Rahvafolkloor mutisõjas

Mõnikümmend aastat tagasi oli ainus peletusvahend tühi pudel, millel põhi alt ära löödi ja maasse kaevati, et pudelikaelas vinguv tuul mutile ebameeldiva heli tekitaks. Aastate jooksul on lisandunud peletajateks veel haisvad asjad nagu kassiliiv, koertekarvad, roiskuv kala, tahm ning ka lihtsalt tugevalõhnalised taimed: toominga- või elupuuoks, ebajasmiin, aedrass ja -ruut. Aga ka vett või lausa bensiini pole mõni ärritunud mutitõrjuja paljuks pidanud ning sajatav sõnagi olla ühel aiapidajal muti kasvuhoonest ära peletanud.

Väike, tömbi kehaga mutt on putuktoiduline. Teda lillesibulate ja mahlaste juurte söömises süüdistada ei saa. Erinevalt vesirotist on mutikäigud sügavad (kuni 120 cm) ning neis toimetab ta ööpäevaringselt. Suuresti meelitab muti aeda hea toidulaud: vihmaussid ja putukalised. Nii võib juhtuda, et kevadel aiamaal sõnnikuhunnikut lahti saputades meelitate aeda ka muti, sest sõnnikus pesitsevad sõnniku-ussid on tema meelistoit.

Mutivõitlust tuleb pidama hakata juba varakevadel, siis pole veel mutiperekond laienenud ja vastaseid on vähem. Tee kindlaks muti aktiivsemad käigud ja vali tõrjevahend. Enimkasutatavad vahendid on lõksud. Neid võib kasutada koos lõhnakuulidega, et vältida loomakeste uut pealetungi. Mutitõrjeks võib kasutada ka mutieinet või -suitsu. Ei maksa heituda, kui mutt alguses lõksud mulda täis ajab ja ise sündmuspaigalt lahkub. Sõjas jääb võitjaks see, kel on rohkem kannatust! Tasub meeles pidada ka tõsiasja, et perekonna tekkimisel valitseb mutimaailmas hierarhia: aktiivset kaevetööd teeb põhiliselt liider. Tema kinni-püüdmisel valitseb aias mõne aja näiline rahu, kuid see on petlik, sest bossi koht ei jää asendamata ja kaevetööd lähevad edasi.

Igal tagaajamisel on piirid: kui oled katsetanud juba kõiki rahvavahendeid, lisaks lõkse, lõhnakuule ja mutieinet ning loomad aias ikka võimust võtavad, on viimane võimalus tellida professionaalsed tõrjujad, kellel taimekaitsetöötaja tunnistus ning luba kasutada tõrjeks spetsiaalseid mutikuule, mis mullaniiskuses gaasiks muutuvad.

On tõsi, et suure hulga muttide kaevetöid tuleb piirata ning suunata kultuuraiast väljapoole, kuid teema lõpetuseks viskab Mägi mutinalja. “Ainus, kes veel maal aias kaevab, ongi mutt – kõik teised on ju Tallinnasse tööle läinud!” ning lisab lõppu, et las mutt olla ja toimetada omi asju. Muti tegutsemine aias kinnitab, et aias on väärtuslik muld – niisiis on mutt justkui aia kompliment.

Lõksu paigaldamine

Mutilõks aeda

Mida meeles pidada?

•• kasuta lõksu ülespanekul kindaid ning hõõru lõkse enne ülespanekut mullaga, mutil on ülihea haistmine;

•• kaeva käik lahti;

•• kasuta alati korraga kahte lõksu erinevas suunas, vinnasta ning fikseeri puuoksaga,

jälgi, et lõks oleks horisontaalselt;

•• kata lõksud, et valgus ei paistaks käiku;

•• kontrolli kord päevas, vajadusel paiguta teise kohta