema informatsiooniallikas ka välismaiste kanalite jaoks, abivahend välismaiste muusikalevitajate mõjutamiseks.”

Juurmann arvab, et ideaalis võiks Mudamusic aidata alles alustavaid väikesi plaadifirmasid, samas leiab ta, et otsest kasu pole Mudamusic veel ilmutanud. “Tulevikus võiks Muda olla katusorganisatsioon, mille kaudu taotleda rahasid eesti muusika ürituste korraldamiseks väljaspool Eestit ja muudeks eesti muusikat reklaamivateks tegevusteks. See oleks juba otsene abi,” ütleb P. Julm.

Rakverest laia maailmagi jõudnud Lejal Genesi üks vedajaid Gee leiab, et Mudamusicu näol on tegemist ühe levikanali juurdetulekuga. “Oleme inimesi küll sinna suunanud ja üht-teist peaks olema müüdud,” ütleb Gee, kuid ei usu eriti Mudamusicu abile välisesinemiste saamisel.