Eesti Miss Millenniumi pressilemmiku Piret Aava nädalasest Miss Globe’i võistlusest kujunes ootamatult ligi kuu kestnud töö- ja puhkereis. Eestis tagasi, plaanib Tallinna Kõrgemas Kommertskoolis teisel kursusel haldusjuhtimist õppiv neiu koolist mõneks ajaks modellitöö kasuks loobuda. "Enne õiendan vanad võlad, seejärel võtan akadeemilise puhkuse. Nii saan taas kooli minnes "puhta lehena" alustada." Piret annab endale suurepäraselt aru, et modellitöö ei kesta igavesti ja edaspidi on kooliharidus lummavast naeratusest tunduvalt olulisem. Praegu tagab Piretile edu tema loomulik ilu.

"Särav naeratus, veatu näonahk, naiselikud võlud – kõik see on talle sündides kaasa antud. Missinduses laialt levinud lisainvesteeringud jäävad ära," tõdeb Raivo Kiisler rahulolevalt. Miss Globe’i kuuenda kaunitariga vesteldes meenub millegipärast ütlus ajaloost: kõik suuremad sõjad on alanud naiste tõttu. Ilmselt toodaks Piretilegi taevast nii kuu kui ka päikene, ehk mõni tähtki lisaks... Neiu annab aga mõista, et iga austaja ei ole veel prints valgel hobusel: "Mul on tavaliselt nii, et kes mulle meeldib, see ei taha mind. Ja kellele meeldin, seda ei taha jälle mina..."

Peeti ekslikult prostituudiks

“Õnneks on Piret mõistlik tüdruk, rahulik loomus ei jäta teda kunagi hätta," iseloomustab Raivo Kiisler oma hoolealust. "On ääretult huvitav vaatepilt, kuidas üks noor naine liiklusummikuid tekitab. Türgis on kombed meie omadest totaalselt erinevad – riietesse mässitud kohalikud naised näivad hallide hiirtena. Piretile vaadatakse Tallinnaski järele, mis Istanbulis toimus, seda on võimatu kirjeldada."

"Hoolimata palavusest ei soovitatud seelikut kanda. Ma siis trampisin seal natuke jalgu..." olid Piretile mõned Türgi kombed pehmelt öeldes vastuvõetamatud. Kuni ta ühel ilusal hetkel taipas: "Aitab, siin ma tõepoolest seelikut selga ei pane, agressiivseid pilke ei talu ju lõpmatuseni!" Viimaseks piisaks kannatuste karikas sai neiule kemplus erariietes korravalvuritega, kes Piretit ekslikult vene prostituudiks pidasid. "Türgis on vene l...e päris palju, ning välismaalastel (eriti nappides seelikutes) tuli pass alati kaasas kanda. Mina seda ei teadnud..." Õnneks suutis Piretiga koos olnud modelliagentuuri esindaja politseid nii palju mõjutada, et tütarlapsel lubati pass hotellist ära tuua. Kulus tubli tunnike, enne kui Pireti kaaslane õigluse jalule seadis. "Hiljem ajas agentuur asja nii suureks, et politsei juhtkond isiklikult vabandas meie ees," meenub Raivo Kiislerile.

Alkoholiga segased suhted

Küsimusele, mis Türgis kõige enam meeldis, vastab Piret pikemalt mõtlemata: "Toit. Mulle tundub, et ma muud ei teinud, kui ainult sõin! Isegi moesõu ajal neelud käisid – pealtvaatajatele olid vägevad lauad kaetud, meil, modellidel, polnud terve päev aega süüa!" Sealsed õhtusöögid olid Raivo Kiisleri sõnul äärmiselt "magu piinavad". "Mul on seal väga head sõbrad, kes tüdrukute eest hoolitsesid – igaks õhtuks järjestati meile erinevaid ja ülikülluslikke söömaaegu. Kuigi türklastel pidavat külalislahkus veres olema, tundub mulle, et rahulolu oli mõlemapoolne – kostitajatele ju meeldis end eksootiliste kaunitaride seltskonnas eksponeerida."

Prooviti ka türklaste rahvusjooki – rakkit. "Köharohu maitsega, valge ja sogane aniisiviin. Mulle see eriti ei maitsenud, punane vein on palju parem," tunnistab Piret nina kirtsutades. Joovastavate jookidega olid tal lõunamaal kuidagi eriti segased suhted: "Oleks nagu purjus, aga samas ei ole ka... Alkohol ei tahtnud vist organismist kuidagi välja tulla. Veel praegugi ei jaksa õieti trenni teha – kohati on selline tunne, et pilt kaob eest ära... Meestega samas tempos treenimine võtab ikka päris võhmale," kurdab muu hulgas ka kickboxing’ut harrastav miss.

