“Ükskord kukkusid raamatu vahelt välja suured majapidamiskäärid,” meenutab Õismaa üht juhust. “Raamatu tagastanud proua oli ise samuti väga üllatunud ega teadnud, kuidas need sinna sattusid.”

Raamatute vahele unustatud asjade seas on põhiliselt fotod ja postkaardid ning kõiksugu pabereid ja lipikuid. Tallinna keskraamatukogus korjatakse need esemed kokku ning jäetakse leti peale kile sisse, kust oma asju tagasi võib saada. Üldjuhul nendele järele ei tulda, sest inimesed ei tea isegi, kuhu nad oma asjad unustanud on.

Helgi Õismaale meenub juhtum, kus üks daam käis küsimas, kas ta saaks oma ligi kümme tuhat krooni tagasi, mille oli raamatu vahele unustanud. Keegi oli just võla tagasi maksnud ja raha jäi raamatu vahele. Õismaa on kindel, et kui see raha seal vahel ka oli, siis sai selle mõni teine lugeja endale.

Tallinna Pelguranna raamatukogu töötajad on oma üllatuseks raamatu vahelt välja võtnud teelusika ning üksiku toatuhvli. Töötajad märgivad, et see lusikas on raamatukogus siiani olemas ja kasutusel.

Kopli raamatukogu toob veidramatest leidudest välja näiteks kuivatatud heeringa skeleti. Veelgi veidram on see, et kuivatatud heeringa saba koos luudega on välja tulnud ka keskraamatukogu võõrkeelse kirjanduse osakonnast.

Üks lapsevanem meenutab, et kord leidis tütar laenutatud raamatu vahelt pisikese kilekotikese rohelise puruga. Tüdruk pidas seda lihtsalt kellegi kogutud kuuseokasteks ning viskas pakendi minema. Tagantjärele mõeldes arvab lapsevanem, et see võis olla ka kanep.

Lapsevanemale meenub veel uskumatuna näiv juhus, kus raamatu vahelt ilmus välja naiste hügieeniside. Selles ei näe midagi enneolematut aga raamatusõber Tiina, kes teab rääkida, kuidas hügieeniside raamatu vahele võib sattuda.

Nimelt oli Tiinal ükskord väga halb olla, kui autos maale sõitis ning et parem oleks, nuusutas ta aeg-ajalt nuuskpiiritust. See on aga kärme lenduma ning nii valas ta seda ühe hügieenisideme sisse. Ühe poe ees peatudes jäi mööduv härra sidet nuusutavat Tiinat vahtima ning naine peitis sideme punastades raamatu vahele. Mis juhtus raamatukogu raamat olema. Sinna see side kogemata jäigi.

Näitus “järjehoidjatest”

Tallinna keskraamatukogu lastekirjanduse osakonnas on väljas paar riiulitäit esemeid, mis raamatute vahelt välja tulnud. Lasteteeninduse peaspetsialisti Ülle Kuuse sõnul on need asjad, mille töötajad on leidnud. “Kui raamatu tagastamisel mõni asi välja tuleb, siis see antakse lugejale tagasi, mitte ei jäeta endale,” ütleb ta. Nii et näitusel on väljas tegelikult väike osa asju.

Kuuse sõnul tuleb ette, et raamatu vahelt leitakse suuri šokolaaditükke, mis on raamatu ära rikkunud. Just sellised raamatute väärkohtlemised teevad raamatukogu töötajatele rohkem muret, kui unustatud postkaardid. Helsingis olnud sarnasel näitusel väljas terve pannkook.

Ülle Kuuse teab, et suured raamatute austajad on ka laste sõbrad, põhiliselt koerad. Ta meenutab üht juhust, kus laps kurvalt puretud raamatu tagasi tõi ning küsimise peale tunnistas, et sellega sai hakkama tema jänes.

Toatuhvel ja kasutatud taskurätt

Põhilised “järjehoidjad” on postkaardid

•• Tallinna raamatukogudest laenutatakse aasta jooksul ligi kaks miljonit raamatut.

•• Põhiliselt unustatakse nende vahele tõenäoliselt järjehoidjatena kasutatud esemeid, nagu postkaardid, (armastus)kirjad, fotod, joonistused, piletid, kuukaardid, plastikkaardid, kviitungid, dokumendid, kontrolltööd, märkmikud, pliiatsid, hambaorgid, tikud, kammid, küüneviilid, joonlauad, mängukaardid jne.

•• Aga tuleb ette ka teistsuguseid asju: koera vaktsineerimistunnistus, notariaalne leping, klassitunnistus, kuivatatud heeringa skelett, heeringa saba koos luudega, preservatiivid, käärid, suitsukoni, elus prussakas, toatuhvel, lusikas, pesukaitse, juukseklambrid, wc-paber, suur

kasutatud meeste taskurätik, iseheegeldatud patsikumm, lõnganäidised, kivikesed, kuivatatud puulehed, 500 krooni, 1000 rubla, 20 Saksa marka, Türgi ja Moldova raha.

Allikas: Tallinna raamatukogud