Kui kasutajad tahavad teateid saata, siis peab neile seda võimalust pakkuma, ja järjest paremat võimalust. Selleks on mobiilifirmad välja töötanud multimeediasõnumid ehk MMS-i. Tegemist on SMS-sõnumitele sarnase nähtusega, ainult nüüd saab tekstile lisada ka pildi või heliklipi.

Alguses tundus mulle see idee kahtlane. Kui meil on võimalik saata tekstisõnumeid, siis kas tõesti leidub kasutajatel veel nii palju rahuldamata suhtlemisvajadust, et nad peaksid endale ostma uued telefonid (MMS-i toega) ning maksma sõnumi eest rohkem, lihtsalt selleks, et saata kellelegi pilt ”hei, selline vaade avaneb Eiffeli torni tipust“.

Kohe jõuab müügile esimene sisseehitatud fotokaameraga telefon Nokia 7650. Mõeldud just hetkeotsuse ajel MMS-de saatmiseks: teed millestki huvitavast foto ja lähetad kohe sõbrale.

Meile anti seda Helsingis kaheks päevaks proovida ja see muutis minu arusaama MMS-ist. Kui ettekannet kuulates oli igav, sai sellest foto teha ning sõpradele saata. Kui baaris oli õhtul palju rahvast, sai sellestki foto sõpradele saadetud. Kui Helsingi kohal lendasid hiigelõhupallid, said teised sellestki teada. Ja nii edasi.

Võimalus teha millestki puhtalt emotsiooni ajel foto ning see siis sekundi pärast teistele laiali saata on minu isikliku kogemuse järgi midagi nii kaasahaaravat, et MMS-i edus ei saa kahelda.

Nokia 7650 on MMS-turul niisiis pioneeriks, sügisel peaks Sony Ericsson müüki tooma ka sisseehitatud kaameraga telefoni P800.

Tegu ei ole kaugeltki täiusliku telefoniga ega ka täiusliku fotoaparaadiga. Klahvid on üsna väikesed, telefon ise nende kõrval suur. Fotod tulevad tihtipeale udused. ”Joystick“ hakkab aktiivse sõnumisaatmise puhul pöidlale üsna pea haiget tegema.

Ent samas on 7650-l suur värviline ekraan ning Nokia tuntud läbimõeldus – suuri vigu telefonist ei leia. Ja see ületamatult meelitav võimalus telefoniga pildistada!

Vaata ka: