Töötajad lahkuvad järjest raadiojaamade ketist Easy FM, sest ei ole rahul tööandja poolt pakutavate tingimustega. Kõige nigelamas olukorras on Pärnus tegutsev jaam.

Seni kolmes raadiojaamas raamatupidamisega tegelenud Aivar Laine ütles, et aimab oma saatust ette vaid kuulu järgi: ametlikku teadet selle kohta, et teda enam ei vajata, pole keegi esitanud ning raadio pidevalt vahelduvad tegevjuhid lükkavad vastutust üksteise kaela.

Töötajad ootavad lahendust

"Poolteist kuud ma palka saanud pole. Kuna raadiol on juriidiliselt kaks omanikku, tahavad mõlemad lõpparve maksmist üksteise kaela veeretada. Tegin nüüd mõlemale kirjaliku järelepärimise ja küsisin nõu ka töövaidluskomisjonilt," selgitas Laine, kes lubas asju ajada seni, kuni lahenduseni jõuab. "Tegelikult on päris hea meel, kui sellest jamast lõpuks lahti saab," ohkas ta.

Oma segase staatuse üle on kaevanud peaaegu kõik raadiojaamast ise lahkunud või koondatud inimesed.

Hiljuti lahkus omal soovil ametist ka kolme raadiojaama programmikoordinaator Raili Trees.

Endise uudistejuhi Ülle Halliku sõnul töötas ta juhtide palvel nädala kauem, kui oleks pidanud. Samas venis tema lõpparve maksmine lubatust pikemale ajale. Juba mitu kuud varem ei saanud töötajad palka kätte selleks ette nähtud päeval, paaril korral hilines palgapäev mitme nädala võrra. Struktuurimuutuste ajal koondatud töötajad said oma koondamisrahad kätte alles pärast pikki vaidlusi.

Kaotusi kandis ka kuulaja

Üksteise järel lahkus raadiost kogu uudistetoimetus, nii kannab uudiseid ette diskor.

Vahepeal puudusid uudised eetrist hoopis. "Mul ei olegi kahju mitte niivõrd endast kui sellest, et Pärnu kaotas korraliku raadiojaama. Viiekümne tuhande elanikuga linnas võiks oma raadio ikka olla küll, " arvas Hallik, kelle arvates ei ole raadiot juhtivad inimesed pädevad.

Juhtimise puudulikkusele viitab ka asjaolu, et kolm raadiojaama mängivad playlisti järgi minutilise täpsusega sama repertuaari, eetrisse laseb neid igas linnas erinev inimene. Seega on tööjõukulu kolmekordne. "Diskorid helistavad üksteisele ja naljatavad, et näe teie olete meist kaks takti maas. Absurdne!" märkis Hallik.

Töötajate sõnul kaob Pärnu jaamast järjest kogu tehnika, mis tassitakse Tallinna ja Tartu sõsarjaamadesse.

"Muidugi on Easy FM-il Tallinnas oma kindel kuulajaskond, on ka Pärnus. Aga Pärnu inimene vajaks peale muusika siiski ka siinseid uudiseid," oli Hallik veendunud.

Nii tehnika kui palga üle on kurtnud ka raadioteketi diskorid, kes on eetris neli kuni kuus tundi järjest. Suur osa neist lahkus pärast kolme raadio – Tartu ja Pärnu Päikeseraadio ning Mega FM-i – Easy FM-iks ümber nimetamist.

Easy FM-i omanike esindaja Heiti Hendrikson möönis, et raadiotöötajad on oma valikutes vabad ning kedagi kinni hoida ta ei saa.

Omanike jaoks on tähtis odavus

"Mina ei ole tahtnud kellegagi vaielda ega arva, et omavahel peaks sõdima. Usun, et endise raamatupidaja asi laheneb ära peatselt – igatahes me tegeleme sellega praegu," selgitas Hendrikson ja avaldas lootust, et töötaja saab raha viimaks kätte.

Hendriksoni sõnul ei tegele konkreetselt raadio programmijuhtimisega mitte tema, vaid rootsi kontsern MTG Radio ja konsultant Peter Raftell. Viimane on aga seisukohal, et endiste töötajate probleeme peaks lahendama Media Invest Holding , kes on raadiojaamade teine omanik.

Hendrikson ei arva, et täisprogrammiga kohaliku raadio muutmine muusikajaamaks oleks kaotus.

"Seisukohti on muidugi erinevaid. Omanike huvi on siiski kasumit teenida ja uudistetoimetuse ülalpidamine oleks kallis, " rääkis ta. Hendrikson ei arvanud, et sama ülesehitusega programmi tootmine kolmes linnas kolmekordse tööjõuga oleks raiskamine.

"Varem toodeti kolmes linnas erinevaid programme - ja see oli veel kallim, " ütles ta. Hendrikson lisas, et kõne all on olnud ka kogu programmi transleerimine Tallinnast, kuid sellekohase otsuse peab langetama MTG Radio. "Kõigepealt tuleb siiski kalkuleerida, millised kulutused on kõige optimaalsemad," toonitas Hendrikson.

Töövaidluskomisjon otsustab mais

Pärnu Töövaidluskomisjoni sekretär Tiina Laaniste ütles, et endise Päikeseraadio ja Easy FM töötajate poolt on nende komisjonile tehtud avaldus, mida ta enne avalikku istungit kommenteerida ei soovi. Istung toimub 4. mail. "Kõik toimub nagu kohtus - vaidlevad pooled saavad kokku ja esitavad oma argumendid. Komisjon kuulab ning langetab oma otsuse. Töötajatele mõistetakse välja saamata jäänud raha, kui see on faktiliselt tõestatud, " selgitas Laaniste.

Otsust on võimalik kuu aja jooksul linnakohtusse edasi kaevata. Kui seda ei tehta, hakkavad asjaga tegelema kohtutäiturid. Laaniste sõnul on võimalik nii see, et vaidlevad pooled jõuavad kokkuleppele enne istungit kui see, et pooli rahuldav lahendus leitakse istungi käigus.

Helen Eelrand