Teenistusega rahul

Olgugi et nalja sai palju ning pidustusi jätkus, kulus Piretil põhiline aeg ikkagi casting’ult casting’ule jõudmiseks: "Pidevad uksetagused ootamised, suitsuhais (ma ise ei suitseta), hirmus palavus," iseloomustab Piret Istanbuli tüüpilist tööpäeva. Kohalike modellidega saadi hästi läbi, kuid suhtlemine jäi sealsete tüdrukute puuduliku inglise keele oskuse tõttu napiks. "Nad näisid kõik väga sarnased – tumedad, natuke nagu vanad ja kortsus, trenni ei viitsinud vist üldse teha," kirjeldab Piret kohalikke tippmodelle.

Üsna loogiline siis, et tööpakkumisi tehti eksootiliselt heledale piigale rohkesti: "Kõiki ei saanud ega jõudnudki vastu võtta. Kui ligi 12 tundi pesukarpide jaoks poseerisin, olin lõpuks päris väsinud," tunnistab Piret. Töötasuga jäi ta igati rahule: "Eesti omaga ei anna võrreldagi. Pealegi, kui Eestist ära sõitsin, kaalus mu kohver 18 kilo, tagasi tulles märgiti raskuseks 52! Mure, mida selga panna, on mul nüüd tükiks ajaks lahendatud. Kingituseks saadud riideid on nii palju et..." Ei mahu kappi ära? "Ei mahu jah!"

Et seksikale blondiinile ka ebasündsaid rahateenimisvõimalusi oleks pakutud, seda eitab Kiisler kategooriliselt. "Seal maal sellist asja ei saa olla! Ehkki, kui mõtlema hakata – “ebaesteetiline” on lai mõiste. Mõni tüdruk ainult unistabki Playboy kaanele pääsemisest."

Kiisleri sõnul on Pireti rahvusvaheline karjäär n-ö ooteasendis, enese tutvustamise ja näitamise etapis. "Eesti on niivõrd väike maa, et sellist ametit nagu modell siin ei eksisteeri – pigem tehakse seda just for fun... Kas Piretil rahvusvahelist tulevikku on, seda näitab ikkagi elu ise."

Targemaks ei ole muutunud

"Midagi sellist, mida varem ei teadnud, ma küll juurde pole õppinud. Noh, välja arvatud see, et Türgis ei ole mõtet lühikest seelikut kanda – peaaegu poolteist tundi mõttetut jampsi," võtab tulevane euroametnik oma missiaasta uued teadmised ühe lausega kokku. Raivo Kiisler parandab rutakalt: "Aga Piret, inimene õpib kogu elu! Sa ju nägid erinevaid kultuure ja tavasid, sõitsid Türgis palju ringi... Ei või öelda, et sa pole targemaks saanud."

Piretiga kaasnevad segadused

Modellikarjääri alustas Piret 15aastaselt. Mitmed Eesti modelliagentuurid, kes on soovinud temaga koostööd teha, on lepingud lõpetanud.

Kuni eelmise aastani kuulus Piret Eesti Modelliagentuuri. "Enam ei tahtnud," põhjendab Piret Aava sealt lahkumist. E.M.A. üks omanikke Margit Jõgger arvab teisiti:

"Kõik, kes kas või pisut modellindusega on kokku puutunud, teavad, et korraga kahele agentuurile koostööd teha on keelatud. Eeldame, et 18aastane modell ei ole enam laps, vaid oma tegude eest vastutav inimene. See, et Piret Aava ka teisele agentuurile tööd tegi, tuli välja täiesti juhuslikult. Ja kui modell ei anna endale aru, mida ta tahab või teeb, siis on ka agentuuril võimatu temaga koostööd teha. Leping Piret Aavaga lõpetati tema ebasobiva käitumise tõttu," põhjendab Margit Jõgger Pireti lahkumist E.M.Ast. Peale välimuse eeldab modellitöö ka sobivat iseloomu. Jõggeri sõnul võib modell olla omapärase ja meeldiva olekuga, aga kui ta liiga palju diskodel käib, siis on tema edul varsti kriips peal.

Moedemonstratsioonide ja heategevusega tegeleva agentuuri Evita juhi Edvi Tõnissoni koostöö Piretiga sai alguse Hartmanni modelliagentuuris, hiljem kuulus Piret mõnda aega ka Tõnissoni loodud Evitasse. Edvi sõnul võinuks Piret oma välimusega väga kaugele jõuda: "Kui ta ainult natukenegi oma käitumist muudaks. Piretil olid Eestis väga kõvad pakkumised – TVs, tänavareklaamides, kataloogides jne. Kuid temaga kaasnes liiga sageli hulk probleeme. Minul ei olnud aega ega tahtmist tema juhtumiste pärast vastutada. Lõpuks, kui ühe tema eksimuse tõttu kannatasid ka kõik ülejäänud tüdrukud, otsustasin loobuda. Selgitasin ka Kiislerile, et selle neiuga võib kaasneda peavalu ja mitmeid magamata öid. Loodan väga, et Raivo Kiisler suunab Piretit tegema õigeid valikuid."

Kadi Viljak