Kolm lauatäit instrumente

Operatsioonisaali laual lamab 17-aastane kõvera seljaga noormees, peas samasugune roheline müts nagu teda peatselt opereerima tulevatel kirurgidel. Õde rullib roheliste linade vahelt lahti steriliseeritud operatsiooniinstrumente ja sätib nad laudadele ritta. Kokku kolm lauatäit igasuguseid puure, konkse, kruvisid, vardaid jm metallist riistu. Anestesioloog paneb nooruki käe ümber monitoriga ühendatud vererõhumõõdiku ning lisab veeni unerohtu.

Õhkkond on asjalik ja piiksuv. Piiksub monitor, millelt saab jälgida inimese eluks vajalikke näitajaid: südametegevust, vererõhku, hapnikku veres, temperatuuri. Operatsiooni ajaks on anestesioloogid oma hoole alla võtnud poisi hingamise. Seda, et patsiendi eest hingab aparaat, näitab klaastorus üles-alla liikuv ja kopsudesse õhku pumpav lõõts.

Lõikus kestab tunde

Kutsutakse kirurgid. “Paneks kolmandast lülist,” arutab lasteortopeed Tiit Härma, näpuga röntgenipildi peal järge ajades, kuhu selga sirgeks ajavat metallvarrast tänasel patsiendile kõige õigem kinnitada oleks.

“Kui kaua täna aega võtab?” uurib anestesioloog Mati Eivak. “Päris palju on teha. No viis tundi läheb ikka ära,” nendib Härma, kelle sõnul tuleb selg esmalt avada ning seejärel võtta mõlemalt poolt roided lahti. Kõverdus on väga suur – 50 kraadi.

Doktor Härma kombib sõrmedega poisi selga, tõmbab sellele lõikuspliiatsiga vajaliku pikkusega sirge kriipsu ja avab skalpelliga selja. Teisel pool patsiendi näo ees rippuvat lina töötab narkoosibrigaad.

“Teie vered,” ütleb keegi ukse vahelt ja ulatab kaks kotti verd. Lisaks suurele verekaotusele teeb skolioosioperatsiooni keeruliseks veel see, et opereeritavas piirkonnas on rohkelt veresooni ja närve.

Närvitegevuse jälgimist operatsiooni ajal aitab lihtsustada ja närvide kahjustusi ära hoida neuromonitor. Seda ligi miljon krooni maksvat aparaate Tallinna lastehaiglal veel pole, kuid selle muretsemiseks alustas haigla toetusfond aprillis heategevuskampaaniat. Senikaua kasutavad kirurgid närvide töö kontrollimiseks kogu maailmas levinud wake up testi ehk patsiendi äratamist operatsiooni ajal.

Äratus keset operatsiooni

Pärast kolm ja pool tundi kestnud lõikust on Härma ja temaga koos opereeriv lastekirurg Matis Märtson kõverduse korrigeerinud ning nüüd on vaja kinnitust, et ei ole tekkinud seljaaju kahjustust. Ainus võimalus seda kontrollida on lastehaiglas praegu wake up test. Kui närvidega on midagi valesti, on arstil neli tundi aega vea likvideerimiseks. Kui viga jääb avastamata, on tagajärjeks halvatus.

“Saša, podnimi nogi!” (Saša, tõsta jalad üles) ütleb anestesioloog, kes pool tundi tagasi vähendas unerohu annust. Poiss peaks olema varsti niipalju ärkvel, et täidab talle antud käsklusi – liigutab jalgu või avab silmi. “Podnimi nogi!” kordab Eivak. Ikka veel ei midagi. Samal ajal toimetavad kirurgid endiselt oma metallist kruvikeerajatega poisi mitmekümne sentimeetri pikkuses seljahaavas ning õde valvab jalutsis, et teatada jalgade liikumisest.

Pärast mitmekordset käsklust tõstab Saša ühel hetkel korraga kahte jalga. Korras, nendivad kirurgid ning noormees saab unerohuannuse, mis tema teadvuse operatsiooni lõpuni taas välja lülitab.

Aleksandr kasvas poole päevaga kaks sentimeetrit

Aleksandr Jegorov, mis olid need asjad, mida sa enne operatsiooni kõvera selja tõttu teha ei saanud?

Sain enam-vähem kõike teha, kuid näiteks korvpalli ei saanud mängida, sest mul oli hüppamine keelatud.

Mis kaebusi kõver selg põhjustas?

Vajutas veidi südamele. Kui aga poleks opereeritud, siis oleks võinud hiljem hakata tugevad valud ning südame ja kopsude töö oleks pideva surumise tõttu kahjustada saanud.

Ja iluviga?

Selg oli ikka hirmus kõver ja küür oli seljas.

Millal selg kõveraks läks?

Kõverus oli olemas kohe pärast sündi, kuid algul oli see väike. Esimesest klassist peale olen kogu aeg tegelnud ravivõimlemisega. Veel aasta tagasi oli mu seljakõverdus 16-17 kraadi, kuid kasvasin aastaga üle kümne sentimeetri ning juba sügisel oli mu lülisambakõverdus 46 kraadi. Siis tuligi operatsioon ette võtta.

Kas sa mäletad praegu, päev pärast lõikust, et arst äratas su operatsiooni ajal üles ja palus jalgu liigutada ning silmi avada?

Mulle räägiti enne operatsiooni sellest wake up testist, kuid ma ei mäleta, et oleksin operatsiooni ajal ärganud.

Oled praegu 1.75 pikk. Kui pikk olid enne operatsiooni?

1.73. Kasvasin poole päevaga kaks sentimeetrit.