Raadioamatöörid on taasiseseisvumise tähistamiseks registreerinud spetsiaalse kutsungi „ES15L”, mis laiendatult tähendab ESTONIA 15 LIBERTY. Raadioamatöörid alustavad raadioside vahendusel suhtlemist oma kolleegidega üle maailma 19. augustil ning lõpetavad selle kutsungiga töötamise 31. augustil.



Projekti eestvedaja Aadu Jõgiaasa sõnul seisneb raadioamatööride hobitegevus üksteisega raadiojaamade teel kontakti loomises, tehnilise informatsiooni vahetamises ning hiljem üksteisele kontakti kinnitava postkaarti saatmises. „Selliste erikutsungite kasutamine kutsub maailmas esile huvi sündmuse vastu, tihti küsitakse raadioeetris täpsustusi. Kutsung leiab samal ajal aktiivset kajastamist kõigis amatöörraadiosidega seotud infoportaalides ja riikide sellealastes uudistes,” ütles Aadu Jõgiaas. Hiljem kontakti kinnitava postkaardi kujundamisel kasutatakse Jõgiaasa sõnul Eesti Vabariiki ning taasiseseisvumist kujutavat sümboolikat.



Ürituse eesmärk on levitada sõnumit Eesti vabaks saamise 15. aastapäeva tähistamisest kogu maailmale. Korraldajate hinnangul jõutakse kutsungiga ES15L luua kokku umbes 50 000 kontakti, mis tähendab sama arvu postkaartide saatmist raadioamatööridele maailma erinevates nurkades.

Aadu Jõgiaasa sõnul oli ta viimati erikutsungit kasutades isiklikult raadiosides 110 erineva riigi raadioamatööriga. „See oli taasiseseisvumise 5. aastapäeval, mil kasutasin kutsungit ES96L,” ütles Jõgiaas. „Praktika on näidanud, et spetskutsungiga töötatakse kõige rohkem sakslaste, itaallaste ja jaapanlastega, teiste riikide osakaal on enamvähem võrdne neis olevate elanike arvuga,” lisas Aadu Jõgiaas.