´

Kohe sõidu alguses avanev vaatepilt kinnitas Rudolf Pehteri varem väljaöeldud sõnu, et puukoolides

kasvavate/müüdavate istikute väärtus tõuseb, müügiplatsil aga kahaneb.

Miks? Et juurestik saaks edasi kasvada ja taim kosuda, on puukoolis võimalik taime suuremasse anumasse ümber istutada. Müügiplatsil ootab taim seevastu vaid oma ostupäeva ning mida kaugemale see venib, seda kiduramaks taim jääb.

Siiski leiab nii müügiplatsidelt kui puukoolidest taskukohaseid istikuid, kuid sügiseste sooduskampaanite suhtes tuleb olla tähelepanelik ja kriitiline. Ülikallilt (2000-3000 kr) hinnalt soodsale hinnale (üle 1000 kr) potsatanud jaapani mänd ‘Negishii’ (Pinus Parviflora) ning Kanaaridelt pärinev hibiscuse põõsas (Hibiscus Syriacus) jätavad õhku küsimuse: kas need istikud ikka Eesti talvekülmad üle elavad?

Otsusta istiku ost külmakindluse järgi

Et Eesti talved on tujukad, tuleb sügisesel istutamisel olla ettevaatlik külmakartlike puude-põõsastega.

Külmaõrnade puude-põõ-sastena hakkasid soodusmüükides silma luud- ja leetpõõsas, karvane korbusia, iileks, verev tuliastel, rododendronid ja roosid. Ka perovskia, kerria, kauni veigela, ligusteri ning kolkvitsia istutamist ei tohi jätta sügisesse – taimede parim istutusaeg on kevadel ning otsi neile soe ja päikesepaisteline koht kruusasel pinnal.

Samuti kahtlesid Pehter ja Aaspõllu, kas Eesti kliimasse sobib hariliku jalaka sort ‘Wredei’ ning sügisel purpurpunaseks värvuv kämmalvaher?

Siiski tehti kämmalvahtrale ka mööndus – taim sobib rannikuäärsele alale, kus on kuivem ja poolvarjuline tuulte eest kaitstud koht.

Vaata istikule tõsiselt otsa

Kaubanduskeskuste juures olevad aianduskeskused hakkavad vaikselt otsi kokku tõmbama, sestap on pinnad oluliselt hõredamad kui puukoolides. Kahjuks on järelejäänud istikud kehvakesed ning iga ostu eel soovitavad asjatundjad taimele “sügavalt silma” vaadata. Kui juba muidu igihalja sookaili puhmas on 2/3 osas kollaseks tõmbunud, on kahtlane, kas taim üldse kevadet näeb. Samuti nägime müügiplatsil metasequoia taime, kus pott oli taimele ilmselgelt ammu väikseks jäänud ning juurestik kängunud.

Eriti halvaks tunnuseks peab Aaspõllu sügisel pungas istikut. “No sellega pole enam midagi teha – surnud, mis surnud,” on Aaspõllu pahane, et “kuivanud vitsa” veel üldse müügiks pakutakse.

Sügisel tõmbavad ennast ostma just lehtpuud-põõsad, mis endale kireva lehestiku saavad. Sellised on nii tiivuline kikkapuu kui kukerpuu. Ehkki ka kukerpuu võib kargemates talvedes häda saada, on tema eelis hilisem taastumine.

Ometi leidub ka taimi, mis sobivad vaatamata oma rääbakusele ja koltunud värvile sügisel istutamiseks. Neid pole küll teab mis palju, aga mainimist väärivad nad siiski. Hoolimata kollakast värvusest, sobib sügisel istutada püsikuid – murtud südant ja hostasid. Need isendid on külmakindlad ja ka muidu vastupidavad.

Leib, vorst ja kanada kuusk

Kui müügiplatsid on puukoolidega võrreldes kehvemas seisus, siis taimemüük suures marketis on taimede seisukohalt lausa šokiteraapia, leiab Rudolf Pehter, kes nõutult istikute vahel jalutab, üht ja teist potti liigutab ja lähemalt okaspuid katsub.

