“Tänavustel võistlustel purustati mitu rekordit,” räägib Eesti lipu alla sõitnud Soome-Eesti ühendmeeskonda kuulunud profikokk Heimar Kuuskler.

“Näiteks ületati Atlandi ookean rekordiliselt 11 päeva ja viie tunniga.” ARC-i (Atlantic Rally for Cruisers) lõpetas 56 jalga pikk katamaraan Sweet Janina üldarvestuses 88-ndana. Las Palmase sadamast alanud ja Kariibi meres asuval St. Lucia saarel lõppenud võistlusel osales kokku 226 alust, seahulgas 20 katamaraani, selgitas merekarust kokk.

Stardihetkel kaalus 22-tonnine katamaraan 26 tonni, lastiks lisaks kolmenädalasele toiduvarule 1600 liitrit pudelivett, 740 pudelit õlut, 240 pudelit veini.

Mida mehed merel söövad?


“Hommikuti pole maitsemeel veel piisavalt erk ning  eri lisanditega omletid, pudrud ja soojad võileivad on just sobivaks avalöögiks päevale,” selgitab laevakokk ja lisab, et hommiku-söögihitiks olid ahjusoojad küüslauguvõiga saiad  koos grillitud tuunikala ja wasab’i-aiol’i-kastmega.

Sushiriis, norilehed ja gaasipakendis bake-off-saiad varuti sadamaäärsetest supermarketitest. Kokaparadiisiks tituleeritud kohalikul turul olid kõik puuviljad, vihmametsadest pärinevad  söödavad lilled ja tsitruselised soodsalt saadaval. Lookas kala- ja mereandide letid suisa elasid.

Katamaraani korraliku kalamehevarustusega saab tirida ookeanist vägevaid kalu välja. Suurim saak, mis laeva õnnestus vinnata, osutus 7,5-kiloseks tuunikalaks. Landi otsa sattunud purikale tuli konks sisse lüüa ja pardale vinnata. Püütud kalad olid põhiliselt nii 20-kilosed ja need läksid lihtsalt koos landiga minema – veerandtunnine taktikaline kalaväsitamine läks tühja.

Äsja püütud tuunikalast valmistati eksootilist sushit ja sashimi’t, mis koos jääkülma viinaga kujunesid kogu regati vältel meeskonna lemmikroogadeks. Kalade tapmiseks kasutavad kogenud merekarud kanget, 98% piiritust, mida pritsitakse kalalõpuste vahele. 250 ml pihustipudelis piiritust saab kohalikul turu osta 1 euroga.

Lisaks tuunikalale püüti ka kuldmakrelle ja barrakuudat. Viimati mainitu on küll söögikõlbmatuks peetav röövkala, kuid Heimari sõnul  on barrakuuda täitsa söödav.

Rohi merehaiguse vastu


Tormi käes hüplevas katamaraani köögis on keerukas tegutseda. Merehaiguse vastu aitas Heimarit soe ingveritee. Merehaiguse olemuse kohta on Heimaril lihtne selgitus: kõikuvas keskkonnas annab aju signaale, nagu oleks keha mürgitatud, ja nii tekibki iiveldus, mis omakorda vallandab okserefleksi. Korralikult välja puhates ja ingveriteed juues on aju võimalik ära petta.

Ööpäevaseks seilamiseks jagunesid öised vahetused meeskonna vahel võrdselt. Iga kolme päeva järel oli Heimari kord öist ookeani jälgida. Kalapüük toimus enamasti päikeseloojangu ja -tõusu ajal, kuna siis näkkavat kala paremini.

Heimar Kuuskler soovitab:

Omlett tuunikala ja spargliga üks ports

Vaja läheb:

•• 30 g võid

•• 3 kanamuna       

•• 75 ml piima       

•• 100 g värsket rohelist sparglit

•• 100 g värsket tuunikala

•• 40 g šalott-sibulat

•• 75 g juustu (Mimolette või Cheddar)

•• 10 g murulauku       

•• 50 g kirsstomateid       

•• 50 g  põld-võõrkapsast ehk

rucola’t            

•• 10 g külmpressitud oliiviõli

•• laim       

•• 1 spl vahtrasiirupit

•• 1/2 tl Maldoni soola

•• musta terapipart

Valmistamine:

•• Koori sparglikoorimisnoaga spargel ja lõika ära kõva nn kannaosa.

•• Tükelda spargel 3 cm pikkusteks rombideks, aseta alumised osad keevasse soolaga maitsestatud vette.

•• Minuti pärast lisa ka spargli õisik ehk ülemine osa. Keeda kolm minutit, seejärel tõsta jääkülma vette. Nii säilib ilus roheline värv ja spargel jääb parajalt krõmps (al dente).

•• Koori šalott ja lõika õhukesteks sektoriteks.

•• Sega omavahel lahtiklopitud kanamunad, leige piim, pool jämedalt riivitud juustust, uhmris peenestatud Maldoni sool ja must terapipar.

•• Prae šalott kuumal pannil väheses võis klaasjaks, seejärel kalla juurde kanamuna- ja piimasegu.

•• Lisa eelnevalt köögipaberil nõrutatud spargel, pooleks lõigatud kirsstomatid ja pool tükeldatud murulaugust.

•• Aseta 190 kraadini soojendatud ahju 4–6 minutiks (kuni munamass hakkab hüübima).

•• Võta ahjust, lisa kuubikuteks lõigatud tuunikala ning ülejäänud riivjuust ja murulauk.

•• Aseta uuesti ahju, küpseta, kuni munamass on hüübinud. Ära lase omletil liiga kaua ahjus olla, sest siis küpseb see üle. Hea oleks, kui tuunikala jääks seest veel pooltooreks, roosakaspunaseks.

•• Omleti kõrvale sobib suurepäraselt kerge põld-võõrkapsasalat, mis on maitsestatud laimi-oliiviõlikastmega.

•• Kastme valmistamiseks sega saumikseriga omavahel külmpressitud oliiviõli, värskelt pressitud laimimahl ja vahtrasiirup.