Kõige lahedama nimega koht, kust läbi sõideti, oli seekord Joodiku bussipeatus. Seda arvas ka teine Suure Joomatuuri korraldaja Tambet Iher. Miks peaks ühe koha nimi Joodiku olema, seda teada ei saadudki. Peatuse kõrval oli vaid üks hästi lagunenud hoone.

Viinahaua sünnilugu õnnestus “Võttegrupil” teada saada tänu kohalikule mehele Hillarile, kes rääkis loo kunagi lähedal asuva jõe sügavustesse uppunud viinavaadist.

“Igal pool kohta ei uurinud, sest neid on päris palju,” ütles Alari Kingo. “Fikseerisime peatuse fotoaparaadiga ära, aga kui kohalikke hakkad küsitlema, siis ei jõua kuskile.”

Tambet Iher mäletas, et Tutermaalt läbi sõites nähti ühte tuterdajat ringi tuterdamas, aga temaga lähemalt juttu ei tehtud.

Valik mitme Kõrtsi vahel

Kuu aega tagasi võtsid Tambet ja Alari ette Eesti kaardi nimeregistri ning vaatasid, mis kohtade nimed seostuvad joomise või peo panemisega ning kus nad asuvad. Kokku saadi üle 40 koha.

Seejärel tõmbasid mehed maha kohad, kuhu minek oleks olnud liiga tülikas või kauge. Tambeti sõnul oleks näiteks väga hästi sobinud minna Saaremaale Pidulasse, aga see oleks terve päeva võtnud. Samuti tuli valida mitme Kõrtsi seast sobivaim.

Kokku pandud kava oli üsna põhjalik, nähes ette ka Metsa ja Suitsu peatust, kuid kõik ei läinud alati plaanipäraselt.

“Osa bussipeatusi on ära koristatud ja mõned kohad on nii väikesed, et sealt ei leia midagi, aga kaardi peal on,” selgitas Alari. Näiteks oli kuhugi kadunud just Suitsu peatus.

Tambet meenutas, et kadunud oli ka Viinakoja ja Tindi peatus ning Parmu peatusest oli äkitsi saanud hoopis Parmupalu ning see asus hoopis teise koha peal.

Erinevalt eelmisest aastast oli Võttegrupi kultuuriprogramm mitmekesisem, sest ringi sõites uudistati mõningaid ette jäänud mõisaid, vaatamisväärsusi, alkoholimuuseumit ja õlletehast. Tambeti sõnul Eesti “joomakohtades” olulisi märke joomisest siiski ei nähtud.

Järgmisel aastal tahab sama seltskond taas tiirutama minna ning käia läbi seksiga seotud kohad, näiteks Litsmetsa, Kiima, Naistevalla. Sääraseid olevat samuti päris palju.

30 "joomakohta"

Lisaks õlletehase külastus

••Viinamärdi – Kõrtsi – Joodiku – Kulina – Metsa peatus – Priima – Liiguste – Jootme – Tindi peatus – Pruuli – Humala – Õlletehase – Kõrtsuotsa – Kasti – Rumba – Viinahaua – Napsi – Peedi – Suitsu peatus – Parmu – Saki – Roobi peatus – Kõrtsi nõude – Pikakannu – Viinakoja – Puskaru – Rummi – Kanepi – Kannu – Sassi

www.hot.ee/joomatuur

www.hot.ee/maailmatuur