See, et liigne päikesekiirgus võib olla kahjulik ja isegi ohtlik, leiab üha enam kinnitust. Teadlased hoiatavad ultraviolettkiirguse kahjuliku toime eest naharakkudele. See võib olla lühiajaline (päikesepõletus, punetus) või pikaaegne (nahavähk, naha vananemine) kahjustus.

Ultraviolettkiirgus jagatakse UVC-, UVB- ja UVA-kiirguseks.

UVC-kiirgus maapinnale ei jõua, sest atmosfääri ümbritsev osoonikiht absorbeerib selle. UVB-kiirgus jõuab pärisnaha ülemistesse kihtidesse ja tekitab päikesepõletust, DNA-kahjustusi, nahavähki, kuid ei läbi aknaklaasi.

UVA-kiirgus on kõige suurem osa ultraviolettkiirgusest, mis jõuab maapinnale ja sügavale pärisnahka. Põhjustab vabasid radikaale, päikeseallergiat, enneaegset naha vananemist, immuun-süsteemi nõrgenemist, DNA-kahjustusi, läbib ka aknaklaasi.

Enne päikese kätte minekut peab nahale kandma päikesekaitsekreemi. SPF ehk päikesekaitsefaktor näitab, kui kaua võib inimene olla päikese käes UVB-kiirgusest tingitud nahakahjustust saamata. Iga SPF-ühik lubab päikese käes olla 10–15 minutit. Näiteks kümnefaktoriline kreem lubab ohutult päikese käes olla 100–150 minutit. Aeg sõltub nahatüübist.

Uusimates päikesekaitsekreemides kasutatakse tasakaalustatud UVA- ja UVB-filtreid. Füüsilised filtrid peegeldavad, keemilised neelavad UVB- ja UVA-kiiri.

Paraku ei kaitse ükski filter sada protsenti ja päikesega liialdamine võib põhjustada raske haiguse.

Lapsi tuleb suvi läbi kreemitada neile mõeldud kaitsekreemidega ja jälgida, et nahk ei saaks põletust. Enamik päikesest põhjustatud nahaprobleeme on alguse saanud liigpäevitamisest lapseeas.

Water resistant tähendab, et kreem kaitseb nahka ka 20-minutilise vees viibimise ajal, veest välja tulles tuleb nahka uuesti kreemitada.

Water proof tähendab, et kaitse säilib ka pärast veest välja tulekut. Päikesekaitsevahendit tuleb nahale kanda umbes pool tundi enne päikese kätte minekut. Pikaaegse intensiivse päikese käes viibimise korral peaks päikesekaitsekreemi kasutama korduvalt, ka pärast iga veeprotseduuri tuleks end uuesti kreemitada.

Ei ole olemas ideaalset päikesekaitsevahendit. Ka päikesekaitsevahendi enda koostisosad võivad osal inimestel esile kutsuda allergilisi reaktsioone.

Pärast päevitamist tuleb kindlasti nahka niisutada. See, kes pole olnud ettevaatlik ja on saanud päikesepõletuse, peaks kindlasti kasutama põletusevastaseid ravikreeme. Kreemid pärast päevitamist on siiski ainult päevituse säilitamiseks ja naha niisutamiseks, mitte põletuse raviks.

Sun screen-ratiopharm

PÄEVITUSPIIM

•• Kaitseb nii UVA- kui ka UVB-kiirte eest, SPF 20. Lõhnatut, veele vastupidavat päevituspiima on kerge nahale kanda. Sisaldab füüsikalisi kaitseaineid (tsinkoksiidi ja titaaniumdioksiidi), mis juhivad kahjulikud päikesekiired nahalt eemale. Ei sisalda keemilisi kaitseaineid, sobib ka lastele ja tundliku nahaga inimestele.

Avene Sun High Protection Stick

PÄIKESEPULK

••  SPF 40, sobib huultele ja näole. Kasutatakse vastavalt vajadusele päikese suhtes eriti tundlikel piirkondadel: huultel, ninal, põsesarnadel, silmalaugudel.

