Tampax-tampoone tootva firma Procter and Gamble Eesti esinduse avalike suhete juht Fred Nahkur kinnitas, et hoiatuskirjad tampoonipakendeil ei tähenda hiljaaegu avastatud uusi ohte või kõrvaltoimeid, mida tampoonid põhjustada võivad, vaid tegemist on formaalsusega, mida tootjailt nõutakse. Toksilist ‰okisündroomi, mille eest pakend hoiatab, esineb Nahkuri sõnul vaid 0,0005 protsendil kasutajatest.

Tallinna Keskhaigla naistenõuandla günekoloog Katrin Seemen ütles, et ei tea endal ega kolleegidel ühtki patsienti, kes oleks kurtnud tampooni tekitatud vaevusi.

Kui tootjapoolseid kasutamisjuhiseid täita, sobib tampoon menstruatsiooniaegseks kasutamiseks kõigile naistele. “Tegelikult tunnevad tüdrukud ja naised ise ära, kas tampoon neile sobib, vastasel juhul on ju alati võimalik kasutada sidemeid,” arvas ta. Naistearsti hinnangul on tampoonide populaarsus Eestis aasta-aastalt kasvanud.

Katrin Seemen rõhutas, et kauemaks kui kuus kuni kaheksa tundi ei tohiks tampooni mingil juhul tuppe jätta, vastasel korral võib see olla üheks toksilist shokisündroomi põhjustavaks faktoriks. Eesti naised pole TSS-iga seni arstide poole pöördunud. Öiseks kasutamiseks arstid tampooni ei soovita – arvatakse, et liiga pikk kasutusaeg võib mõnedel naistel tekitada bakteriaalset vaginoosi. “Tupp on isepuhastuv süsteem, tampooni pikalt sees hoides saavad ülekaalu sellised bakterid, mis muidu on allasurutud. Haigusest annab märku ebameeldiv kalalõhnaga voolus, “ kirjeldas dr Seemen, kelle sõnul on bakteriaalne vaginoos õnneks kergesti ravitav.

Tampoonidest peaks loobuma ka pärast sünnitust või aborti. “Neil puhkudel on tähtis, et veri kiiresti välja pääseks, vastasel korral võib tekkida põletik,” selgitas ta. Günekoloogilised haigused tampooni kandmist ei takista.

Doktor Seemeni hinnangul on naised hügieenivahenditega hästi kursis ega esita günekoloogidele eriti palju selleteemalisi küsimusi. “Küsivad tüdrukud, kes tunnevad muret, kas tampoone võib kasutada ka siis, kui suguelu pole veel alanud. Neile oleme algatuseks soovitanud minitampoone.” Algajatele teeb asja lihtsamaks ka tampooniga kaasas olev aplikaator. Kükitades või jalga üles tõstes ning end lõdvaks lastes saab tampooni õigele kohale mõne sekundiga. “Paar korda proovides peaks tampooni paigaldamisega nii ära harjuma, et seda on hiljem võimalik ükskõik millistes oludes teha,” lausus ta, “ei tasu karta, et tampoon pärast kaduma läheb, niidiots jääb ju ikka välja.” Tampoon on õigesti asetatud siis, kui seda üldse tunda ei ole. Paljud naised, iseäranis need, kelle menstruatsioonid on näiteks spiraali tõttu vererohkemad, kasutavad tampoone ja sidemeid korraga.

Kasutajale on eriti mugav tampoonide multipakk, mis sisaldab väiksema ja suurema vereeritusega päevade jaoks erineva imamisvõimega tampoone. Multipakk võimaldab näiteks ujumise või ratsutamise puhuks valida suurema tampooni. Tampooni kuju ja välisilme Katrin Seemeni sõnul selle toimet ei muuda, see on pigem disainiküsimus.

Ligi kuus aastat on Tampaxi maaletoojad tütarlaste hulgas üle Eesti viinud läbi tervisekasvatuse koolitust, mille käigus antakse teavet tüdrukust naiseks arenemisega seonduvate probleemide ja isikliku hügieeni kohta. Tampaxi koolitusjuht Erika Reismaa kinnitas, et koolitüdrukud tunnevad loengute vastu jätkuvalt suurt huvi ja on vabanenud tampoonide kasutamisega seonduvatest eelarvamustest. Tampaxi uuringute kohaselt ongi tampoonikasutaja noor, aktiivse ellusuhtumisega naisterahvas.

“Vanasti öeldi mensese kohta: pahad päevad. See tähendas, et enesetunne oli halb ja püksis oli suur side, see oli ebameeldiv periood naise elus. Tampoonid on just selleks välja mõeldud, et naine end ka nendel päevadel mugavalt tunneks,” rääkis dr Seemen.