Animasarja looja Matt Groening on tuntud mitmekülgse muusikamaitse poolest. Ta on toimetanud muusikakirjutisi ja korraldanud festivale ning mängib lehmakella rokkbändis The Rock Bottom Remainders. Ajalehes Los Angeles Reader töötades anti talle kirjutada ka iganädalane muusikakolumn “Sound Mix”, kuid Groening kirjutas seal väga harva muusikast, eelistades arutleda oma argimurede üle.

Et muusikakolumni natuke rohkem muusikat tuua, mõtles Groening tihti asju lihtsalt välja. Ta arvustas välja mõeldud bände ja olematuid plaate ning tunnistas siis järgmisel nädalal kõik üles, lubades, et ta kunagi enam ei valeta. Lõpuks paluti tal muidugi muusikakolumni kirjutamine kellelegi teisele üle anda. Ammu enne seda, millalgi 1970-ndate lõpus, töötas Groening plaadipoes Licorice Pizza, kus ta ka oma koomikseid “Life in Hell” (nagu ta nimetas oma elu LA-s) jagas ning tasapisi ka praegust kuulsa animaatori karjääri alustas.


Homeri bänd The Be Sharps

“Simpsonite” esimene muusikaline tegelane (peale peretütre Lisa muidugi) on Lisa mentor ja õpetaja, jazzilegend Bleeding Gums Murphy, keda mängis näitleja Ron Taylor. Esimene päris muusik “Simsonites” oli biitlite trummar Ringo Starr, kes mängis teisel hooajal iseennast, kiites kirjas pereema Marge’i 1960-ndatel tehtud portreed temast.

Ringo ei jäänud ka viimaseks biitliks, kes “Simpsonites” mänginud on. Viiendal hooajal meenutab pereisa Homer, kuidas nad 80-ndatel The Be Sharps’idega Grammy võitsid ja ta auhinnagala lava taga biitlite kitarristi George Harrisoniga kohtus. Samas osas tehakse biitlitele ka pisike austusavaldus, kui The Be Sharps’ide vokalist Barney lahkub bändist, et olla koos oma jaapanlannast kaasaga, kellega nad salvestavad loo “Number 8”, mis sarnaselt biitlite loole “Revolution 9” kasutabloope ja heliefekte.

Kolmas biitel, Paul McCartney oli “Simpsonites” koos oma tollase naise Lindaga (muuseas, esimene kord, kui abielupaar on selles sarjas koos esinenud) ning nad õpetasid Lisale, kuidas lihasöömisest loobuda.

Legendaarseid bände on “Simpsonites” olnud aga teisigi. Eriti tähelepanuväärne on osa, kus Homer läheb suvel rokilaagrisse, kus õpetajateks on teise hulgas Mick Jagger ja Keith Richards Rolling Stonesist, Elvis Costello ja Tom Petty. Samuti ka USA ühele suuremale muusikafestivalile Lollapaloozale vihjav osa “Homerpalooza”, kus Homer üritab end muusikatrendidega kurssi viia ja satub Hullabalooza festivali friigisõusse ja läheb nendega tuurile. Seal veedab ta aega Peter Framptoni (kelle täispuhutava sea Homer katki teeb), Smashing Pumpkinsi (kes aitavad tal parem friik olla), Cypress Hilli (kes esinevad pilves peaga ja varastavad Peter Framptoni orkestri) ja Sonic Youthiga (kes murravad Peter Framptoni külmikusse sisse ja varastavad tolle arbuusi).

 

Mitte ainult iseendana

Kui vana ning uue Springfieldi vahele ehitati müür, siis lõhkus The Who kitarrisoologa loost “Won’t Get Fooled Again” müüri ja aitas linna taasühendada. Kui aga Homer hakkab kampaaniat tegema, et saada linna uueks sanitaarpealikuks, siis saab ta U2 kontserdi häirimise eest peksa. Hiljem tõstavad ka iiri kuulsa bändi liikmed Homeri võidu auks klaasi. Ja kui Springfieldi linnarahvas arvab, et pisike orvuke Timmy O’Toole on kaevu kukkunud (mis on tegelikult Barti julm nali), siis tuleb Sting ja laulab heategevusüritusel.

Ühe lahedama esinemise on teinud, uskuge või mitte, Michael Jackson, kes oli lõputiitrites kirjas kui John Jay Smith. Ta mängis Leon Kompowskyt, kes arvab, et on Michael Jackson. Ja kuigi Leon Kompowsky häält luges sisse Michael Jackson, siis Michael Jacksoni laulud laulis sisse tema järeletegija Kipp Lennon.

Veel üks legend, kes ei ole päris iseennast mänginud (mis on “Simpsonites” muusikute puhul tavalisem variant), on Johnny Cash. Meie seast lahkunud Cash mängis 1997. aastal koiotti, kes aitab Homeril leida hingesugulast.

Viimaks, Briti lühim hittlaul Homeri “Spiderpig” viitab osaliselt ka Pink Floydile. Ja et tähistada Simpsonite filmi DVD välja tulemist, taastati Pink Floydi kuulsa albumi “Animals” kaanefoto stseen lendavast seast ning heeliumiga täidetud hiiglaslik Homeri lemmikloom lennutati Briti Batterfieldi elektrijaama kohale.


Veel muusikuid “Simpsonites”

Aerosmith
The Ramones
Barry White
Red Hot Chilli Peppers
50 Cent
Metallica
The White Stripes
Elton John
Britney Spears
REM
N*SYNC
Dolly Parton
Paul Anka
Blink-182
Tom Jones
Spinal Tap


Vaata ka videot "Homerpalooza" osa erinevatest stseenidest: