Omanimelise restaureerimistöökoja juhi Jaak Tammearu sõnul satutakse nende juurde reeglina kahel põhjusel – ostetakse maja, kuhu on vana mööbel sisse jäänud või saadakse see päranduseks. On ka neid, kes näinud sõbra juures huvitavat eset ning üritavad midagi sarnast tellida. Tammearu juurde on korraga toodud ka majatäis mööblit. Tema sõnul satuvad inimesed pärast esimese eseme kordategemist sellest sõltuvusse ning hakkavad sarnaseid asju antiigipoodidest ja restaureerimistöökodadest otsima.

Kui huvipakkuv mööbliese kultuurikihi alt kätte satub ja selle renoveerimise mõte pähe tuleb, peaks Vainküla sõnul enne mõtlema, kas teha sellest praktiline või muuseumieksemplar.

“Külla tulnud sõbrale oleks kentsakas ütelda, et ära istu sinna, ära istu tänna ja parem oleks, kui üldse seisaksid,” lisas Tammearu.

Kui aga on soov mõnda vana mööblieset osta, siis tasub enne asjatundjaga nõu pidada – kas pakutavat saab ikka kasutada ja kas see on hinda väärt. Ostja riskidest rääkides toob Vainküla näiteks pehme mööbli, mis sageli püsib koos ainult müümise hetkeni, sest kasutatud on valesid liime ja restaureerimis-võtteid.

“Võib tunduda, et eseme kordategemine ei nõuagi palju tööd, kuid hiljem selgub, et teha on palju rohkem,” rääkis Vainküla.

Mööbli kahjustusi, millega restauraatorid peavad kokku puutuma, on seinast seina – alates mõne kriimu kõrvaldamisest kuni ligi poole mööblieseme taastamiseni.

“Pole veel kedagi ära saatnud, hea tahtmise korral saab kõik asjad korda teha,” tõdes Tamme-aru, kelle sõnul võivad kliendid vahel majanduslikel põhjustel loobuda mööblitüki restaureerimisest.

Restaureerimistöödel kindlat hinnakirja ei ole, sest see sõltub töö mahust, keerukusest ja materjalidest. Vainküla sõnul on vana mööbli renoveerimise maksumus võrreldav uue eseme hinnaga.

“On kaks varianti – kas ese tuuakse meie juurde vaadata või läheme ise kohale. Hind sõltub töö kogusest ja eseme seisukorrast,” lisas Tammearu.

Ka sobiliku ja asjatundliku meistri valik võib tekitada raskusi. Vainküla soovitab selleks uurida varasemate tööde fotosid ja pooleliolevaid töid.

Tammearu sõnul tuleks klientidel arvestada ka ühe kuni pooleteise kuu pikkuse järjekorraga töökodades. Mööbli restaureerimiseks kuluv aeg ulatub nädalast kuni paari kuuni.