Kolonel Viise ametisseõnnistamisega on taastatud institutsioon, mis loodi Eestis Vabadussõja ajal 1919. aasta märtsis, mil pastorid Friedrich Stokholm ja Jakob Kukk kaplanitena teenistusse kutsuti.

"Täna ei mürise kahurid ega ragise kuulipildujad, kuid meie rahva ja kaitseväe heitlused pole vähem kardetavad ja saatuslikud kui välise vaenlase rünnak," ütles pidulikul tseremoonial kaitseväe juhataja kindralleitnant Aleksander Einseln. "Meie lahinguväli tänapäeval on peamiselt moraalne heitlusareen. Seda sõda kaotades oleksime rahvana hääbumas nagu suure välisvaenlase rünnaku all."

Peapiiskop Jaan Kiivit lausus pidulikul talitusel, et peakaplani ülesanne Eesti kaitsejõududes ei saa kerge olema, kuna pool sajandit on Eestis valitsenud kõik muu kui kristlik vaim ja eelmise iseseisvuse traditsioonid on tihti ununenud.

"Kaitseväed, kus on juurdunud välikaplani institutsioon, on tõestanud, et kaplanid on sõjameeste truud sõbrad nii sõja kui ka rahu ajal," märkis Kiivit.

Peakaplan Viise on sündinud 23. novembril 1926 Tartus pastori perekonnas. Sõjakeerises sattus ta USA-sse. Viise on lõpetanud ülikooli ajaloo ja poliitilise teaduse ning teoloogia alal.

1955. aastast alates teenis Viise USA lennuväes kaplani ametikohal. Ta on teeninud USA õhubaasides Kanadas, Havail, Saksamaal, Siiamis ja USA-s. 1972. aastal ülendati ta koloneliks.

Tänavu kevadel kaitses Viise Virginia ülikooli doktori väitekirja teemal "Eesti Evangeelne Luterlik Kirik nõukogude ajastul 1940-1991".

ETA