Kas tööandja tohib vähendada palka?

Palk on töölepingu üks tingimustest. Tööleping sõlmitakse nii tööandja kui ka töötaja vahelise kokkuleppe tulemusena lepingu tingimuste, sh palga suhtes. Üldjuhul ei saa töölepingutingimusi, sh palka, üks pool ilma teise poole nõusolekuta muuta.

Soovist palka muuta tuleb töötajale ette teatada üks kuu.

Tööandja saab vähendada palka, kui töötaja annab selleks nõusoleku. Nõusoleku saamine sõltub kindlasti toodud põhjendustest, edasistest väljavaadetest jms.

Palga muutmine vormistatakse töölepingu muudatusena.

Kui te ei ole nõus palga vähendamisega ja peate seda põhjendamatuks, on teil seaduse järgi õigus nõuda endiste tingimuste taastamist ehk lepingu täitmist ja samuti kuni endiste tingimuste taastamiseni saamata jäänud palga maksmist.

Kui palka senises suuruses ei maksta, on töötajal õigus pöörduda tööinspektori poole ja töövaidluskomisjoni. Pooled peavad teadma, et palga või selle osa maksmisega viivitamise eest tuleb tööandjal maksta viivist 0,5 protsenti viivitatud summast iga viivitatud päeva eest.

Erandina on TLS järgi tööandjal õigus töö ümberkorraldamisel muuta ühepoolselt töö tasustamise aluseid, s.t viia töötaja tükipalgalt ajapalgale või vastupidi.

Kui töötaja ei ole nõus palgatingimuste muutmisega ja soovib töölt lahkuda, on tal õigus esitada tööandjale avaldus töölepingu lõpetamiseks seoses tööandjapoolse töölepingu tingimuste rikkumisega. Selle avalduse võib esitada uute tingimuste rakendamisest alates. Viis päeva pärast sellise avalduse esitamist on töötajal õigus töölt ära jääda.

See on teistsugune töölepingu lõpetamise alus kui omal soovil töölepingu lõpetamine, ehkki toimub ka ainult töötaja enda algatusel. Lisaks lõpparvele tuleb tööandjal sellise töölepingu lõpetamise korral maksta hüvituseks kahe kuu keskmine palk. Siin tasub rõhutada, et töötingimuste muutmisega mitte nõustudes ei pea töötaja töölepingut sel juhul lõpetama, kuid tal on selline õigus.

Palk hõlmab tihti ka peale põhipalga lisatasusid, mille mittemaksmine või vähendamine on palga vähendamine. Siin oleneb aga palju sellest, kuidas on lisatasude maksmise kord ette nähtud ja mis alusel neid makstakse.