Roostevabast terasest panne peetakse gurmaanide ja proffide lemmikuteks, kuna viimased viitsivad toiduga mängida ning sellele rohkem aega ja tähelepanu pühendada. Kvaliteetsest terasest pann on vastupidav ja tugev. Ka televisiooni kokasaadetes hakkab silma, et saatejuhid kasutavad just roostevabast terasest tooteid.

Malmpannides kasutatav raske metall võimaldab toitu ühtlasemalt küpsetada, kuid miinuseks on seesama raske kaal. Ka pole malmpannide valik sama rikkalik kui teflonpannidel. Malmpannid ja -nõud sobivad eriti hästi ahjuroogade tegemiseks või hautamiseks, samuti võiks malmpann olla innuka lihasööja majapidamises – steigi praadimiseks on see asendamatu.

“Ideaalis võiks erinevaid toite teha mitmel erineval pannil, kuid põhimõtteliselt peaks ühest korralikust pannist köögis piisama,” arvab Gailan. Ta rõhutab ka, et korraliku panni puhul on kõige tähtsam, et see oleks piisavalt raske ning selle põhja paksus algaks viiest millimeetrist. Hea põhjaga pann jagab soojust ühtlaselt ning säästab energiat. Ostujuhil endal on kodus kaks panni – väiksemaga teeb ta lapsele pannkooke ning suurem, 26-cm läbimõõduga pann sobib ideaalselt liharoogade valmistamiseks.

Kaubamajas ostetakse isukalt allahinnatud 99-krooniseid panne, kuid samas leidub piisavalt ka nõudlikke kliente, kes lubavad endale kalli ja vastupidava panni. “Korralik pann peaks kestma kümme aastat ning titaankattega pannidele on antud lausa eluaegseid garantiisid,” ütleb Ulve Gailan. Kui inimene on aga alustamas iseseisvat elu, loob kodu või siis tahab pidevalt viimase “pannimoega” kaasas käia, sobivad talle odavamad pannid.

Mõned tugevamad kaubamärgid, nagu Hackman ja Ballarini teevad tänapäeval juba kõikidele pliiditüüpidele sobilikke panne. Panni sobivust ühe või teise pliidiga saab vaadata põhjal olevatelt märkidelt, mis näitavad täpselt ära, millisele pliidile pann sobib.

Millised on põhilised vead panni kasutamisel? “Kõige suurem viga on kõikvõimalike toitude praadimine suurimal kuumusel. Teine suur aps on see, kui pann pärast kasutamist kuumana kraanikaussi külma veejoa alla panna. Mingit temperatuurikõikumist olla ei tohi,” rõhutab Gailan. “Paljud ei tea ka, kuidas panni pesta. Osa panne saab puhtaks ka ainult köögipaberi abil, teiste puhul tuleks täpselt kinni pidada hooldusjuhistest. Näiteks malmpann tuleb pärast pesemist alati õliga määrida, et ta roostetama ei läheks.”

Müügil olevatest pannidest on ehk kõige luksuslikumad Le Creuset’ tooted. See firma toodab emailitud malmist küpsetusnõusid ning pannidele lubatakse eluaegset garantiid.

Korralike teflonpannide hinnaklass algab 400 kroonist, malm-pannid on kallimad – sellesama Le Creuset’ pannide hinnad ulatuvad juba paari tuhandeni.