Potteris heal tasemel eriefektid

Kolmandas osas naaseb Harry koos sõprade Roni ja Hermionega oma kolmandal õppeaastal Sigatüükale. Harryt aga varitseb oht Azkabani vangla põgeniku Sirius Blacki kujul, kes väidetavalt olnud see, kes reetis poisi võluritest vanemad nende mõrvarile lord Voldemortile. Harry võlurioskused pannakse proovile, kui Sirius Harryt Sigatüükale otsima tuleb.

Nagu varasemates filmides, pakub Azkaban paraja portsu õudushetki, samuti tulevad esmakordselt mängu õõvastavad Dementorid. Samas on tegemist kauni filmiga, Cuaroni oskus detaile näha pakub nii mõnegi imelise stseeni, samuti on heal tasemel eriefektid.

Lisaks põhikolmikule, praeguseks teismeliseikka jõudnud triole Daniel Radcliffe, Emma Watson ja Rupert Grine, ning juba tuntud tegelastele Robbie Coltrane’ile, Alan Rickmanile ja Dame Maggie Smithile teevad linateoses kaasa “uustulnukad” Gary Oldman Sirius Blacki rollis, manalateele läinud Richard Harrise kehastatud professor Dumbledore’i on edukalt üle võtnud Sir Michael Harris.

Harry Potteri tõsiseim konkurent sel suvel on “Shrek 2”, kolme aasta eest ülimenukalt jooksnud animafilmi teine osa.

“Shrek 2” purustas kassarekordid

19. maist USA-s linastunud ning Cannes’i filmifestivali programmis olnud animafilm “Shrek 2” on oma esimesel kahel nädalal teinud ajaloos teiseks jääva kassarekordi, kogudes kolme nädalavahetuse päevaga 108 miljonit dollarit, mis jääb alla vaid tunamullu linastunud “Ämblikmehele” (114,8 miljonit dollarit). Kaks nädalat järjest kino-

edetabeli vaadatavuse tipus püsiv sookollifilm on praeguseks tegijate kukrusse toonud juba üle 200 miljoni dollari, ületades mitu korda teose valmistamiseks kulunud 70 miljonit.

Animafilmi järg alustab täpselt sealt, kus esimene pooleli jäi. Värskelt abiellunud Fiona ja Shrek naasevad oma pulmareisilt ning saavad kutse õhtusöögile Fiona vanemate, kuninga ja kuninganna juurde. Nood aga ei tea, et nii nende tütreke kui tema väljavalitu on sookollid, üllatus pole neile sugugi meeldivate killast.

Omad huvid on mängus Fiona ristiemal, kes pole kuulnudki, et ristitütar vahepeal abiellunud, ning plaanib teda mehele panna oma nartsissistlikule pojale. Plaani teostamiseks saadab ta Saabastega Kassi Shrekki kõrvaldama, karvane loom aga vahetab poolt ning asub hoopis Shreki kõrval võitlema. Rohkete seikluste ja huumoriga vürtsitatud filmi sõnum on sama mis esimesel osal – armastus võidab kõik.

Kuigi filmi esimene osa võitis 2001. aastal parima animafilmi Oscari, kiidavad kriitikud, et teine film on veelgi parem. Lisaks tehnilistele detailidele – ilusale värvikirevale ja hästi disainitud taustale ning tegelaste sujuvamale liikumisele – kiidetakse tugevat stsenaariumi. Teises osas on tugev nii lugu kui välja arendatud tegelaskujud, eriti kelmikalt mõjub sealjuures uus tegelane Saabastega Kass, kellele jagub vaid kiidusõnu.

“Shrek 2” tegelastele on hääle andnud aukartustäratav näitlejate plejaad. Mike Myers, Cameron Diaz ja Eddie Murphy on tuttavad juba esimesest osast, printsess Fiona vanemate osas “astuvad üles” John Cleese ja Julie Andrews, Fiona ristiema on Jennifer Saunders, Saabastega Kass Antonio Banderas.

Meie kinodesse peaks “Shrek 2” jõudma eesti keelde dubleerituna sügisesel koolivaheajal, oktoobris.