Tallinna kesklinna haridusvalitsuse nõuniku Inna-Mai Algma sõnul on koolikohuslase east (16 eluaastat) väljakasvanud noorte jaoks õhtukoolid ehk täiskasvanute gümnaasiumid, kus nad saavad jätkata ka pooleli jäänud põhikooliõpinguid – kas klassis või eksternina õppides.

Tallinna Vanalinna Täiskasvanute Gümnaasiumi direktori Eve Pedai sõnul on neil avatud põhikooli 8. ja 9. klass ning keskkooliklassid. “Alla 17-aastased peaksid põhihariduse siiski saama tavalises päevakoolis,” leidis Pedai.

Sellised noored, kelle koolitee 6.–7. klassis katkes, ei ole täiskasvanute gümnaasiumis seni õppimisvõimalusi uurimas käinud. Samas ei tulekski klassi avamine üksikutele õppuritele kõne alla. “Teeksime 6. või 7. klassi, kui niisuguseid 17-aastaseid või vanemaid õppida soovijaid oleks vähemalt 25,” ütles Pedai.

Eksternina kuuenda või seitsmenda klassi lõpetamine õhtukoolis on Pedai sõnul küll võimalik, kuid kaheldav. “Eksternina õppimiseks tuleb meile esitada vaid vastav sooviavaldus,” ütles Pedai. “Kuid see on iseseisev õppimine. Kas noor, kes on päevakoolist välja langenud ja kellel pole õppimisharjumust, tuleks sellega toime?”

Haridusministeeriumi korraldustalituse juhataja Ants Egloni sõnul tuleks koolist välja langenud alla 17-aastastel noortel 9. klass lõpetada endise üldhariduskooli juures. ”Kuni noor on koolikohuslase eas, ei tule õhtukool kõne alla,” ütles Eglon. ”Õhtukooli võib minna pooleli jäänud haridusteed jätkama alates 17. eluaastast. Kui selliseid koolikohustuse ea ületanud noori tuleks õhtukooli juurde terve klassi jagu, võib neile seal eraldi klassi avada. See on lubatud ning nende õpetamiseks oleks riigil ka raha.”

Egloni sõnul on õhtukooli juures 6.–7. klassi pooleli jätnud vanemal kui 16-aastasel noorel võimalik õppida ka individuaalse õppekava alusel. “Õpetajate abiga koostatakse õppekava, mille järgi noor õpib ja vastab järele, kuni saab liituda õhtukoolis juba olemasoleva 8. klassiga,” selgitas Eglon.

Egloni sõnul on teiseks võimaluseks lõpetada klass eksternatuuri korras. Sellisel juhul antakse õpilasele kümne tunni ulatuses konsultatsioone. Samas tuleb peaaegu kõigis ainetes sooritada eksamid ja arvestused.

Kui suhted viimase kooliga pole kõige hullemad, soovitab Eglon siiski jätkata pooleli jäänud õpinguid just sealt, kuigi kool ei ole kohustatud soovijale vastu tulema.

Egloni sõnul ei ole praegu võimalik põhikooli poolelijätnud õpilaste hulka tõeselt hinnata. ”Me ei ole võimelised koolikohustuse täitmist korralikult jälgima, sest puudub elanikkonna register,” tõdes Eglon.