Mariana Hint

Martin Pentson


Palju õnne!


Eleanoora Rosenholm on maailmas tuntuima Soome plaadifirma Fonal hetkel kuumimaid nimesid. Nende esikalbum, "mõrvarlike" tekstidega geniaalne pop-plaat "Vainajan muotokuva" troonis 2007.a. Soome muusikakriitikute aasta lemmikute tabelite eesotsas ja kandideeris ka Emma muusikaauhinnale. Selle aasta septembris ilmavalgust näinud järg "Älä kysy kuoleilta, he sanoivat" läheb võetud suunal veel sammu võrra kaugemalegi, segades eelarvamustevabalt kokku õõvastavate laulusõnadega süütut popmuusikat, kraut-rocki ja elektroonikat. Nagu üks kriitik neid iseloomustas: "Eleanoora Rosenholm teeb suurepärase vokaali ja andeka taustabändiga diskomuusikat, mille järgi unistab tantsida iga koduperenaisest sarimõrvar." Tänaseks on bänd kogunud tuntust ka laiemas maailmas, eelkõige tänu mõjuka USA sõltumatu muusika veebilehe Pitchfork kiitvale arvustusele.


Bingo Wings on Eleanoora Rosenholmi, Rättö ja Lehtisalo kitarristi Tuomas Niskanen'i nn “oma bänd”, mille vokalistina saab Tuomas välja elada kõik teda aastaid piinanud fantaasiad bändi liidrina laval rokkimisest ja andunud (nais)publiku tähelepanust. Lisaks temale kuuluvad otsekoheselt kõlavasse, kuid “keel põses” ellu kutsutud rock-bändi Mika Muinonen (kitarr), Turo Sinkkonen (bass) ja Alpo Nummelin (trummid). Kaks viimast mängivad ka Eleanoora Rosenholmis. Bingo Wings üllitab varsti oma debüütplaadi ja lubab suurejooneliselt - “it's going to be big!”. Eelkõige raju live-bändina tuntust kogunud ansambel nimetab oma eeskujude seas selliseid klassikuid nagu Joy Division, The Doors, Led Zeppelin ja Sisters of Mercy. Surmtõsise soome huumoriga vürtsitatud laulutekstid ajavad kuulaja sõltuvalt elukogemusest ja ettevalmistusest kas nutma või naerma või mõlemat korraga.


Miip tuleb Kehra väikelinnast ja koosneb viiest tüdrukust - Ave (kitarr), Kadi (süntesaator), Hanna (bass), Annely (laul) ja Kristi (trummid). Aastal 2005 tegevust alustanud Miip sai alguse Kehra kogudusemaja juures tegutsenud noortekambast, kus algselt oli bänditegemise huvilisi märksa rohkem. Miip on esinenud paljudel noortekontserditel, sealhulgas “Lelle Alternatiivil”, kuid on astunud üles ka esmapilgul üllatavalt paaris kunstiprojektis – nt Kiwa eestvedamisel sel kevadel teoks saanud suurvormis “Cabaret Derrida” ning kirjanike ja kunstnike tekstilugemist saatnud ansamblina raamatu “Kangelasema Toitepiim” esitlusel Kumus.


Odessasse pääseb alates 22.00, pilet maksab varastele tulijatele 100, hilistele 150 kohalikku rahatähte.