Peatäid on inimestele muret teinud juba enam kui 15 000 aastat. Kuigi täitõbi ehk pedikuloos tundub kuuluvat möödunud sajandi hädade hulka, võib neid pisikesi parasiite juustest leida ka tänapäeval, kusjuures viimasel ajal on täitõbe rohkem kui varem.

Täi ei vali rahvust ega hooli vaesusest või rikkusest – nakkuse võib saada igaüks sõltumata soost, vanusest ja sotsiaalsest kuuluvusest. Kõige rohkem ollakse täidega hädas koolides, lasteaedades ja -laagrites, kus nakkus levib väga kiiresti.

Kes on peatäi?

Inimese peatäi (Pediculus humanus capitis) on verd imev parasiit, kes elab vaid inimese peas juustega kaetud alal. Peatäi emasloom on umbes 3 mm pikkune helepruun parasiit, kes kinnitab tingud ehk täimunad oma kehanõrega ükshaaval peanaha lähedale juuksekarva külge. Tingud on ovaalsed, kollakasvalged või pruunid ning umbes millimeetrise pikkusega. Ting areneb täiskasvanud peatäiks, läbides kolm moondeperioodi. Munad kooruvad umbes kaheksa-üheksa päevaga, tõenäolisemalt arenevad täiskasvanuks peanaha lähedal olevad täimunad. Selle järgi, kui kaugel paiknevad peanahast juuksekarval tingud, võib oletada nakatumise aega. Munast koorub noor täi ehk nümf, mis näeb välja nagu täiskasvanud täi, kuid on väiksem. Nümf areneb täiskasvanuks 9–12 päevaga. Noored täid peavad ellujäämiseks saama 24 tunni jooksul imeda verd, muidu nad hukkuvad. Täi eluiga on 40 päeva, selle aja jooksul võib täi saada kuni 300 järglast. 

Millal täitõbe kahtlustada?

Esimene märk täitõvest võib olla kukla- ja kõrvataguse nahapiirkonna sügelemine. Lükates juuksed lahku ja vaadates juukseid peanaha lähedal, on näha juuste küljes valkjaid tinge, tavaliselt just kõrvade taga ja kaelal. Peatäidest võib olla tingitud ka lümfisõlmede suurenemine kaelal ja kõrvade taga.

Tavaliselt kanduvad peatäid ühelt inimeselt teisele füüsilise pea- või juuksekontakti kaudu, aga ka mütside, sallide, patsikummide, kammide ja harjadega. Arvamus, et täid tekivad mustusest, hüppavad või lendavad õhus ringi, on ekslik. Samuti ei levita täisid koduloomad – koerad, kassid.

Viimastel aastatel on täheldatud kogu maailmas peatäide nakkuse esinemissageduse suurenemist.  Esinemissageduse suurenemise üheks põhjuseks peetakse globaalset kliima soojenemist. Soojapoolsed ja lumevaesed talved ning rohked vihmased ilmad sunnivad lapsi rohkem aega toas veetma, väljas mängitakse üha vähem ja seega on täide levikuks loodud soodsad tingimused. Teine oluline põhjus, miks nakatumiste arv suureneb, on asjaolu, et täid kohanevad ravimitega ega hukku.

Siiani on peatäide raviks kasutatud peamiselt neurotoksilise toimega ravimeid, mis halvavad täi närvisüsteemi ja põhjustavad täi hukkumise. Ent ajapikku on täid muutunud tugevamaks ja kavalamaks – vanad

ravimid ei ole tänapäeval enam piisavalt tõhusad.

Uus suund täitõve ravis

Täide kasvav immuunsus ravile ja neurotoksiliste ravimite või-malik ohtlikkus inimesele on pannud uurijaid otsima uusi lahendusi võitlemaks peatäidega.

Euroopas toodi turule põhimõttelt uus täivastane vahend – dimetikoon. Dimetikoon on silikoonõli, millel on pindaktiivsed omadused. Juustesse pihustatud dimetikoon tungib tänu oma füüsikalistele omadustele täi hingamissüsteemi, tõrjub sealt välja õhu ja lämmatab täi. Ühtlasi blokeerib dimetikoon  tingude ehk täimunade hingeavad ning takistab seeläbi muna koorumist ja arenemist peatäiks. Et dimetikooni toime on füüsikaline, pole ka ohtu, et täid sellega kohaneksid ega alluks ravile. Täidest vabanemiseks ongi kõige otstarbekam kasutada dimetikooni sisaldavat preparaati, mitte katsetada vähem tõhusate šampoonidega.

Kuidas vältida taasnakatumist?

•• Haigega kontaktis olnud riideesemed tuleb pesta pesumasinaga (veetemperatuur vähemalt 60 ˚C). Masinpesuks ebasobivaid esemeid peaks hoidma kaks nädalat suletud kilekotis või viima need keemilisse puhastusse.

•• Tolmuimejaga tuleb puhastada vaibad, samuti auto istmekatted. Unustada ei tohi ka juukseharju, kamme ja patsikumme, mida tuleb samuti kõrgel temperatuuril töödelda või lihtsalt ära visata.

•• Nakkuse piiramiseks on väga oluline teavitada sellest lasteaeda ja kooli, et kontrollitaks ka teisi lapsi.