Uudne klaviatuur vajab harjumist

Eeskätt kiirestiõppivatele noortele mõeldes saigi kuskil Nokia kontorihämarustes vastu võetud otsus teha tavalise klahvistiku asemele “ketas” nagu vanadel telefonidel, et silma torgata ja teiste hulgast erineda. See aga tähendab, et numbrid hakkavad peale vasakult ülevalt ja liiguvad ringis paremale üles välja. Kui numbrite valimisega saab uue korra järgi üsna hästi hakkama, siis SMS-ide või e-kirjade toksimine nõuab mitmenädalast harjumist.

3650 nooruslikkusele viitavad veel ka vahetatavad värvilised korpused, kuid sisulise külje pealt on tegu enam-vähem äriklassi võimalustega telefoniga. Temas on kalender, ülesannete nimekiri, märkmik, e-posti klient ning ühendusvariantidest nii infrapuna kui bluetooth.

Ja muidugi kaamera, mis loob suurema osa 3650 väärtusest. Esiteks saab temaga teha fotosid ning neid siis järgmisel hetkel otse telefonist e-posti, infrapuna, bluetooth’i või multimeediasõnumina välja saata. Teiseks oskab 3650 ka koos häälega videoklippe salvestada, mis on küll suhteliselt väikesed ja nigelad, ent tehnika arengu seisukohast on tegu vajaliku verstapostiga.

Telefon põhineb Nokia kiidetud 60-seeria operatsioonisüsteemil, mis on sõbralik, värviline ja lihtne kasutada. See operatsioonisüsteem võimaldab aga telefoni igaühel programme juurde lisada. Näiteks mänge, bensiinikulu arvestaja, sõpradele laenatud asjade üle arvestuse pidaja või isegi programmi, mis läbi infrapunasilma televiisorit juhtida oskab. Kui sellise telefoniga kuhugi kõrtsi sööma sattuda, kus televiisor mängib kõvasti või valel kanalil, saab olukorra enda kasuks pöörata.

Paari sõrme suuruste telefonide ajastul näeb 3650 suhteliselt suur välja, kuid õnneks mitte kuigi raske. Samas on suurel värvilisel ekraanil ülimalt mugav toimetada – näiteks kalendrit vaadata, e-posti lugeda, mängida või miks mitte ka helistada.

Hind peaks olema odavam

3650 suurim erinevus konkurentidest peaks olema tema hinna ja võimaluste suhe – idee oli teha paljude võimalustega kaameratelefon mitte just astronomilise hinna eest. Aasta alguses liikusid veel jutud, et 3650 hakkab maksma 4000–6000 krooni. Praegu on hinnasildiks umbes 8000, mis ei ole küll tõesti astronoomiline hind, kuid tunduvalt atraktiivsemaks muutuks see telefon siis, kui ta ka sihtgrupile hinna poolest kättesaadav oleks.

Ilmselt langeb hind hiljemalt sügiseks mitme tuhande krooni võrra ja praegu üritab Nokia püüda tehnoloogiahulle esmatarbijaid, keda hind ei huvita.

Muidu aga Nokia nagu Nokia ikka – lihtne, kiire ja kasutajasõbraliku sisemusega.

Nokia 3650

• Mõõtmed: 130 x 57 x 26 mm

• Kaal: 130 grammi

• Ooteaeg: 150 kuni 200 tundi

• Kõneaeg: 2,5 kuni 4 tundi

• Kolmesageduslik (900/1800/1900 MHz)

• Foto- ja videokaamera

• Värviline ekraan (4096 värvi), 4 MB ruumi piltide, sõnumite ja telefoninumbrite jaoks, lisaks käib telefoni sisse mälukaart.

• Andmeside, bluetooth, diktofon, e-post, GPRS, internet, infrapunaliides, Java, kalender, MMS, värinalarm, WAP

• www.nokia.com/phones/3650

• Hind: umbes 8000 krooni