Möödunud kolmapäeval kaotas Pirjo Levandi Raimo Kangro uue ooperi "Süda" proovis osaliselt kuulmise. Lavastuse lõpuosas kõmmutas Postimehe rolli mängiv Alar Haak täpselt Levandi parema kõrva ääres stardipüstolit. Vali pauk võttis Pirjolt osaliselt kõrvakuulmise ja ta katkestas proovi.

Käis mööda tuba ja kannatas

"Esimesed päevad olin palavikus ja värisesin üleni," kirjeldab Pirjo lavatragöödiale järgnenud aega.

"Sain tugeva närvivapustuse. Käisin toas ringiratast ning püüdsin valust kuidagi üle olla. Mõtlesin, miks ometi mina?" räägib Pirjo. Valged lumeräitsakad sulavad tema mustal rätikul, mida Pirjo pidevalt kõrva peale sätib. Arsti soovitusel peab ta haiges kõrvas vatitroppi kandma ning müra vältima.

Haige kõrv ning tugev valu tekitasid Pirjole mõtteid, mida ta tavaliselt ei mõtle. Kui Julie Andrews kaotas hääle, oli see lauljanna lavaelu lõpp. Aga kui püstolipauk oleks kõrvale veel lähemal kärgatanud?

"Ühel hetkel tajusin, et tegelikult oli suur tragöödia mulle väga lähedal. Minust oleks võinud saada vaegkuulja. Mis laulja ma siis enam oleksin olnud?!" küsib Pirjo rohkem nagu endalt.

Samas on ta üllatunud, et nii paljudele inimestele läks tema kõrvavigastus korda. Päev läbi helistasid Pirjole nii tema tuttavad kui võhivõõrad. Kõigil üks soov - et Pirjo tugev oleks. Et ta haigusest tervena välja tuleks.

Kunstküüned tõstavad tuju

Eile hommikul lõpetas arst Pirjo haigusloo ning lubas primadonna taas tööle. Pirjo ei lasknud seda endale kaks korda öelda ning astuski "Estonia" tagauksest sisse. "Püüdsin veidi lauldagi. Hoidsin paremat kõrva käega kinni ja trotsisin tuikavat valu. Valjud helid on veel ohtlikud," räägib ta.

Ega Pirjo oma kolleegi Alar Haaki püstolipaugutamise pärast ometi kohtusse kaeba? "Ei, ei! Ta on isegi õnnetu, et see kõik nii läks," tõrjub Pirjo kahtlusi.

Kas ta on aga Haagi peale vihane? "Nüüd olen ma juba rahunenud. Kõrvad ei valuta enam nii ägedalt ning ma suudan juba helisid taluda. Tegin endale selgeks, et see kõik juhtus töö käigus. Ma isegi ei tea, kui kaugel see paugatanud püstol mu kõrvast oli. Ja miks see pauk üleüldse käis? Kelle käsul? Ma ei süüdista kedagi ja ei kavatsegi süüdlast otsida," kinnitab primadonna.

Pirjo lisab, et esietenduse edasilükkumise pärast pole mõtet muretseda. Ooper "Süda" tuuakse publiku ette nii nagu plaanitud oli - sel reedel, 26. novembril. "Nüüd on põhjust kõiki teatrisse kutsuda. Vahejuhtum on ooperile reklaami teinud rohkem kui küll," muigab Pirjo. Ja näitab oma sõrmi. Neid kaunistavad ligi 3 sentimeetri pikkused musta- ja hõbedakirjud küüned. "Mul ei ole kunagi kunstküüsi olnud," sirutab Pirjo oma käe välja. "Etenduses on neid aga vaja."

Kirsti VAINKÜLA