Eucerin Hydro-Protect

NÄOKREEM 

••  Tundlikule nahale, sisaldab UV-filtreid (SPF 15), mis kaitsevad nahka kahjulike UVA- ja UVB-kiirte eest. Alfa-glükosüül-rutiini ja puhta E-vitamiini kompleks tugevdab naha kaitse-süsteeme nii seest kui ka väljast ning kaitseb seega nahka vabade radikaalide kahjustava toime eest. Varustab nahka niiskusega ja samal ajal kaitseb seda keskkonna põhjustatud stressi eest. Sobib igapäevaseks suviseks näonaha hoolduseks, võib kasutada ka meigi aluskreemina, ei tekita komedoone. Lõhna- ja värvainevaba kreem. Kes ei soovi näonahale kanda päevitus-emulsioone (mis on nii kehale kui ka näole), sellele soovitan kindlasti kasutada Eucerin Hydro-Protect niisutavat näokreemi.

Avene Spray High Protection

PÄIKESEKAITSE

•• Tugev veekindel päikesekaitse tundlikule näo ja kehale. Kaitseb tõhusalt UVA- ja UVB-kiirte ning vabade radikaalide kahjuliku mõju eest. Sisaldab füüsikaliste ja orgaaniliste päikesefiltrite kombinatsiooni MPI-SORB. MPI (Mineral Protection Ingredient) on mineraalne kaitseaine, Tinosorb M ja Tinosorb S on looduslikud orgaanilised päikesekaitseained. Lisatud on ka pre-tokoferüüli (E-vitamiini eelkäija), mis pidurdab vabade radikaalide toimet, tugevdab  naha kaitsemehhanisme ja aeglustab fotovananemist.

Eucerin

PÄIKESEKAITSEPIHUSTI

•• SPF 20, kerge emulsioon. Lisaks päikesekaitsefiltritele sisaldab E-vitamiini, mis kaitseb nahka vabade radikaalide kahjuliku mõju eest. Sobib tundlikule nahale, kaitseb UVA- ja UVB-kiirguse eest. Kanda nahale 30 minutit enne päikese kätte minekut. Veekindel.

Burnshield hydrogel

PÄIKESEKAITSE

•• Sisaldab tugevat antibakteriaalset ja antiseptilist toimet omavat teepuuõli. Kasutatakse eri põletuskahjustuste raviks. Niisutab, jahutab ja rahustab päikesest põlenud nahka ning väldib villide teket. Võib kasutada ka näokreemina. Ohutu lastele.

Bepanthen

PÄIKESESALV

•• Sisaldab dekspantenooli, mis muundub rakkudes pantoteenhappeks ja toimib seega B5-vitamiinina. Kiirendab kergemate põletuste ja marrastuste paranemist. Päikesepõletuse korral peab nahka salviga määrima mitu korda päevas. Sobib igas eas inimestele, ka lastele ja tundliku nahaga täiskasvanutele.

Dr.Hauschka SPF 15

PÄIKESEPIHUSTI

•• Veekindel päikesepihusti katab ühtlaselt, kaitseb tõhusalt ja hooldab innukalt. Võluväe annab tootele kristall-lõunalill. See Lõuna-Aafrikast pärit kaunis taim on meister taluma põrgukuumust ja kuivust ning varuma rakkudesse vett, mis aitab tal ellu jääda. Lisaks kristall-lõunalilletõmmisele niisutavad ja rahustavad nahka veel avokaadoõli ja küdooniaseemnete tõmmis.  Oliivi- ja seesamiõli annavad koostise, mida saab hõlpsalt nahale hõõruda.

Dr.Hauschka

KEHAPIIM

•• Isegi nahka korralikult kaitstes võib päikese käest tulijate ihu olla kuumenenud, õhetav ja kuivavõitu. Endisest kreemjam kehapiim niisutab, rahustab ja laseb päikesejumel kauem püsida. Saialille- ja koldrohutõmmised jahutavad ja värskendavad, porgandi- ja küdooniaseemnete tõmmised kosutavad, mandliõli, shea-või ja roosivaha toidavad ja niisutavad, kristall-lõunalille tõmmis nii niisutab kui ka rahustab ja annab nahale siidise pehmuse.