Kuigi iga perenaise unistus on plekkideta elu, juhtub neid aeg-ajalt siiski tekkima. Plekkide eemaldamisel on kõige olulisem kiirus — mida kiiremini püüad plekki eemaldada, seda parem on tulemus. Aja möödudes imbub aine riidekiududesse ning hiljem on sellest juba tunduvalt raskem lahti saada.

Kui plekieemaldusvahendit pole käepärast, võib seda asendada ka leige vesi, kuhu on lisatud veidi nõudepesuvahendit või pesupulbrit.

Niisiis — plekieemaldite testimiseks sai näidiste peal kasutatud kõikvõimalikke koduseid plekitekitajad: punane vein, punasesõstra mahl, mustikamoos, õli, mulgikapsad, sinep, ketshup, majonees, kohv, kakao, pastakas ja huulepulk. Materjalideks olid erinevad mööbliriiete tükid: beezh sametise pinnaga riie, valge kerge karvasusega alt kummeeritud riie ning kootud mustriga sünteetika ja puuvilla segu.

Kõige raskem oli plekke tekitada bee?ile riidele, sest vedelikud jäid sametisele pinnale kauaks püsima, nii et enamuse vedelikust oleks saanud lusikaga eemaldada. Kuid sisseimbununa ja kuivanuna eemaldusid need vaevaliselt. Mustrilisse riidesse seevastu imendusid plekid silmapilkselt ning imbusid mööda riide pinda üsna laiali, ent kadusid ka just sellelt riidelt kõige hõlpsamini. Beezhil riidel jäid pärast töötlemist pleki jäljed tunduvalt vähem märgatavaks kui valgel kangal.

Etteruttavalt olgu öeldud, et kõige raskem oli lahti saada huulepulgast ning kakaost.

TEXTILE CLEANER SPRAY

Ostetud Kamee mööblisalongist (67.50; 400 ml). „Loksuta pudelit hoolikalt ja pihusta vaht puhastatavale kattele väikeste alade kaupa. Hõõru tekstiili pinda ettevaatlikult lapi või käsna abil. Kui see mustaks muutub, võta puhas. Ära tekstiili pinda liiga märjaks tee. Kui katteriie on täiesti kuiv, puhasta pind tolmuimejaga.”

Tekstiili kaitseks mustuse ja plekkide eest soovitatakse kasutada sama sarja Textile Protectoin Sprayd. Valmistatud Rootsis, pudeli eestikeelsel sildil info maaletooja (Hoovipood) andmete ja telefoninumbriga.

Enamus plekke kadus ning tulemusega võib keskmiselt rahul olla. Mugav kasutada. Vaid moosi- ja veiniplekkide eemaldamiseks oli veelgi tõhusamaid vahendeid.

[[2]] Vaibapuhastusvahend KODULE

Kodumaine kontsentraat (23.10; 500 ml) puhastab lisaks vaipadele ka pehmet mööblit, autosalonge jne. Kontsentraat tuleb lahjendada 1:5 ning vahustada. Pind niisutada kergelt veega ja kanda vaht pinnale. 15–20 minuti pärast eemaldada vahujäägid tolmuimeja või harjaga. Tootja: Flora Kadrina AS. Ainus, kus oli märgitud pH (9).

Plekid kadusid üsna kenasti, vaid mustikamoosi jäi meenutama lillakas ning veini õrnroosa vari.

Tänapäevasele mugavustega harjunud inimesele on kontsentraadi lahustamine tunduvalt ebamugavam kui otse kasutatav vahend. Tuleb leida mõõdunõu, solistada vett ning kallata segu ümber kaussi. Svammiga vahtu tekitades meenub lapsepõlv ning see on üsna lõbus toiming. Tulemus väärib mässamist.

ERES, vaiba plekieemaldusvahend

Lahjendada pole vaja, pihusti otsikut pöörates saab vedeliku suunata kas ühte kohta või pihustada riidele laiali. Viieminutilise toimeaja möödudes tuleks kohta hõõruda niiske lapi või svammiga, pärast puhastamist aga pühkida üle kuiva lapiga. Toodetud Belgias (47.60; 500 ml).

Mugav kasutada ning mõjus efektiivselt kõikidele plekkidele, ka mustika- ja veiniplekkidest jäid vaid aimatavad varjud. Samalt firmalt on poes müügil ka kontsentreeritud vaibapuhastusvahend, mis mõeldud üldisemaks puhastuseks.

VANISH, vaiba puhastaja

„Eemaldab plekid vaibalt, vaipkatetelt ja mööbli katetelt. Leige veega lahustada 1:9 ning vahustada, kanda ühtlase kihina puhastatavale pinnale. Pärast kuivamist puhastada tolmuimejaga.” Kasutada soovitatakse ainult vahtu ja hoiatatakse, et vedelik võib rikkuda kangast ning jätta kuivamisel plekke.

Pudeli juhendikülg on küll kaunilt kujundatud, kuid roosamulliliselt pinnalt on sinist peenikest kirja raske lugeda — paras katsumus neile, kel kehvem silmanägemine. Toodetud Poolas (47.60; 400 g).

Hoolimata paljulubavast reklaamist kadusid plekid vaid osaliselt ning enamikke jäid meenutama hallikad või roosad varjud.

