Seemneid tuuakse Hollandist, Venemaalt, Poolast, Saksamaalt; pakendatakse ning müüakse jaekaubanduses. Suvelillede kõrval on taas populaarseks muutunud köögiviljakasvatus, lisandunud on maitse- ja ravimtaimede kasvatus.

Põhiliselt internetipoena tegutsev Seemnemaailm (www.maksimarket.ee) on juhataja Leonid Doglovi sõnul üks väheseid, kes toob maale Venemaa seemneid. Sekka ka Hollandi seemneid, mis aga pakendatud Venemaal. Doglovi sõnul esindab ta firmasid, kelle kvaliteet on kindel. Enda eeliseks peab Seemnemaailm seda, et seemned pärinevad samast kliimavööndist, milles Eestigi asub. Seega on seemne idanevus ja taime sobivus Eesti tujukas kliimas garanteeritud. Firma leivanumber on hiigelsuured köögiviljad ühise nimetajaga Russki Razmer. Selle sarja porgandid venivad 30 sentimeetristeks, porrud 60 sentimeetristeks ja paprika kaaluks võib saada kuni pool kilo! Samuti arvab Leonid Doglov, et nende ravim- ning lõhnataimede valik on parim. Uudistootena nimetab ta ananassilõhnalist Aromaatset Heleeniumit ja Lõhnavat Kuningakeppi.

Taimne suhkruasendaja (Suhkruleht – Stevia rebaudiana), Maapähkel, Moldaavia tondipea (Dracocephalum moldavicum) või Maarjaohakas (Silybum marianum) äratavad veelgi huvi. “Omapärased taimed jah,” naerab Doglov ja näitab Tartu kaupluses artikleid, mida kokku on 2600 ringis

Doglovi uudis-soovitused:

•• Luffa (Luffa aegyptiaca): kolmekordselt kasulik köögivili praktilisele aiapidajale: toores vili – söödav ja magus suutäis, küps vili – kuiv saunamatsalka ning seemneõli on hea reumaravim.

••Teine soovitus: Aedrass (Paracarium coelestenium) on aiast närilisi tõrjuv suvelill.

Kas ainult internetist? Doglov nendib: “Suur osa müügist toimub tõesti interneti kaudu, kuid maaletoodud seemneid müüakse suuremal-vähemal määral üle Eesti. Meie kodulehel on lisaks müügile ka palju aiapidajale vajalikku teavet seemnete-taimede-tarvikute kohta. Valiku-võimalused on tohutud.”

Hobiaedniku valik – Benary

Et aiapidamine tuure kogub ja leiab uusi vorme, rõõmustab ka Hansaplanti. Ikka sooviga kliendil kätt mullaseks saada.

Kui tööstuslikud köögiviljasordid liiguvad parema transpordikindluse ja säilivuse suunas, siis hobiaednikule suunatud sordid on ehk isegi vallatud: kujult ümmargused või värvilt kollased, ka tumelillad porgandid, puna-valged redised. Rääkimata siis maitsetest, mida erinevad sordid pakuvad. Kes teaks poodi, kus müüakse erineva maitsega tomateid? Aga koduses kasvuhoones võib katsetada nii värvi, kuju kui ka maitsega.

Ja kel kasvuhoonet pole – palun väga – minimalistlikud rõdu- või amplitomatid rõõmustavad sinu suvist toidugarneeringut!

Nagu ka uus leiutis maitsetaimede kasvatamisel: seemnepaber, mis paari erineva kombinatsiooniga on “istutusvalmis”. Ehk siis potike mullaga, kuhu seemnepaber sisse pista ja kasta. Nelja päeva pärast esimesed tärkamised, veel paar nädalat ja söögivalmis nad ongi.

Ka Mihkel Saar Hansaplantist rõhutab seemnete kvaliteedi olulisust. “Müüme Benary tooteid. Need seemned on F1 pärit-olu, mis tähendab, et tegemist on hübriidseemnega, mis saadud esimese põlvkonna ristandamisest. F1 seemet iseloomustab idanevusjõud, taimede ühtlus ja suur saagikogus. Kahjuks ei õnnestu F1 seemnest saadud taime enam paljundada.”

Hansaplant soovitab hobiaednikele just vigur-köögivilju: porgandit ‘Purple Dragon’,

Aiandusfirma Selteret, kes vahendab samuti seemneid Hollandist ja Leedust soovitab osta suveks väikepakendis lillemuru ning erinevate lillede segusid: Jaapani aed, liblikate meelislilled, lõikelillede- või kuivlillede segu. Köögiviljade poolelt mainib Selteret kurke ja Jaapani lehtköögivilju.

Ettekasvatamise harjutus

Kui suurest valikust on oma seemneost tehtud ja käsi mulla järele sügeleb, ei takista isegi kehvad kevadilmad. Väike kasvumaja koos mullaga või veega paisutatavad turbatabletid on esimene samm ettekasvatamise teel. On vaja teada, et kasvumajas vajab taim sooja ja niisket keskkonda, et idanema hakata. Hiljem võib kasvumaja katuse eemaldada ning taimekesed saavad seal sirguda kuni pikeerimiseni, et sealt siis kasvukassettidesse või pottidesse kolida. Turbatablett sobib mõnele suuremale üksikule seemnele või taimele, mida ei pikeerita (paprika). Erinevas suuruses taime-etiketid on algajal või katsetaval aiapidajal tõhus moodus meeles pidada, kuhu, millal ja mida kül-vatud sai.

Seemnete valimisel:

•• loe korralikult läbi info, mida taime kohta antakse;

•• hinda oma aeda ja kasvutingimusi;

•• seemnete külvamisel ära unusta peenraetikette, et märkida üles taime nimi ja külviaeg;

•• hoia igaks juhuks alles ka seemnepakend.