Läänes tuntakse hormoonasendusravi (HAR) üle 50 aasta, Eestis alustati sellega alles mõne aasta eest. Tallinna Keskhaigla Naistekliiniku naistearst Tiiu Mäss on tuline HARi pooldaja, sest näeb selle soodsat mõju patsientide tervisele ja heaolule.

Naise organismis toimuvad üleminekueas suured muutused. Esimesena annavad üleminekuikka jõudmisest märku menstruaaltsükli häired. Kliimaks võib alata 38. eluaastal, keskmiselt aga 45. eluaastal. Sel ajal lõpeb munarakkude valmimine ja muutub munasarjade hormonaalne talitlus.

Östrogeenide hulk langeb järsult, ent kuigi palju jääb neid organismi alles. Munasarjade alatalitlusega peavad kohanema teised sisenõristusnäärmed ja närvisüsteem. Muutused organismis mõjutavad kehalist tervist ja enesetunnet ning kujutavad endast pahatihti ka vaimset katsumust.

Enamik naisi kannatab suuremal või vähemal määral üleminekuaja vaevuste all, samas on neid, kellel see elujärk möödub märkamatult.

Keskmiselt kestab kliimaks 3-4 aastat, aga võib olla ka lühem või siis kesta väga kaua. On naisi, kellel püsivad vaevused elu lõpuni.

Hormoonasendusravist on abi üleminekuaja vaevustele. Naised, kes kasutavad HARi, on rahulolevamad ja rõõmsameelsemad – nad mõjuvad nooremana. Aeglustub ka naha vananemine.

Samuti mõjub HAR hästi seksuaalelule. Alates menopausist hakkavad limaskestad õhenema, tupe limaskest muutub kuivaks ja suguühe võib olla valulik. HARi tarvitades kaovad need nähud kiiresti ja osa naisi ütleb, et neil on tõusnud ka libiido.

Hormoonide talitlusega on seotud luukoe hõrenemine. Esimese kümne aasta jooksul pärast menopausi väheneb kiiresti ja oluliselt naise luumass, millest 5-7 aastaga võib kaduda ligi veerand. Põhjus on kaltsiumi kadu luudest. Kaltsiumi suunamiseks luudesse on vajalik teatud kogus naissuguhormoone. Kui neid pole kehas piisavalt, on kaltsiumitablettidest ja piimatoodetest vähe kasu, sest organism ei suuda kaltsiumi omastada.

Varase menopausiga naised kuuluvad luuhõrenemise riskirühma ja peaksid osteoporoosist hoidumiseks kasutama HARi.

Südame-veresoonkonna haigused. Sisearstid soovitavad HARi naistele, kellel on kõrgvererõhuhaigus või probleeme südamega. Arvatakse, et "halva" kolesterooli tõus ja "hea" kolesterooli langus on seotud östrogeenide vähenemisega. "Halb" kolesterool tekitab südame veresoontes aterosklerootilisi naaste, mis ladestuvad seal ja ahendavad veresooni. Sellega võivad kaasneda kõrgvererõhktõbi ja muutused veresoonestikus, kaugelearenenud juhtudel on tulemuseks infarkt või insult.

Ohud ja vastunäidustused. Rohkem kui viis aastat HARi kasutanud naistel esineb rinnavähki üks protsent rohkem kui mittekasutajatel. Kuna aga valdkonda on palju uuritud, on vastunäidustustega seotud küsimuste ring muutunud üha kitsamaks. HARi vastunäidustused on rinnavähk, samuti emaka- ja munasarjavähk.

Kõigile naistele tehakse enne ravi rinnavähiuuring mammograafia ning õpetatakse oma rindu jälgima. Emakavähi ennetamiseks ja limaskestade kaitseks saavad naised, kellel on emakas alles, ravimit, mis sisaldab nii östrogeeni kui progesterooni. Naised, kellel pole emakat, tarvitavad ainult östrogeeni.

Onkoloogid, kes aastaid HARi ei pooldanud, on viimasel ajal oma seisukohti muutnud. Mõne vähivormi puhul lubavad onkoloogid HARi, kuid alles pärast seda, kui vähk on välja ravitud. Otsuse langetab sel juhul naistearst-onkoloog.

Küsimused dr Tiiu Mässile

Millal on õige aeg alustada hormoonasendusravi?

Alustada võib juba kliimaksi ajal, pärast menopausi või siis, kui tekivad kaebused. Kui naisel on korrapärane menstruaaltsükkel, soovitame HARi alustada 52aastaselt.

Kas HARi kasutades menstruatsioonid jätkuvad?

Jätkuvad, kui kasutada preparaati, mis tagab tsüklilisuse. Kui menstruatsioonid veel kestavad, aga on häiritud, alustatakse tavaliselt väikese annusega.

Kui naine on HARi alustanud näiteks 41-42aastaselt, võiks kasutada tsüklilist ravi 52. eluaastani ning siis minna üle pidevale ravile. Enamasti menstruatsioonid seejärel lakkavad.

Arsti vastuvõtule tuleb 40aastasi naisi, kellel on menopaus juba olnud, kuid nad sooviksid edasi menstrueerida. Sellisel juhul võtame kasutusele tsüklilise preparaadi, mis hoiab ja toetab menstruaaltsüklit. Mõistan nende soovi esineda noore naisena, sealjuures tagab HAR ka hea tervise ja elukvaliteedi.

