Küllap on paljud naised eneselt küsinud, miks peavad just nemad enne menstruatsiooni masendust ja peavalu tundma? Teooriaid on mitmeid, kuid lõplikku selgust siiski ei ole. Selge on vaid see, et probleem esineb naistel, kellel pole veel saabunud menopaus.

30aastase arstistaaÏiga Dr Naima Toomikas kirjutab raamatus Naistearsti pilguga, et kõige sagedamini esineb PMS-i 30-40aastastel naistel ja see hakkab vähenema pärast 45. eluaastat.

Geneetiline eelsoodumus

PMS-i põhjuste osas on loodud mitmeid teooriaid, kuid lõplikku selgust siiski ei ole. Kindel on see, et PMS-i teke eeldab munasarjade tsüklilist talitlust. Ühe hüpoteesina alaneb nädal enne oodatavat menstruatsiooni kehas serotoniini tase, mis põhjustabki ebameeldivaid sümptomeid. PMS-i esinemiseks võib olla ka geneetiline eelsoodumus.

PMS-i vaevused ei mõjuta ainult elukvaliteeti – sageli on tegemist haigusega, mis vajab meditsiinilist ravi. Vähem kui pooled naistest, kellel esinevad sümptomid, võtavad kas retsepti- või käsimüügiravimeid ning vaid 24% naistest pöördub abi saamiseks arsti poole.

PMS-i levinumaid sümptomeid saab liigitada kehalisteks, käitumuslikeks ja psüühilisteks.

Kehalisteks sümptomiteks, mis PMS-iga võivad kaasneda, on tursed, rindade hellus, lihas- ja peavalu ning kõhupuhitus, millega võib kaasneda ka kehakaalu tõus.

Käitumuslike PMS-i sümptomitena on täheldatud unehäireid, isumuutust, keskendumisraskuseid, huvipuudust ja lausa sotsiaalset eraldumist.

Psüühiliste häiretena on kirjeldatud ärrituvust, meeleolu kõikumist, ärevust ja pinget, ka depressiooni, kontrolli alt väljumise tunnet ja isegi vägivaldseks muutumist.

Ohutu ja uudne ravim

Kaua olid PMS-i ainsateks kliiniliselt tõestatud ravimiteks sünteetilised ravimid, näiteks antidepressandid. Nüüd on Nycomed SEFA AS-i tootegrupijuhi Jaana Laane sõnul saadaval ka kehale märksa ohutum raviviis, mis baseerub läbinisti looduslikul mungapipral. Uudse ravimi nimi on Prefemin ning see on apteekides saadaval käsimüügiravimina. Üks tablett Prefemini sisaldab 20 mg mungapipra (Vitex agnus castus) ekstrakti, mis vastab 120-140 mg mungapipra viljadele.

Vastunäidustusteks on ravimi puhul vaid ülitundlikkus mungapipra viljade või tableti mõne abiaine suhtes. Vastavate kliiniliste andmete puudumise tõttu ei tohi ravimit kasutada ka tõsise neeru- või maksapuudulikkuse korral.

Tõsiseid kõrvaltoimeid ei ole ravimi kasutamisel täheldatud, kuid üksikjuhtudel võib tekkida eksanteem ja nahalööve. Harvadel juhtudel on ravi algperioodil täheldatud PMS-i mõnede sümptomite intensiivistumist.

Samuti saab PMS-i ka ravimiteta leevendada. Soovitatav on hoiduda suure rasvasisaldusega toidust ning piirata kofeiini ja soola tarbimist.

Samuti tuleks suurendada küllastamata rasvhapete osakaalu võrreldes küllastatud rasvhapetega ning tõsta B6-vitamiini, kaltsiumi ja magneesiumi hulka toidus. Vajadusel võib selleks tarvitada vastavaid toidulisandeid, vitamiine ja looduspreparaate. Oluline on ka regulaarne füüsiline aktiivsus ning tihti võib abi olla ka psühhoterapeutilisest nõustamisest.

Mungapipar

•• Mungapipart (Vitex agnus-castus L.) on läbi aegade tuntud sellistegi nimetustega nagu voorusepuu, kasinusepuu või karskusepuu.

•• Taime ladinakeelne nimetus on tuletatud järgmiselt:

agnus > lambatall,

castus > tagasihoidlikkus,

vähenõudlikkus, mõõdukus, kombekus.