Arvamusartiklitega ja oma loomingu mõtestatusega silma jäänud moedisainer Marit Ilison hakkab juhendama kontseptuaalse moe kursust „Vormiüles-anne”. Mõtestatud ja aeglasemat moevoolu hindav Ilison annab kursuse käigus lühiülevaate kontseptuaalse moe ajaloost, disaineritest (Martin Margiela, Hussein Chalayan, Viktor & Rolf) ja tuntumatest projektidest.

Ilison peab oluliseks arendada kontseptuaalse idee vormilist väljendusoskust ning õppida leidma seoseid vormi ja sisu vahel. Kursuse teoreetiline pool annab peale eelmainitu teadmised kollektsiooni kontseptsiooni loomisest ning praktiline osa suunab osalejaid tehniliste ideekavandite maketi teostamiseks katsetama ja lihtsaid loovaid lahendusi otsima.

Iga kursusel osaleja käegakatsutavaks tulemuseks on kümme kontseptsioonist lähtuvat kavandit ja üks fantaasiaseelik ning kursuse lõpuks valmib ühtne kollektsioon, millega kandideeritakse kevadisele ERKI moesõule.

Nendel, kel aga on kavas ERKI moesõule kavandeid esitada, oleks mõistlik kaaluda osalemist moedisaineri ja -illustraatori Eike Einama kursusel „Moejoonis”, sest erinevalt eelmisel semestril toimunud moeillustratsioonide töötoast keskendutakse sellel kursusel tegelikkusele vastavate proportsioonide loomisele ja esitlustehnikatele, mida moedisainerid kasutavad igapäevatöös disainiideede arusaadavaks edastamiseks.

Moedisaini liidu asutaja, FIBIT-i peakorraldaja ja moeloojate auhinna Kuldnõel väljaandmise algataja Anu Kikas hakkab kutsutud õppejõuna juhatama kursust „Moeetenduse korraldamine”. Kursusel antakse ettekujutus moeetenduse korraldamise põhimõtetest, mis hõlmab tegevusplaani koostamist ja loomingulise meeskonna kaasamist. Samuti saavad kursusel osalejad aimu eelarve koostamisest, autoriõigustest ja -kaitsest.

Praktikas on tudengitel või-malik teadmisi rakendada 15. augustist 15. septembrini kultuuripealinna ürituste raames toimuval Tallinn Fashion Weekil, tehes koostööd modelliagentuuride ja tehnilise personaliga (lava, valgustus, heli jne) ning omandades kommunikatsioonialased teadmised pressiga suhtlemiseks.

Meediasõnumite koostamise põhimõtetega saab praktiliste ülesannete kaudu tutvuda kursusel „Moemeedia”, mida juhendab moeajakirjanik Maria Viidalepp. Kursuse käigus omandatakse ülevaade meediakanalite töö-põhimõtetest ja spetsiifikast ning oskus valida meediasõnumite edastamiseks sobivad kanalid.

Meistriklassid ja loengud

Tunnustatud kübarakunstnik, moedisainer ja Katariina gildis asuva kübarakoja omanik Liivia Leškin annab kevadisel kursusel „Peakatted” ülevaate peakatete põhivormidest, eripärast, liikidest ja materjalidest ning koos sellega praktilised oskused ja teadmised peakatete makettide valmistamiseks ning tehtud tööde jäädvustamiseks fotoseeriana.

Nahakunsti eriala spetsialisti Juta Möldri valikaine „Sõrmkinnas” eesmärk on anda ettekujutus sõrmkinnaste valmistamise tehnikast ja tagada küllaldane ettevalmistus iseseisvaks loominguliseks tööks disainkinnaste loomisel.

Moedisainer Margit Kuuse kursusel „Ajalooline korsett” omandab osavõtja tervikliku ettekujutuse korsettide lõikelistest lahendustest ja struktuurist ning rõivaste silueti muutustest 16. sajandi algusest kuni 20. sajandi alguseni. Kuusk kannab hoolt selle eest, et kursuse läbijad tunneksid korsetimaterjale, iseloomulikke detaile, terminoloogiat ja valmistamise tehnoloogiaid. Praktiline pool näeb ette täna-päevaste vormide tuletamist ajaloolisest korsetist.

Kes on huvitatud viltimisest, sellele võib abiks olla Eesti esimese vildiraamatu „Viltimine” ühe autori Liina Veskimäe meistri-klass.

Tekstiili käsitrüki võimaluste ja kangatrüki tehnoloogiaga viib aga kurssi Eelika Virve kursus „Kangatrükk”.

Kunstiakadeemia dotsendi Anu Ojavee juhendamisel saab omandada teadmisi nii univormide kui ka Eesti moekunsti ajaloost.

Kursuse „Eesti moekunsti ajalugu” raames käsitletakse rõivamoe ajalugu ja eripära ning tutvustatakse lähemalt erialaettevõtteid ja õppeasutusi.