“Mul kõht valutab,” on tihti üks ebamäärasemaid tervisehädasid, mida inimene kaebab. Enamasti ei oska ta ka selgelt väljendada, kust täpselt ja mismoodi valutab. Ja tihti ei tea ta endal ka mingit kroonilist haigust olevat, mis kõhu valutama võiks panna.

“Kõhuvalu ongi selline hästi üldine kaebus, mille taga võib olla väga palju põhjuseid,“ tõdeb Mähe perearst Vanda Kristjan. Ja loeb üles küsimused, mille peale inimesed kõhuvalu puhul peaks esmalt mõtlema hakkama:

Kas valu tekkis äkki või aeglaselt? Kas valu on konkreetses asukohas: üla- või alakõhus? Kas valu on pidev ja tuim või hoopis selline, et käib hooti, spasmidena?

Põhjusi, nagu öeldud, võib kõhuvaluks olla hästi palju: kroonilised haigused (maohaavandid), toiduallergia, laktoositalumatus, lastel pinged koolis, põiepõletikud jne. Perearst Vanda Kristjan rõhutab, et kui ilmselgelt pole tegu viirushaiguse või toidumürgitusega, annavad lõpliku vastuse ikkagi vaid lisa-uuringud.

Valu ülakõhus – magu?

Kui valu on ülakõhus, võib asi olla maos ning sellise valuga võib tavaliselt kaasneda ka iiveldus. Selline valu võib tulla pingelisest elust. Inimene ei söö korrapäraselt, suitsetab ning tarbib ülemäära lahjat alkoholi. Lahja alkohol ärritab mao limaskesta, parandab verevarustust, maohapet tekib rohkem ja sellega läheb valu tugevamaks. “Kõige jubedam lahjast alkoholist on gaasiline jook, šampanja näiteks,” ütleb tohter.

Põhjus peitub selles, et gaasi-mullid suurendavad ärritust veelgi. Oma osa valu tekkimisel võib olla aga ka vürtsikal toidul.

Valu alakõhus – pimesool?

Kui valu on paremal alakõhus, tuleb kõne alla pimesool. Naistel võib alakõhuvalu põhjuseks olla ka günekoloogiline probleem. “Kui on kahtlus, et häda teeb pimesool, ei tohi arsti juurde minekuga oodata. Ja mida sel juhul ei tohi teha – valuvaigisteid võtta. Muidu on nii, et inimene läheb arsti juurde või kutsub kiirabi, aga valuvaigisti toimib ja kui arst kõhtu katsub, ei saa ta midagi aru – valuvaigisti nö varjab probleemi ära. Kiirabi sõidab minema, aga valuvaigisti toime läheb ka üle ja valu on jälle tagasi ning protsess kõhus jätkub. Mul on endal olnud patsientidega sama lugu. Et inimene käib ja käib arsti juures. kord kõht valutab, siis enam ei valuta. Katsun, kõht on pehme, tüüpilist pimesoolepõletiku sümptomit ei ole. Hiljem tuli alles ultraheliga välja, et ikkagi pimesool. Viga oligi selles, et inimene manustas järjepanu valuvaigisteid. ”

Piimhappebakterid on abiks

Kui kõhuvalu on üle kogu kõhu, võib tegu olla toidumürgituse või viirushaigusega. “Tavaliselt kaasneb sellise valuga tugev iiveldus, üldine halb enesetunne ja kõhulahtisus.” Kui inimestel on tööl juba keegi viirusega nakatunud (lastel koolis või lasteaias), ongi tõenäoliselt tegu sama hädaga. Arst soovitab koduses apteegis hoida piimhappebaktereid sisaldavaid rohtusid – jogurtikapslid, Enterool, Lacto Seven. “Viimane sobib hästi igasuguste kõhuhädade puhul, võtab ärrituse vähemaks ja sellega ka valu, aitab seedimisele kaasa ja turgutab immuunsüsteemi. Ravimit tuleb võtta vähemalt kaks nädalat ning rohu võtmist ei maksa järgi jätta kohe, kui seedimine hakkab korda saama.”

Samuti peaks koduapteegis olema paratsetamooli – seda kõigile ja alati. “See on esimene asi, mis viirusterohkel ajal aitab. Võtab palaviku maha ja aitab ka kõhuvalu puhul. Kui palavik on väike, ei maksa aga kohe rohtu võtma hakata. Palavik on organismi kaitsereaktsioon, millega ta püüab pärssida haigustekitaja paljunemist. Kui me nüüd selle palaviku alla võtame, võtame maha ka enda loomuliku kaitse. Tulemuseks on see, et haigus kulgeb raskemalt. Kui palavik tõuseb tundidega, ei pea siiski ootama, kuni 38,5 kätte jõuab. Nii suurt tõusu tuleb ikka rohuga pidurdada. Kui aga inimene oksendab, siis paratsetamooli-tablett tõenäoliselt sisse ei jää. Sel juhul on abi paratsetamooliküünaldest,” annab perearst hädasolijatele nõu.