Rühmatreeningut eelistavale harrastussportlasele on spordi-klubides lugematu hulk erinevaid treeningustiile. Trenni võib teha nii saalis kui ka basseinis, palliga või kangiga. Igaühele aga ei sobi aeroobikatunnis keksides end vormi viia. Tartu klubis Tropic saab biitpoksi nime kandvas trennis päris poksi proovida.


Trenniriided kaasa ja Tartusse

Poksitreeningu saali keskel ripub viis punast umbes pooleteisemeetrist poksinuia. Treener Rica Varul, kes ise läbis biitpoksi koolituse Itaalias, käsutab treenijatele kaitsekindad kätte ja hakkame aga pihta.

Varul näitab ette käte asendi: käed rusikasse, pöidlad väljapoole – nii nagu päris poksiski. Igale osalisele on oma nui. Seisan selle ette ning võtan treeneri eeskujul löögiasendi sisse.

Esimene kombinatsioon on kätelöögid. Muusikas on löökide jaoks rütmikohad. Ja siis algab andmine.

Vaatan enda ümber pingul nägudega kaaslasi, kes vihaselt punast poksinuia taovad. Saan sellest indu ja hakkan ka ise taguma.

Treener innustab meid lööma nii kõvasti kui suudame. Järgin tema soovitust ning tunnen, kuidas kuklakarvad püsti tõusevad – ikkagi päris ehtne löömine. Saan aru ka kinnaste vajalikkusest: selline tagumine võtaks sõrmenukkidelt kindlasti naha maha.

Pärast esimest kümmet minutit leemendavad kõik osalejad higist, justkui oleksid maratoni jooksnud. Käelöökidele lisanduvad jalalöögid. Lähen nii õhinasse, et kaotan ühe tugeva jalalöögiga peaaegu tasakaalu. Matsud käivad üha ägedamalt ning treenijate näod hakkavad punetama. Kogu tähelepanu on suunatud punasele vastasele, mis hakkab üha tugevamate löökide all minust eemale liikuma.

Rica Varul soovitab naljatades poksinuia asemele kujutleda kedagi, kellele tahaks parasjagu tappa anda. Ja trennikaaslased ei tundu nüüd enam sugugi nii malbed nagu esialgu, sest poksinuiale armu ei anta.

Umbes 20 minutit pärast treeningu algust on nahk seljas märg, aga energiat löömiseks tuleb aina juurde. Käte ja jalgadega nuiatagumine tekitab ekstaasitunde ja kogu nädala stress näib kehast välja voolavat.

50 minutit poksimist saab märkamatult läbi, jääb veel venitus. Järgmisel päeval pärast karmi poksimist tunnen valu lihastes, mille olemasolust mul ei olnud varem aimugi.

Biitpoks on emotsionaalne ja haarav võhmatreening

•• Biitpoks on käe- ja jalalöökidel põhinev poksitrenn, mida tehakse fitpoksinuiadega.

•• Trenn rajatakse spetsiaalsele meloodiale, milles igal liigutusel ja löögil on kindel koht.

•• Treeningul kõlab kuus-seitse lugu ning trenn kestab koos venitusega 55 minutit.

•• Kõigil lugudel on erinev käe- ja jalalöökide kombinatsioon.

•• Biitpoksi treening on emotsionaalne ja intensiivne. Lisaks arendab see koordinatsiooni ja muusikalist kuulmist.