Multilingua tegevdirektori Kersti Pärna sõnul ei piirduta vaid koolituskursuste korraldamisega, kavas on vahetada ekspordialast oskusteavet ka konsultatsioonide vormis.

FINTRA juhataja asetäitja Tuovi Haikala ootab projektist kasu ka Soome ettevõtjatele. Tema sõnul tunneb Soome ettevõtja küllaltki hästi Eesti turgu, kuid Läti ja Leedu on sihtturgudena veel vähelevinud.

Koostöö pilootprojektiks Eestis on ettevõtjatele korraldatav eksportturunduse põhikursus, milles osalejatel on võimalus sooritada IATTO (rahvusvaheline väliskaubanduskoolituse organisatsioonide assotsiatsioon) standarditele vastavat eksamit eksportturunduse diplomi (diploma in export marketing) saamiseks.

AS Multilingua on Austria- Soome erakapitalil põhinev koolituskeskus, mille bürood asuvad Tallinnas, Narvas ja Helsingis ning pakutakse keeleõppe-, ärikoolitus-, tõlke- ja konsultatsiooniteenust. TjaK

Tööstress toob kaasa saavutusi

Stress ei pruugi olla alati midagi halba, stressi võib suunata töötama

enda heaks. Stressitaluvuse treenimiseks soovitab psühholoog Andrew

Goliszek raamatus "Kuidas juhtida stressi 60

sekundiga" korrata viit mõttekujundit. Seda niikaua, kuni need saavad harjumuseks.

MÕTTEKUJUND NR 1: ma olen võimekas ning enesekindel, kui olen millelegi pühendunud või millegagi seotud.

Goliszeki hinnangul parandavad hõivatus ja tegutsemine inimese ellusuhtumist ja ta hakkab end tavaliselt palju paremini tundma. Ta tunneb, et on väärtuslik ja vajalik.

MÕTTEKUJUND NR 2: ma leian, et muutus ja (või) väljakutse on põnev ja kasulik kogemus.

Kasulik on teha endale harjumuseks mõelda igast muutusest või väljakutsest kui millestki uuest ja põnevast. Mida rohkem nii tehakse, seda huvitavamaks muutub elu ja muudatused ei too enam kaasa nii palju halbu tundeid.

Lihtne võte, mida võib kasutada alati, kui on tunne, et muudatused ajavad ärevusse, on teha iga päeva alguses enda jaoks midagi erilist. Päeva võib alustada näiteks jalutuskäigu, teejoomise, lehelugemise või lihtsalt istumisega.

MÕTTEKUJUND 3: ma tunnen endas jõudu, mis annab mulle energiat iga kord, kui ma olen olukorra eest vastutav.

Halba stressi põhjustab tunne, et see, mis sa teed on kasutu, elu liiga keeruline ja kontrolli alt väljas. Asi ei muutu paremaks niikaua, kuni ei teki tunnet, et olukord on kontrolli all. Kui tunned, et juhid olukorda, haarad sellel sarvist ega muretse selle üle, mida see kaasa võib tuua. Kergem ja kasulikum on kontrollida, kui olla kontrollitud.

MÕTTEKUJUND 4: stress muudab mu loovamaks ja väärtuslikumaks.

Autor soovitab kujutleda, et stress on patarei, mis annab energiat ning milleta ei suudeta kasutada kõiki oma võimalusi. Nii avastad üsna kiiresti, kuidas stress võib ergutada andma endast parimat.

MÕTTEKUJUND 5: ma võin iga stressi tekitava olukorra muuta millekski heaks.

Viimane mõttekujund on nelja eelmise tipuks: tegevusele pühendununa tekib tunne, et kontrollitakse toimuvat ning muudetakse sündmused kasulikuks kogemuseks. Kui see juhtub, järgneb alateadlik usk, et needsamad sündmused toovad esile parima, mis inimeses peitub ning muudavad ta loovamaks ja väärtuslikumaks. Ta on võimeline olukorda kontrollima. Kõik see paneb tundma, et suudetakse negatiivsed sündmused muuta positiivseks.

Agne Narusk

Stressist internetis:

www.neti.ee/cgi-bin/teema/teadus

60 sekundiga negatiivne stress

positiivseks:

* Sisenda endale positiivsust.

* Kujutle silme ees pilti positiivsest tulemusest.

* Ole muutumiseks piisavalt paindlik.

* Võta aeg maha.

* Tee kindlaks oma viljakaim tööaeg ja parim keskkond.

* Liigu.

* Ära heieta minevikumälestusi.

* Muuda või tühista olukord.