Maailmas on üle

7000 kultuurõuna sordi

Üks õunapuu võib anda kuni 380 kilogrammi õunu aastas, kasvada kuni 12 meetrit pikaks ja saada kuni 100 aastat vanaks ning üle elada kuni –40 C külma. Õunte pikk säilivusaeg, ilma et kvaliteet oluliselt langeks, teeb puust aedate vajeldamatu lemmiku. 80% koduaedades kasvavatest puuviljadest on õunad. Kultuurõuna sorte, mis erinevad maitse, konsistentsi ja kuju poolest, on maailmas üle 7000. Suurimaks õunakasvatajaks on Hiina, kellele kuulub 41% maailma õunatoodangust, jargneb Türgi, Prantsusmaa, Poola, Itaalia, Uus-Meremaa ja Jaapan.

Eesti suurimaks õunakasvatajaks oli Rõngu aed, kus 131 hektaril kasvatatati neljandik Eesti õuntest. Kogu Eesti õunasaak kõigub 9000 tonnist kuni 30 000 tonnini, olenevalt aastast. Hea säilivuse ja kõrge kulinaarse väärtusega Eesti õunad on Karksi renett, Põltsamaa taliõun, Talvenauding, Antonovka ja mõned veel, kuid saadaval on nad sügisel ja jõulude ajal, harvem aasta läbi. Eesti õuna kulinaarseid omadusi tõstavad tema hea happesus ja suurus, mis on väga olulised küpsetiste ja tervest õunast valmistatud dessertide juures.

Ameeriklane sööb 10 kilo õunu aastas, eurooplane aga 25. Levinumad ja hea säilivusega õunasordid on Golden ja Red Delicious ning Granny Smith, nendele kuulub 65% kogumaailma õunasaagist.

Siider, calvados, õunaäädikas

Normandia – Camambert ja Livarot juustu sünnimaa, austrite, merekarpide, värske kala ja krevettide meka on kuulus ka oma õunaaedade poolest, kus kasvavad need sordid, millest valmistatakse maailma kvaliteetseimat siidrit, et siis siidrist valmistada veelgi kuulsamat calvadost. Normandia siidreid, calvadoseid, pomood ja õunaäädikaid saadab lisaks legendaarsele ajaloole ka kõrge kvaliteedi tunnus.

Õunalugude krooniks on piibli Eedeni aia lugu, mis on teinud õunast nii armastuse kui ka patuvilja, legend Thijl Ulenspiegelist tegi õunast vabaduse sümboli. Prantslannadest õed Tatinid tegid oma kulinaarse äpardusega maailmas kuulsaks tagurpidi õunakoogi. Üle 150 aasta püsib Tarte Tatin peale kreembrülee parimate dessertide edetabelites. Shveitsi, Austria ja Saksa kondiitrid võistlevad igal aastal Apfel-strudeli küpsetamise parima maa tiitli eest. Asendamatu on õun on ka salatites, klassikuks on saanud Waldorf-salat, julgelt võib anda õuna maitset kõikidele värsketele salatitele, leides vastava kuju ja maitsega õuna.

Õunad on aidanud ka firmal maailma tippu tõusta. Nimelt asutas ameeriklane Leo Burnett 1935. aastal Chicagos majandusliku madalseisu ajal esimese reklaamiagentuuri ning pakkus nii oma töötajatele kui ka reklaami tellijatele kontoris õunu. Ajakirjandus märkis ära uudsuse, kuid lisas sarkastiliselt, et varsti, arvestades madalseisu, hakkab Burnett õunte jagamise asemel neid müüma. Burnetti loogika aga oli teine: olles majandusega põhjas, oli ainuke tee – üles. Täna teeb Leo Burnett koostööd Coca Cola, Mc Donaldsi ja palju teiste hiigelfirmadega ning tal on kontoreid üle maailma. Ainuüksi Chicago kontoris on ta viimase kümne aasta jooksul välja jaganud üle kahe miljoni õuna. Nii et pakkugem üksteisele õuna – seda patu, armastuse, vabaduse ja edukuse sümbolit – ja me jõuame tippu. Midagi selles on.

Igaüks

võiks

teada,

et...

...üks keskmise suurusega õun sisaldab 16g puuviljasuhkrut, 5% C-vitamiini, fiibri ja potassumi päevasest vajadusest. Annab ainult 80 kJ energiat ja mis eriti sümpaatne, ei sisalda rasva, kolesterooli ega soodiumi (soola). Õunal on ka tugev bakteritsiidne omadus, toidukorra lõpetuseks söödud õun hävitab 95% suus olevatest bakteritest, täites osaliselt ka hamhaharja kohustusi. Täiskasvanuile 1-2 õuna päevas on teretulnud, koolilapse kotti üks õun aga lausa kohustuslik.

...et lõigatud õun ei tuhmuks, tuleb ta kergelt üle pritsida sidrunimahlaga. Õun on heaks materjaliks ka kastmete hapendmisel ja suurendamisel. Hästi sobib kodu- ja metslinnutoitude valmistamisel. Õuna enda maitsestamiseks sobivad kaneel, nelk, aniis, kardemon ja mitmesugused alkoholid.