Marjaplekkide eemaldusvahend ANTI

Mõeldud puuvillaselt ja linaselt riidelt marjaplekkide eemaldamiseks (3.10; 20 g). Pulber tuleb puistata plekile ning niisutada seda veega. Hiljem soovitatakse pesta (mööblil kasutades tuleks kohta hiljem niiske lapi või svammiga töödelda).

Kuna marju polnud käepärast, sai proovitud eemaldada mustika- ja veiniplekke. Plekid kadusid päris kenasti.

Pehme mööbli hooldus

Uut mööblit ostes tasub enne tutvuda riidematerjaliga. Esinduslikes poodides on riidenäidiste tagaküljel materjali kasutamisjuhised. Osad materjalid on immutatud ainega, mis välistab plekkide imendumise riidesse, nii et keefiri või veini saab eemaldada lappi ja puhast vett kasutades.

Kõige parem vahend igapäevase mustuse vastu on tolmuimeja, kuid enamusel tööinimestest ei jätku aega igapäevaseks diivanite-tugitoolide puhastamiseks. Siiski tuleks pehme mööbel vähemalt kord nädalas tolmuimejaga üle käia. Vana meetod — klopitsaga diivanile asetatud niiske riide nüpeldamine — pole soovitatav, sest tugev füüsiline töötlus võib samuti riiet rikkuda. Regulaarne tolmu eemaldamine tuleb igati kasuks ka plekkide tõrjel — muidu võib juhtuda nii, et vahendi tagajärjel plekk küll kaob, ent seda jääb meenutama inetu mustuserant.

Kui ümber on läinud vedelikud, mis ei sisalda rasva (limonaad, õlu), tuleks esmalt haarata mingi vett imav materjal (salvrätik, kuivatuspaber, kas või WC-paber) ja püüda riidelt võimalikult palju vedelikku eemaldada. Seejuures ei tohi riiet hõõruda — nii pressid vedeliku kangasse sisse. Seejärel kasutada puhast riiet, leiget vett ning kergelt ringjaid liigutusi. Vereplekkide eemaldamist alustada külma veega.

Kõige parema tulemuse saab, kui lasta diivanid-tugitoolid keemiliselt puhastada. Seda teevad puhastusfirmad kliendi kodus. AS Kyyrixi direktori Toomas Tamme sõnul puhastatakse keemilise puhastuse käigus mööbli pealispind tervikuna, mitte ainult üksikuid laigukesi, ning puhastuse lõpuks on keemiline aine mööblist loputuste käigus veega välja uhutud. Seega on keemiline puhastus sobivaim neile, kes on allergilised või ei talu kokkupuudet kodukeemiaga.

Kuid ka keemilise puhastuse ajal ei pruugi kõik plekid jäljetult kaduda. Toomas Tamme kogemuste järgi on raske lahti saada vanadest kohvi- ja vereplekkidest ning happelistest plekkidest. Üldiselt pidi kehtima reegel, et heledad plekid eemalduvad vaevalisemalt, tumedad aga kergemini.

Keemilise puhastuse hind algab 300 kroonist, lõplik hind sõltub aga konkreetsest materjalist ning mööblieseme mustuse astmest.

[[3]] Nahkmööbli hooldus

Kuigi nahkmööbli pealispinda ei ohusta mahaläinud keefir ega punase veini plekid, tuleb ka selle eest hoolt kanda. Niiske lapp eemaldab lahtise tolmu ja purud, mõnikord võiks lappi niisutada ka seebiveega. Tolmuimejaga saab kätte diivani voltide vahele pudenenud purud. Heleda nahkmööbli hirm on värviandvad teksapüksid ning pastapliiats. Need võivad jätta kustumatuid jälgi.

Kui seebiveest ei piisa, tuleb appi võtta spetsiaalsed nahkmööbli puhastusvahendid — ei tee paha, kui neid kasutatakse paar korda aastas ka sellise mööbli puhul, mis must ei näigi. Pärast puhastamist aga tuleks mööbel hooldusvahendiga üle käia. Naha hooldamine hoiab naha elastsena ning nahkmööbli eluiga pikeneb.

Starwax, aerosool naha hooldamiseks

„Sobib nahast mööbli, riiete, jalanõude jne hooldamiseks. Loksutada ja pihustada 20 cm kauguselt. Hõõruda pehme lapiga läikima.” Sisaldab tärpentiniessentsi, kiri balloonil ei luba vahendit sisse hingata, silma lasta ega alla neelata (45.10; 300 ml).

ERES, naha puhastus- ja hooldusvahend

Sobib samuti igasuguste (nii värvitud kui ka värvimata) nahkesemete puhastamiseks, renoveerimiseks ja kaitsmiseks. „Enne kasutamist loksutada, valada kuivale lapile ja hõõruda puhastatavat pinda”. (47.50; 300 ml).

Tagasihoidliku lõhnaga piimjas emulsioon, mis sisaldab lanoliini.

*Hinnad Tartu Flora esinduskauplusest.

*Enne kui asud mööblit puhastama, proovi aine sobivust mittenähtaval kohal. Kui kangas annab värvi või tõmbub kokku, ei maksa seda vahendit kasutada. Vahendi proovi võib teha juba enne tõelise pleki ilmumist — nii on kindel, et saad pleki kohe selle tekkimisel eemaldada.

*Enne vahendi kasutamist peaks mööbliese olema tolmust puhas (vajalik regulaarne puhastamine tolmuimejaga). See väldib mustuseringi tekkimist puhastatava koha ümber.

Kaie Päike

fotod: Aldo Luud