Lehma on elektrikarjusega tema enda ja hernepõllu hea käekäigu huvides vaos hoitud vist juba pool sajandit. Et aga koer on inimese parim sõber ega ole lehmast põrmugi kasutum, on elekter ka kutsade elu ja heade kommete nimel kasutusele võetud.

Koerakarjused ja koerapeletajad, iseavanevad koerauksed, haukumisvastased rihmad, raadio teel juhitavad seadmed jahi- ja linnukoerte treenimiseks – mida kõike on välja mõeldud. Enamik neist töötab patareidega, mõni vingem vidin nõuab ka elektrivoolu.

Netikaubamaja Koer24 pidava OÜ Multiver tegevjuht Lauri Bauvald naerab selle lehmajutu peale ja teeb paranduse: “Me ise ütleme nende nn elektrikarjuste kohta “nähtamatud aiad”. Sest aeda kui sellist ju pole, kuigi süsteem on mõeldud samamoodi looma hoidmiseks soovitud territooriumil.”

Nähtamatu aia põhimõte on lihtne. Lemmikloomale lubatud liikumisala eraldatakse juhtmega, mis Lauri soovitusel tuleks maasse kaevata, kuigi mõni panevat selle ka lihtsalt mööda aeda jooksma. Ja juhe peaks olema nii sügaval, et näiteks muruniitjaga seda üles ei künnaks.

Juhe on ühendatud raadiosaatjaga, mis tekitab ümber juhtme väikese võimsusega madala sagedusega raadiosignaali. Koer saab kaela rihma, mille küljes on tilluke patareitoitel vastuvõtja. Kui nüüd koer traadile läheneb, tuleb tema vastuvõtjast hoiatav helisignaal, vibratsioonhoiatus või mõlemad koos. Kui koer seda ei kuula, järgneb väike elektrilöök, mis on piisavalt tugev koera piirdest eemale peletamiseks.

Erisugused elektrihoiatused

Lauri kinnitab, et selline süs-teem on koerale ohutu. Valida tuleb muidugi koera suurusele vastav aiasüsteem, sest väiksemale koerale mõeldud elektrihoiatus ei pruugi näiteks bernhardiinile mõjuda rohkem kui sääsehammustus. Küll aga võib suurele koerale mõeldud rihmast saadud elektrilöök väiksemat sorti sõbrale tõsiselt haiget teha. Maa sisse kaevatud juhe on küll ühendatud vooluvõrku, aga seal on vahel alaldi, nii et juhtmesse jõuab umbes üheksavoldine vool.

Süsteemil on ka see võimalus, et koerale saab jätta nii-öelda värava – koha, kust ta pääseb ilma impulssi saamata läbi.

Ei saa öelda, et sellised nähtamatud aiad oleksid väga odavad. Hind sõltub tootjafirmast ja sellest, kui suurele või mitmele koerale (kõik aiad lubavad ohjes hoida mitut koera, tuleb hankida vaid lisakaelarihm) ja kui suurele alale aed mõeldud on (piirata võib ka üksnes õuebasseini, kallid elupuud aias jne), aga ühtegi alla 3700-kroonist piirajat Lauri teada Eestis saada ei ole.

Nähtamatud koeraaiad tulid Eesti turule juba seitse aastat tagasi. Ja huvi nende vastu on: Laurile helistatakse nädalas mitu korda. Ostetakse ka. Info sellise aia kohta levib Lauri sõnul põhiliselt suust suhu: keegi, kes on asjaga rahul, räägib sõbrale ja nii edasi. “Inimesed on aru saanud, et kui su hirmkallis – kas rahaliselt või emotsionaalselt – sõber aiast plehku paneb ja auto alla jääb, siis pole enam midagi teha. Kui on võimalik selline asi ära hoida, siis tuleb seda teha,” ütleb Lauri, kelle enda neli valget lambakoera on samamoodi aiaga kaitstud.

Lauri sõnul on põhiline aga see, et koera tuleb treenida süs-teemiga kohanema. Koeraaial on selleks tarbeks kenasti kaasas eestikeelne õpetus ja isegi õppevideo. Ei saa nii, et traat pannakse paika, koerale rihm kaela, ja ongi valmis. Peremees peab koos koeraga harjutama, kuidas asi toimib. Koer peab aru saama, et kui ta läheb mingi piirini, juhtub midagi ebameeldivat.

“Üksi uue olukorraga tutvuma jäetud koer läheb tõenäoliselt paanikasse ja võib isegi piirdest üle hüpata,” selgitab Lauri. Kui koer on uue olukorra omaks võtnud, polegi Lauri sõnul vaja tal rihma kogu aeg kaelas hoida.

Elektrišoki mõju pole uuritud

•• Eesti loomakaitse seltsi esindaja Triinu Priks tunnistas, et keegi pole täpselt uurinud, mida selline elektrišokk loomale teeb, ning keegi pole pöördunud seltsi poole ka kaebusega, et naaber piinab oma looma mingi imeliku kaelarihmaga.

•• Priks leiab samas, et koolitatud koer peaks ka ilma sellise karistusviisita aru saama, kuhu ta minna tohib ja kuhu mitte. Ka on tal endal kogemus, kuidas suur koer nähtamatust aiast hoolimata õuest välja jooksis ja pisemale koerale kallale läks.