Frank Drake alustas otsinguid oma Green Banki observatooriumis Lääne-Virginia osariigis, USA, aasta pärast seda, kui Cornelli Ülikooli teadurid olid kinnitanud: raadiolained on odavaim ja tõenäoliselt ka kõige tulemuslikum võimalus maaväliste tsivilisatsioonide (Setide) otsingul. Algul lootsid Cornelli teadurid koostööle maailmakuulsa Bernard Lovelliga tema Jodrell Banki raadioobservatooriumis, kuid inglane keeldus.

“Me olime just saanud uue, senisest 10 korda tundlikuma raadioteleskoobi,” meenutab Frank Drake esimest päeva, mil kell 6 hommikul alustati otsinguid maailmaruumis. “Ja kuidas meil vedas: kohe tuli ka vastusignaal. Olime ülimalt õnnelikud, kuid pärast nädalaid kestnud lähemat uurimist selgus, et tegemist oli ülisalajase sõjalise uurimisprojektiga, mille lainele me sattusime. Maavälised tsivilisatsioonid vaikisid siis ja vaikivad kahjuks ka praegu.”

Nüüd paigaldab Drake oma observatooriumi 100 miljardit korda tundlikumat raadioteleskoopi, kui ammusel 1960. aastal oli kasutada. Ta on veendunud, nagu ka mõnedki teised entusiastid, et uute, senisest tundlikumate seadmetega ning palju paremate arvutitega jõutakse eesmärgile. Teised kinnitavad, et maailmaruumi suurust arvestades on peaaegu võimatu sealt leida elusolendeid, kes on võimelised vastama Maa raadiosignaalidele. Ja kui ka on, siis pole kaugeltki kindel, et nad tahavad Maaga suhelda - meie arengutase võib ju kaugelt madalam olla.

Kuid Drake on valmis uurimisi jätkama. “Ma olen veendunud, et ühel kaunil päeval uurime me just seda segmenti maailmaruumist, kus on olendid, kes tahavad meiega suhelda,” kinnitab ta. Drake on veendunud, et ükskõik, kes Setid ka poleks, inimestele nad ei sarnane.

BBC uudised