Just sellise katsumisega saab aru, et elupuu pehmelt nätskena tunduv puuvõra viitab puu kehvale seisundile, seevastu jäik võra annab tunnistust tugevast istikust.

Pakutavatest istikutest jäid silma Hollandist pärinev hariliku elupuu sort ‘Golden Globe’ ja kanada kuusk ‘Conica’, mille istikute kvaliteet näis ometi küsitav.

Kui müügiplatsil viitasid Aaspõllu ja Pehter taime kiratsemisele ja sealt tulenevatele ohtudele, siis puukoolides hoiatavad nad hoopis ülepoputatud istiku eest.

Liiga särav, lopsakas ja supervälimusega taim viitab üleväetamisele, mis on istikule samasuguseks puuduseks nagu alaväetamine. “Ülitaim” saab välitingimustes lihtsalt šoki ja hukkub. Siinkohal jäid silma jämedate ja ligi ühemeetriste lopsakate kasvudega forsüütia ja hõlmikpuutaimed, mis olid täiesti puitumata – seega kindlale talvehukule määratud.

Üldse soovitavad asjatundjad Hollandi puuistikute suhtes kriitilisemad olla. Et Hollandi-Eesti kliimaerinevused on suured, eelista ikka eestimaist või siis meile lähemalt pärit taimi – Lätist, Leedust, Soomest, Poolast.

Soodushinnad ja leiunurgad

Kindlasti ei tähenda sügisene soodusmüük ainult odavat väljamüüki kehvadele taimedele. Väga rõõmustav oli näha soodsaid pakkumisi, mida aiapidaja võiks ära kasutada.

Nii näiteks soovitab Aaspõllu julgelt kõiki astilbesorte, mis hästi talvituvad. Samuti kitseenelast, jaapani enela sorte, kontpuud, aed-hortensia suureõielist vormi. Kõik maranasordid on sügiseseks istutamiseks sobivad – jälgi ainult, et koos maranataimega ei tuleks kaasa müügikohas esinevaid kilptäisid.

Kindlasti soovitab Aaspõllu aeda veel vähetuntud värd-ebajasmiini ‘Lemoinei’, millel on suvel ilus lehestik ja lõhnavad õied. Mägivõlupõõsas sobib samuti sügiseseks istutuseks, juba juunis võid näha püstjaid valgeid õiekobaraid ning sügisel ilusat värvilist lehestikku.

Vana tuntud metsviinapuud müüakse praegu eriti soodsa hinnaga ning tema istutamismured on välistatud.

Ja ära unusta krüsanteeme ja kanarbikke – need mitmevärvilised õied loovad alles õige sügismeeleolu!

Asjatundjate nõuanded sügishooajaks

•• Ehkki suvelillede hinnad on langenud lausa paari kroonini, on nende ostmine ja istutamine tühi töö – ilu jagub vaid paariks päevaks, sest öökülm võtab nad ära.

•• Rääbakat ja sügisel pungadega istikut ära osta, see on hukkumisele määratud taim.

•• Kanaaridel või Jaapanis kasvavate taimede ost on riskantne – uuri kindlasti taime külmakindlust.

•• Kollaseks tõmbunud okaspuu kannatab väetisevaeguse all – riskantne ost sügisel.

•• Istiku sees olevad kollakad okkad on okaspuu tavaline okkavahetus, seda esineb nii elupuul kui männil.

•• Ka suurte istikute (puud-põõsad) koju transportimisel kata istikute juurepall, et see ära ei kuivaks.

•• Kanarbikud, eerikad ja krüsanteemid – suur valik, soodne hind. Kaunista koduaeda, treppi või terrassi.

•• Küsi nõu asjatundjatelt, kui kahtled taime nimes või külmakindluses!

•• Taimeetiketiseaduse järgi peab taimedel olema märgitud taime päritolu.

Eesti Dendroloogia Selts:

644 0045

Ellamaa Arboreetum:

508 2615