Kas HARi kasutades võib rasestuda?

HAR ei hoia ära rasestumist. Seega – kui naisel esineb veel ovulatsioone, tuleb kindlasti kasutada rasestumisvastaseid vahendeid. Küll aga kasutatakse HARi tsükli korrastamiseks.

Kas üleminekuajal sobib kasutada hormoonspiraali?

Kui menstruatsioonid on juba häiritud, kuid samas väga vererohked, võib hormoonspiraali soovitada raviks tablettide või plaastrite asemel.

Kuidas leitakse sobiv ravim?

Arst valib ravimi pärast põhjalikku vestlust, läbivaatust ning uuringuid.

Kui östrogeenravi ajal tekivad ebameeldivad kõrvalnähud – halb enesetunne, peavalu, iiveldus –, kas siis peab loobuma?

Sellistel juhtudel muudab või täiendab arst ravi niiviisi, et kõrvalnähud peaksid kaduma.

Kas tablette tuleb võtta iga päev?

Jah.

Mis juhtub siis, kui tablett ununeb võtmata?

Kui naine kasutab tsüklilist ravi, võib tekkida veritsus emakast.

Kas hormoontablette saab ka retseptita?

Ei saa. Naised, kes tarvitavad HARi, peavad olema arsti jälgimise all.

Kui naine tunneb vastumeelsust seksi suhtes, kas HAR võiks aidata?

Hormonaalse seisukorra paranemine mõjub hästi ka seksuaalsuhetele. Kui muret teeb tupelimaskestade kuivus, saab HARist kindlasti abi. Kui aga naisele üldine HAR ei sobi, on võimalik tupesisene hormoonravi.

Palju räägitakse sojast kui looduslikust östrogeenist. Kas loodustooted asendavad hormoontablette?

Kui HAR on vastunäidustatud, võib kasutada sojajahust valmistatud toiduaineid. Apteegi käsimüügist saab loodustooteid, millest on abi varajaste vaevuste (kuumad hood, higistamine) vastu.

Kas samaaegselt HARiga võib tarvitada looduslikke östrogeene sisaldavaid toiduaineid?

Ei peaks tarvitama. HARi kasutades saab piisava hormoonikoguse.

Räägitakse, et HAR teeb paksuks.

Ei tee. Naissuguhormoonid, erinevalt näiteks neerupealishormoonist, ei põhjusta kaalutõusu.

Kui kaua peaks kasutama HARi? Kas siis, kui tarvitamine lõpetada, kestab tablettide mõju edasi?

Tarvitada võib nii kaua, kui selleks on tarvidust, või ka elu lõpuni. Soovitatavalt siiski mitte vähem kui viis aastat. Mõju on põhiliselt ravi kasutamise ajal. Kui ravi lõpetada, jätkuvad vahepeal pidurdunud vananemisega seotud protsessid.

Kas on mõtet alustada HARiga 65aastaselt või on siis juba hilja?

Ei ole hilja alustada 65aastaselt või isegi vanemana, kui esineb östrogeenivaegusega seotud tervisehädasid, näiteks silmade, nina, suuõõne, põie limaskestade kuivust.

Soovitan HARi ka osteoporoosi ja südameveresoonkonna haiguste puhul, sest HAR pidurdab haiguse süvenemist.

Eda Allikmaa

foto: Inga Heamägi

***

Kuidas minust sai taas sõbralik inimene

Sünniaasta paigutas mu nende naiste hulka, kellele langes osaks võtta ilma vähimategi eelteadmisteta vastu nii esimene menstruatsioon kui ka seksuaalelu, rasedused, abordid ja sünnitused. Kui jõudis kätte üleminekuaeg, pidanuks ma ka selle alistunult heaks kiitma. Eks ma nii tegingi, vähemalt esiotsa. Kannatasin ära kuumad hood ja unetud ööd, sest nõnda oli ju ette nähtud. Ühel hetkel aga otsustasin vastu hakata.

Noorena olin pannud salamisi pahaks keskealiste naiste tõredust ja tujukust. Oma teadmatuses olin seda pidanud vabaks valikuks – ju neile siis meeldib nii! Ja nüüd tuli kui pikselöök arusaam, et minust enesest oli märkamatult saanud just selline kuri tädi, kes bussis noorte rõõmsat naeru kuuldes oleks tahtnud vihaselt toriseda: "Ei tea, mille üle siin rõõmustada!"

Tänapäevaste arusaamadega naistearsti leidmiseks kulus küll aega (oli aasta 1994), aga kui esimene tabletikarp lõpuks käes, tulid ka muutused kiiresti. Viie-kuue nädalaga olid kadunud kõik füüsilised ebameeldivused ning – aga just seda pean tänini olulisimaks – minust oli saanud jälle sõbralik ja salliv inimene. See on väärtus, mille eest olen nõus maksma isegi kallimat hinda kui kartus: "Aga kui siiski...."

Olen viimased kuus aastat käinud korrapäraselt arsti juures ja kontrollinud ennast ka ise. Ebasoovitavaid muutusi pole seni ilmnenud. Tunnen jätkuvalt rõõmu oma tööst, perest ja sõpradest, ning usun, et ka rõõmu noortega kaasa naerda jätkub veel aastateks.

Maire, 60