Toiduainete tehnoloogi Reet Singi sõnul usutakse tihti, et kodumaised puu- ja juurviljad on kemikaalidest puhtad, kogu sisseveetud kraam aga saastatud. “Tegelikult kasvatatakse söögivilju ka Eestis sageli autoteede ääres ning kastetakse keemiliste ainetega,” tõdeb Sink.

Taimekaitsevahendite nõuetekohane kasutamine on tehnoloogi sõnul ohutu, kuid mingi risk jääb alati. “Samas on tervisele palju ohtlikum osta ja süüa hallitusniidistikuga või mädakoldega vilju, kuid ilma tõrjeta oleks need just sellised,” lisab ta.

Vahendite mõju on teadmata

Keemiliste taimekaitsevahendite mõju inimese tervisele ei ole Reet Singi sõnul piisavalt uuritud ning seetõttu on mõistlik püüda mürgijääkidega võimalikult vähe kokku puutuda.

Toiduainete kvaliteet on küll riiklikult pideva järelvalve all, kuid hoolas tasub olla puuviljasõbral endalgi. “Tasub teada, et taimekaitsevahendid on enamasti vees lahustuvad mürgid ehk 80–90% ulatuses sooja vee ja harjaga maha pestavad.”

Kui puu- ja juurvilju korralikult pesta, ei tasu Singi sõnul nende söömist karta. “Toituma peaks eelkõige mitmekesiselt. Taimekaitsevahendite jääkide kõrval on meie ümber palju jõhkramat keemiat, mille imepisikesed osakesed tahes-tahtmata organismi satuvad. Tervisele kasulikke puuvilju mitte süües saab endale palju rohkem kahju teha.”

Nüüd on aga Eestisse jõudnud puu- ja juurviljade puhastamiseks kemikaalide jääkidest uudne ultrahelipuhastaja. Kodumasina sarnase seadme kasutamiseks tuleb sellesse panna vaid puhastamist vajavad viljad, valada neile peale vesi ning ühendada seade vooluvõrku.

Seadmes olevad ultraheli-plaadid tekitavad vees kõrgel sagedusel võnked, mis puhastavadki viljad jääkidest. Tavaliselt pestakse puuvilju veega ning lihtsalt loputades. Nii saab puhtaks vaid pealmise kihi. Kõik, mis on poorides, välja ei tule. Kuid kemikaalide jäägid ongi põhiliselt poorides.

Puhastab ka nõusid

Seadmes saab puhastada ka lauanõusid, lutipudeleid ja köögitarbeid. Puuviljade puhastamisele kulub 5-10, nõude puhastamisele 15-20 min. Väiksem seade maksab 4400, suurem 5900 krooni.

Puhastajat kolm kuud kasutanud Laulasmaa Resorti peakoka Angelica Udekülli sõnul on seadmest läbi käinud puuviljade puhul tunda erinevust ka nende maitses. “Puuviljatekstuur muutub pehmemaks ja mahlasemaks.

Eriti hästi on erinevust tunda Poola õunade puhul, mille pind on muidu vahane. Pärast puhastamist muutub õunte koor pehmeks.” Udekülli sõnul kasutavad nemad seadet just värskelt söömiseks pakutavate puuviljade puhastamiseks.