Venemaa peaministri Vladimir Putini must Labradori retriiver Koni ehk Connie sai reedel maailmas ainulaadse kaelarihma, millega peremees saab tema tegemistel satelliidisüsteemi kaudu silma peal hoida.

“Pean ütlema, et jäin veidi hiljaks, sest lubasin kaelarihma kinkida juba suvel. Õigluse huvides pean siiski märkima, et see oli valmis – meil ei tekkinud lihtsalt võimalust teie ja koeraga kohtuda, et kingitus üle anda. Nüüd oleme valmis seda demonstreerima ja katsetama,” sõnas asepeaminister Sergei Ivanov Putinile ja ulatas rihma.

Ainulaadne pole aga mitte kaelarihm ise (GPS-seadmeid kasutavad peremehed oma koera liikumise jälgimiseks Eestiski), vaid asjaolu, et see on ühendatud Venemaa enda satelliit-positsioonimissüsteemiga GLONASS. Oma süsteemi hakkas Nõukogude Liit arendama 1976. aastal, ent see lagunes koos liiduga. 2001 asus Venemaa GLONASS-i taastama.

Sergei Ivanovi sõnul katavad satelliidid praegu Venemaa, kuid tuleva aasta lõpuks suudavad jälgida juba kogu maailma. Süsteem on alternatiiviks USA loodud GPS-ile ja Euroopa Liidu ehitatavale Galileole.

Venemaa juhtkonna arutelu GLONASS-i ja Putini koera teemal leiab aadressilt http://www.govern-ment.ru/content/governmentactivity/mainnews/archive/2008/10/17/5846980.htm.