Oluliseks peetakse noorte harimist

Assamblee vaatas üle inimõiguste harta. Parandusena viidi sellesse punkt, et majandusembargod ei tohi takistada ravimite importi-eksporti, Iraagi nõudmisel ka mitte esmatähtsate toiduainete vedu boikoteerivatesse maadesse. ülemaailmselt oluline teema oli, sõltumata sellest, kas ühes või teises riigis on aktuaalne family planning või vastupidi family plating, töö noortega. Vaadeldi naiste õigusi, abordi kvaliteeti ning perenõustamise, seksuoloogia ja muude sedalaadi teenuste taset.

ühtsete otsuste vastuvõtmiseks on ülemaailmne ümarlaud arvatagi liiga kandiline, küll aga võib iga liikmesmaa sellelt laualt saada kõikvõimalikku informatsiooni - loengute, seminaride ning kirjalike ja visuaalsete materjalide kohta, ka selle kohta, millised spetsialistid on nõus oma raamatuid või videofilme tasuta tõlkida laskma.

Probleemid, mis on Eesti perenõustamises lisaks eelnimetatutele päevakorras - näiteks suhted haigekassadega -, ei kuulunud mõistagi sellele üldkogul kergitamisele. Riigi meditsiiniorganisatsiooniliste "agade" teemaksvõtt tekitanuks kõigile arengumaadele omase kärakoosoleku.

Perenõustamine - eralõbu või eluküsimus?

Tallinna perenõuandla on riigiasutus, mis on ajast aega riiklikust eelarvest alati kõrvale jäänud. Praeguseks on Tallinna haigekassaga kokkuleppele jõutud ning perenõuandlale on tehtud väike rahaeraldus. Ent Suur-Ameerika tänava nõuandlas käivad konsultatsioonidel ja ravil ka teiste linnade ja maakondade inimesed. Siinkohal iseloomustab Rammul haigekassade suhtumist ühe haigekassa esindaja väitega: "Perenõuandla külastamine on inimese eralõbu."

Viljatus, seksuaalelu häired, pereplaneerimise probleemid, laste psühhiaatrilised või psühholoogilised mured ei tapa loomulikult inimesi otseselt. Ent nimetatud valdkondadesse kuuluvad hädad tekitavad kestvat stressi. Murelik ja õnnetu, sageli lausa meeleheitel inimene kaotab töövõime ega suuda enam olla täisväärtuslik riigikodanik. Kuna on hästi teada, et inimese ihu ja hing on ühtne tervik, on haiguste jagamine eralõbuks ja eluküsimuseks lihtsalt ebaeetiline. Patsient, kes saabub nõuandlasse selles piirkonnas kehtetu kaardiga, peab vastuvõtu, analüüside ja ravi eest ise maksma, ning samavõrd kui see on talle kulukas, on see ka ebaõiglane.

Ravimeid valitakse tihti hinna järgi

Eriti kurioosne ning seejuures ilmekas on olukord, mis on haigekassade bürokraatlikkuse tõttu tekkinud seksuoloogia ja kirurgia piirimail. Teatavasti on Eestis mitmed inimesed läbinud osalise või terve operatsioonide tsükli soo muutmiseks. Et saavutada hormonaalset tasakaalu, peavad nad pidevalt saama erinevaid hormoonpreparaate. Kuna haigekassade paberitesse pole niisuguseid patsiente arvatud, siis muudab bürokraatia need inimesed invaliidideks. Poolelijääv soomuutmise operatsioonide tsükkel on Rammuli sõnul võrreldav pimesooleoperatsiooniga, kus kõhuõõs on avatud, apendiks kõrvaldatud, ent niidi ja nõela jaoks pole raha ette nähtud - kui inimene ei taha lahtise haava ees kätt hoida, peab ta operatsiooni lõpetamise eest ise maksma.

Imre Rammuli sõnul on bürokraatia tingitud sellest, et haigekassasid juhivad sageli mittemeedikud, kes loobuvad tihti ka pädeva professionaali nõunikuks palkamisest. Medikamendid, mis kuuluvad küll kompenseerimisele, on nimekirja sageli valitud mitte sobilikkuse, vaid hinna järgi.

Kõmuajakirjanduse sõda antibeebibillide vastu

Pereplaneerimise liidu arstid on murelikult jälginud ka kõmuajakirjanduses lokkavat sõda uue põlvkonna oraalsete kontratseptiivide vastu ning on jõudnud järeldusele, et tegemist on ilmselt erinevate ravifirmade võitlusega turupositsioonide pärast.

Masside hulka on paisatud statistika, et 100 000 naisest, kes on tarvitanud uuema põlvkonna antibeebibille, on 30 haigestunud trombembooliasse. Tõenäoline on, et 15 naist oleks sellesse haigestunud ka mõjutamata hormonaaltasandi puhul. Trombemboolia on haigus, mille tagajärjel perifeersetes - enamasti jalgade - veenides tekivad trombid. Trombemboolia oht suureneb, kui inimene on ülekaaluline, üle 35 aasta vana, suitsetab ning kui tal on kalduvus veenilaienditeks ja tromboflebiidiks. Selgub, et multitsentriliste uuringute puhul oli tegemist andmete tendentsliku tõlgendamisega. Riskigrupid jäeti arvestamata, protsenti mõjutas seegi, et Oxfordi, Kenia ja Sambia piirkonna näitajad olid muu maailma tulemustest halvemad.

Hormoonpreparaatide rasestumisvastane toime seisneb selles, et nad ka pärsivad munaraku eraldumist või siis väldivad munaraku kinnitumist emakaseina külge. Seejuures muudavad nad emakakaela limaskesta läbilaskvust spermatosoididele, aga ka põletikutekitajatele. On kindlaks tehtud, et gestodeen, desogestrel, mida tuntakse ka nimetuste Marvelon ja Femoden all, kaitsevad naisi emaka- ja rinnavähi eest.

Kuna antibeebibillide kahtlustamises on täheldatav ilmne tendentslikkus, on International Medical Advisery Panel võtnud asja uurida ning publitseerimisel on raport, milles kinnitatakse, et nüüdisaegsete kontratseptiivide puhul on risk trombemboolia tüsistusteks pigem madalam, uued preparaadid on müokardia ja ajuinfarkti seisukohast ohutumad. Kokkuvõttes on tänapäevaseid preparaate tarbivad naised raseduse eest kõrvalnähtudeta kaitstud.

KATI MURUTAR