Uuenev noorteraadio plaanib oma programmi suunata konkreetsele vanusegrupile, kelleks on kuni 30-aastased noored. Eesti Raadio juhatuse liikme Sulev Valneri sõnul oli R2 profiil siiani hägune ning programm ei olnud terviklik. Nüüd püütakse saavutada keskmisest nõudlikumale noorele suunatud mitmekesisemat ajakirjanduslikku raadioprogrammi.

Välismaa eeskuju

Raadio 2 ei leiuta jalgratast, vaid võtab eeskuju välismaa raadiojaamadelt, kes programmimuutuse läbi viisid. Nii tegi poolteist aastat tagasi soomlaste Radiomafia, võttes nimeks YleX, ning sakslaste Eins Live, kes suunas oma programmi oluliselt nooremale kuulajale. Kui Radiomafia kuulajate keskmine vanus oli varem 40 aastat, siis nüüd on 30, kuid kuulajaskonna suurus ei muutunud. Eins Live sihib 14–30-aastasi.

R2 vastutava toimetaja Sten Teppani sõnul muutis Eins Live oma programmi üliaktiivseks, tempokaks ning põhiliselt muusikale keskendunuks, YleX pani rohkem rõhku sõnalisele poolele. “Uus R2 jääb nähtavasti kusagile vahepeale,” ütles Teppan.

Raadio 2 kuulajaskonnas on hetkel väga oluline grupp 30–50-aastased, mis on hea reklaamitulu huvides. 20–30-aastased on üks väiksemaid gruppe, kuid just seda seltskonda sihitakse.

Paratamatult käib programmi noorendamisega kaasas ka tegijate vahetus. “On parem, kui noortele teevad saateid nooremad inimesed,” ütles Sulev Valner.

Muusika

Programmi õhtuse vööndi eest vastutav Raul Saaremets kavatseb senist joont jätkata ning alternatiivmuusikat tuleb juurde vähemalt viie uue saate jagu.

“Eesmärgiks on tuua noored muusika juurde, ma räägin alternatiivsest muusikast,” ütles Saaremets. “Ja mitte ainult kuulama, vaid ka ise tegema.” Kavas on hakata meie noori artiste salvestama.

Näidetena toodud YleXi kavas on praegu muusikat umbes 60% ja Eins Live’is – 75%. Muusikajuhi Ivar Männiku hinnangul jääb Raadio 2 muusikahulk 65% juurde ning selle valik muutub märgatavalt. Märksõnaks saab “värske” ning eemaldutakse hiti-raadio formaadist, mängides küll populaarseid artiste, kuid nende erinevaid lugusid.

Vähendatakse muusika kategooriaid ning normeeritakse esitatavate muusikastiilide kogus.

Sisuliselt tahab Raadio 2 teha head meelelahutusraadiot, mis ei tähenda kollaseid uudiseid ja lobisemist, vaid üldhuvitavaid ja päevakajalisi saateid.