Ja tähti jagub mitme fotoaparaadi mälukaardi ja tervelt kahe vipirõdu jagu. Ühed ülihiiud varjutamas teisi. Üks selline on Kristjan Kasearu, aastahiti esikümnes kolme lauluga. On ta Eesti Elvis, sõjaväest läbi käinud kogupererokkar? „Väga hea küsimus,” veeretab Kristjan skarabeuse agarusega kohale üm­mar­guse vastuse.

Kes tunneb ära Shanoni laulja?

Silmipimestavate ülihiidude kõr­val ei tohi unustada nõndanimetatud kinnistähti, mis tunduvad seisvat paigal, sest nad on meie Päikesesüsteemist nii kaugel, et nende liikumist on raske silmaga märgata. Meie kontekstis on nad peavoolust kõrvale jäävat muusikat viljelevad artistid. Kuna nad on inimsilmale paigal, on nende vahele aja jooksul tõmmatud mõttelised jooned, et moodustuks tähtkuju, skeene.

Kinnistähed ei kurda. Nad on alati olemas, supernoova plahvatuse oht neid ei puuduta. Ning aastahiti galal on nad kohal nagu Pauksoni või Mangi horoskoop vana aasta viimases ajalehes. Mida nad meile ennustavad? Metsatöllu trummar Atso ennustab raskerokkarite kontserdi-DVD-d ja Pedigree laulja Bonne oma kureeritava kollektiivi seitsmendat kauamängivat.

Ka muidu nähtamatud neutrontähed saavad täna särada, kuigi vaid kogenud astronoomi silm tunneb nende vormipintsakute, Vansi sponsorisärkide, emo­­-tukkade või -patside ja terava ninaga kingade tagant tähe ära. Mis parata, raadio ju pilti ei näita. Käsi püsti, kes tunneks toidupoes ära näiteks aasta uue tulija tiitli võitnud Shanoni laulja Freddy? Aga seal ta särab, silmameik ja pintsak sama tooni mustad.

Kuid pidage, kuhu jääb mööda kihutav komeet, mis tähelepanu tähtedelt ära tõmbab? Otsekui tellimise peale vihiseb platsi Bedwettersi kitarrist Rauno Kutti. Peagi peaksid „wetud” uuesti taevast läbi vuhisema, debüütplaadi salvestamine on lõpusirgel.

Aga kes on Laura Põldvere, esikümnes looga „Lihtsad as­jad”? Tema pole täht, ta on kaunis ja kauge planeet 581C. Nagu ka aastahiti võitnud Eesti päritolu Ameerika alternatiivpoplauljatar Kerli Kõiv, kes saatis oma tänusõnad videoklipiga.


Heidy Purga: lähiaastatel Kerli-taolisi edulugusid vist ei tule

•• Kuidas seekordse aastahiti galaga rahule jäite?

Ei oskagi veel tegelikult öelda, sest pean salvestuse enne üle vaatama. Aga külalised on kiitnud, esinejad ja muusikud ning tuttavad on kiitnud ja tundub, et rahvale ka meeldis.

•• Kas te ise ka Raadio 2 suurel hääletusel osalesite?

Mul on häbi tunnistada, aga ma unustasin seda lihtsalt teha. Kogu selle õhtu korraldamine ja produktsioon võttis nii palju aega, et ühel hetkel avastasin, et enam ei saa hääletada.

•• Aga kes olid teie 2008. aasta eestimaised lemmikud?

Kindlasti HU?, kes on täiesti suurepärane nähtus Eesti popmaastikul. Muidugi endiselt Vaiko Eplik. Ja siis tegelikult ka projekt 3Pead – täiesti fantastilised.

•• Eestimaises arvestuses võitis Ameerikas oma karjääri käima pannud Kerli Kõiv. Kui tõenäoliseks peate, et selliseid edulugusid nagu Kerli oma tuleb lähiaastatel juurde?

Arvan, et lähiaastatel sellises mastaabis edulugusid ehk enam ei juhtu. Kuid Eesti muusikud on igatahes tegijad. Paljud neist on kuulsad ka väljaspool kodumaad, kuid lihtsalt omas nišis, omal alal.

 Tiiu Laks