Mudaravi on vana kool ja musta massi all soojendasid oma luid juba iidsed egiptlased tuhandeid aastaid tagasi. Haapsalus suvitades armastas seda isake tsaar Peeter I ja tema ustav perekond ning praegugi tunglevad turistihordid mudavannijärjekorras. Nii mõneski Eesti sanatooriumis on mudaga  põletikke ja valusid vaigistatud juba 200 aastat ning siiani on paljudele eriti meelt-mööda see, et kasutatakse kohalikku toorainet – Haapsalus Tagalahe muda, Värskas Lämmijärve muda, Hiiumaal Käina lahe meremuda.

Mängu tulevad välismaalased

Lisaks kohalikule mudale on mängus ka välismaamiraaklid nagu Eocene merest pärinev fossiilmuda Legrete Fango, mida saab peale määrida Viimsi SPAs.

Mudakoostis on ainulaadne, mineraalaine- ja mikroelemendirikas. Kui see on hea kehale, peaks ta ju olema hea ka näole. Ometi ei tehta enamikes spaade ilusalongides näohooldusi kohaliku ravimudaga. Miks? Haapsalu spaa-hotell Fra Mare ilusalongi juhataja Karin Aido ütleb, et kosmeetikud kasutavad mudamaske küll, kuid need on ikkagi eelnevalt töödeldud variandid kohalikust ravimudast. Põhjuseks näiteks, et Haapsalu muda on väga orgaaniliste ainete rikas ja inimeste nahatundlikkus on liiga erinev.  Kai Seppik, Viimsi Ilukeskuse SPA Beauty osakonna juht mainib lisaks, et  näonahavajadused on ikkagi hoopis teised kui kehal. 

Aafriklaste hinnalisest Rhassoul-savist on kasu lõiganud loodustoodete firma Logona, mis pakub nii mudapulbrit kui ka patšuli ja valge lootosega pesugeele. Tooted on mõeldud nii naha kui ka juuste pesemiseks-hooldamiseks. “Kõigi pesemisega seotud probleemide korral on muda väga hea vahend,” ütleb Tiiu Saks OÜst Austan Loodust.

Erilist vahet geelil ja pulbril Tiiu Saks ei näe, mainib aga, et konkreetse probleemi puhul tasub eelistada pesugeeli. Kui aga probleeme pole ja inimene tahab eriti naturaalset hooldust, on jälle pulber sobivam. Pulbriga pole muud kunsti kui segada see sooja veega pehmeks pastaks, lasta natuke paisuda ja siis juustele kanda. Pärast väikest toimeaega tasub maha loputada. Sellest saab ka näomaske teha – sega veega ühtlaseks massiks ja tilguta mõni tilk eeterlikku õli sisse ning hoia umbes 10 minutit peal. Ja siis pese  maha.

Eksootilise sisuga on ka Uus-Meremaalt pärit vulkaaniline Rotorua-muda. Viimane saavutas ülemaailmse kuulsuse sellega, et vulkaanilised gaasid ja mineraalained, mis tulevad maakera sügavusest, lausa kubisevad unikaalsetest ja ülivajalikest elementidest. Need parandavad vereringet, väljutavad organismist mürke ning puhastavad nahka rasust ja mustusest. Nii et vistrikel pole šansse tekkidagi. Vulkaanilist muda sisaldavad ka Parrs Productsi mudamaskid, seebid ja kreemid.

Otse loodusest kehale ja pähe

•• Aafriklased pesevad siiamaani oma juukseid Rhassoul-saviga ja mitte sellepärast, et kolmas maailm ei saa endale paremat lubada. Põhja-Aafrikas ja Lähis-Idas puhastasid ja hooldasid end orientaalsed usklikud niimoodi sajandeid. Tauruse mäestikust pärit Maroko-rhassoul-savi oli omal ajal nii hinnaline, et kuulus lausa pruudi kaasavarasse.