Neid kõiki ühendab aga soov kohtuda virtuaalmaailmas omasugustega.

Igal vähegi suuremal eestlastest huvigrupil on oma veebilehekülg, teine kodu, kus kohtutakse ja jagatakse muljeid. Ekstreemsportlaste veebikodu teip.ee üks loojatest, Vanaisa (kes oma pärisnime ei avalda) räägib, et leht loodi sellepärast, et varem ei olnud kusagil võimalik Eesti ekstreemsportlaste tegemisi jälgida. “Tihti on meie lumelaudurid omal alal paremad kui näiteks jalg- või korvpallurid, aga ekstreemsportlastest ei räägita ega kirjutata nii palju,” ütleb ta. Veebilehelt leiab lühiülevaateid ekstreemspordivõistlustest ning head video- ja pildimaterjali. Varsti saab teip.ee-d ka reisiabilisena kasutada. “Kui tahate minna lumelaua- või surfireisile, siis klõpsate maailmakaardil konkreetse huvi pakkuva riigi peale ja näete, kes teeb sinna reise, kui palju see maksab ja muud sellist,” tutvustab Vanaisa tulevast funktsiooni.

Eesti räppareid on veebikodud ühendanud juba aastaid. Lehekülje ehh.ee põhieesmärgiks on räpiga seotud uudiste edastamine. Tihti riputatakse ehh.ee-sse luuletusi, räpitekste ja “biidijuppe”. Räppar s’Poom räägib, et pani just eelmisel nädalal ühe oma loo veebi üles. “Vanade aegade nimel, et noored ei mõtleks, et vanemad artistid teevad seda (räppi – toim) ainult papi pärast,” lisab ta. Ehh.ee toimib ka infovahetuskeskkonnana. “Üritusi, kus ma esinen või mida aitan korraldada, reklaamin alati ehh.ee-s välja, sest omasid tuleb teavitada, kui saab koos pidu panna,” muigab s’Poom. Inimestele, kes end ehh.ee-s kasutajaks registreerivad, mingeid nõudmisi ei esitata. “Me eeldame, et on austus hiphopi vastu, sest see on siiski hiphopi veebileht,” ütleb s’Poom.

Tsiklimeeste (ja -naiste) teiseks koduks on biker.ee, kus kasutatakse kõige rohkem foorumit. Selle kaudu vahetatakse mõtteid ja infot tsikliürituste kohta. “Meil on 130 000 külastust kuus,” ütleb biker.ee omanik Väino Laisaar. Ta pakub, et Eestis on umbes 10 000– 12 000 mootorratturit, kes ka biker.ee-d külastavad. “Ning lisaks veel hulk rollerimehi, kes käivad ka meie lehe foorumis omi jutte ajamas.” Biker.ee-l on ka rahvusvaheline foorumiosa vene, inglise ja soome keeles.

Fantastika- ja rollimängudega tegelevaid inimesi ühendab dragon.ee. “Ma arvan, et rollimängudega tegelevad inimesed vaatasid, et tuleb lõpetada vana kooli listide teema ja teha spetsiaalne kodulehekülg,” võtab rollimängur Jaagup Irve dragon.ee tekkimise põhjuse kokku. Kodulehe põhieesmärgiks on ühendada rollimängureid üle Eesti. Irve lisab, et inimesed dragon.ee-s on väga lahked ning kedagi ära ei aeta.

Teavitab järgmisest peost

Rada7.ee on üks suurema kasutajaskonnaga eestikeelset alternatiivmuusikat ja noortekultuuri kajastavaid veebikeskkondi. ”1999. aasta augustis, kui esimene versioon internetti jõudis, oli selleks ilmselge vajadus. Majanduslikult, suhtumiselt ja kitsarinnalisusest vaba alternatiivmuusika meedia ja sõlmpunkt oli sellel ajal puudu,” ütleb Ivo Kiviorg, rada7.ee tehniliste lahenduste eest vastutaja. Ühe päeva jooksul külastab saiti tuhandeid inimesi. “Pöördumiste arv lehele läheneb üheksale miljonile kuus.” Ta lisab, et võrdlemisi suur külastajate arv on küll tore, kuid tähendab pahatihti ka ebameeldivaid kasutajaid. “Kuna meie põhiline eesmärk on siiski see, et endal ja oma kasutajatel oleks tore, siis oleme sunnitud kõik registreeruda soovijad eraldi läbi vaatama,” ütleb Kiviorg.

Kommentaar

Aleksander Pulver

psühholoog

Ühelt poolt võimaldab internetis suhtlemine leida väga kiirelt oma huvialade järgi inimesi kogu maailmast, sellist võimalust pole kunagi varem olnud. Teiselt poolt tuleb arvestada, et internetipõhine elu on noortele, suhtlemiskommuunide näol tekivad väikesed ühiskonnad. Need erinevad pärisühiskonnast selle poolest, et seal viibivad vaid teatud vanusegruppi kuuluvad inimesed ja noortel aitab omavanustega suhtlemine avameelsem olla. Ilmselt on eestlastele ka sobilik mitte silmast silma, vaid arvuti vahendusel suhtlemine, sest see annab võimaluse end privaatselt tunda.