Postimees.ee arendus- ja turundusjuht Jaanus Lillenbergi sõnul ei ole iPhone’i kinkimine ja müümine Eestis keelatud. “Konsulteerisime enne kampaania alustamist erinevate asjatundjatega,” ütles ta. Lillenbergi sõnul küsisid nad luba ka Apple’i Eesti esindusest IM arvutid, kuid sealt vastati, et ettevõte ei ole iPhone’i esindaja Eestis. “USA seadused lubavad kaardilukustust eemaldada ja samuti on neile telefonidele lubanud garantii anda internetikaubandusega tegelev firma Netikuller, kelle kaudu need 15 telefoni meieni saabusid,” märkis Lillenberg.

Välismaistest netipoodidest kaupade kohaletoomisega tegeleva Netikulleri juhataja Heikki Haldre teavitas, et firma palus möödunud sügisel iPhone’i kasutamise seaduslikkuse kohta analüüsi advokaadilt, kes varem teostas sama analüüsi EMT ja tollase Radiolinja juures. Nimelt olid sarnaselt iPhone’ga telefonid ka Eestis kunagi operaatori juurde lukustatud. Eesti karistusseadustik sätestab, et kõrvaldada ei tohi autoriõigusega kaasnevate õiguste rikkumist takistavaid tehnilisi kaitsemeetmeid. “Mobiilivõrk ja -levi aga ei ole autoriõigusega kaitstud,” viitas Haldre. Seega ei ole tema sõnul ka mobiiltelefoni operaatorilukust avamine ebaseaduslik. “Lisaks on see seadustega kooskõlas ka USA-s, mille tagab Digital Millennium Copyright Act. Kuigi veel eelmisel aastal ähvardas Apple kohtuga, siis ainult muskli näitamiseks see jäigi,” rääkis Haldre.

Emafirma Apple’i esindaja Eestis Sander Paas sõnas, et ettevõte hoiduks hea meelega kommentaaridest. “Paraku toimub Eestis selliseid kampaaniaid pidevalt, sõltumata nii meie kui tootjafirma soovidest,” kommenteeris ta. Paasi sõnul on iPhone atraktiivne toode, mille seadustamist pikisilmi oodatakse, kuid firma ei oska öelda, millal see juhtuda võiks. “Püüame skandaalist hoiduda, kuna see töötaks pigem tootjafirma vastu,” leidis Paas.

Maailmas on praeguseks müüdud ligikaudu 6 miljonit iPhone'i, millest miljon on lahti muugitud. Hiinas on iPhone’i müüdud umbes 400 000, Venemaal ligi veerand miljonit. Apple ise pole lahtimuugitud telefonide suhtes veel kindlat seisukohta võtnud. Eestis on kasutajaid hinnanguliselt üle nelja tuhande. Lähitulevikus oodatakse turule jõudma järgmise põlvkonna iPhone, mis peaks töötama ka 3G võrkudes, mis võimaldavad videokonverentside läbiviimist ja mobiilivisiooni vaatamist.

Spekuleeritud on, et uut iPhone’i esitletakse juba 9.–13. juunini peetaval Apple’i koostööpartnerite ja arendajate konverentsil. Tootjafirma on kinnitanud, et toob uue põlvkonna iPhone’i ametlikult müügile näiteks Portugalis, Šveitsis, Austrias, Belgias, Poolas, Rumeenias, Kreekas, Austraalias, Filipiinidel, Singapuris ja Indias.