Kogu rahvusringhäälingu pühapäeva tele- ja raadioprogramm on pühendatud Eesti Vabariigi aastapäevale. ETV vahendab otseülekannetena tseremoniaalseid sündmusi –  kaitsejõudude paraadi Pärnus (23. veebruaril kell 11.55), riigilipu heiskamist Toompeal, Vabariigi Presidendi vastuvõttu. Nädalavahetusel on kavas palju temaatilisi saateid ja filme.

Indrek Treufeldti telesari “1000 aastat hiljem” on jõudnud kolmanda osani “Riigi mehed”. Esimest korda jõuab eetrisse tsenseerimata, algne versioon dokfilmist “Leelo”, mis viib vaataja sajandale laulupeole 1969. aastal. Teemat arendab edasi dokumentaalfilm “Tuulepealsed leelod”, kus vaadeldakse kolme laulupeo jäädvustamist aastatel 1869, 1947 ja 1969.

ETV näitab lisaks tseremoniaalsetele pidustustele ka seda, kuidas rahvas riigi juubelit tähistab. Tavapärasest erinev on tänavuses teleprogrammis saatelõigud kõigist 15 Eesti maakonnast. “Eesti Vabariigi rahva pidu” nime kandva programmi režissööri-lavastaja Elo Seliranna  sõnul ei ole nendes filmilõikudes tegemist tavapäraste rahvalaulu ja -tantsu etteastetega, vaid teistsuguse lähenemisega. Nende nn kodukandi tervituslõikude ühenduselemendiks on number 90 ja midagi maakonnale omast. “Näiteks Otepäält tuleb tervitus 90 meetri suusatorni juurest, mõnel pool küpsetati 90 pirukat, kaevati 90 kraavi või süüdati 90 lõket,” ütles saate tegevprodutsent Margus Saar. Tema sõnul näitab saade, et pidutsetakse mitte ainult Estonias, vaid kogu Eestis.

Rahva ekraanile toomist kasutab ETV juba mitmendat korda. Üle-eelmisel aastal alguse saanud Maire Aunaste idee sai rakenduse ka jõuluprogrammis. Nüüdsed tervituslõigud on kogu päeva peale ära jaotatud, igale maakonnale kolm kuni viis minutit – kokku 15 saatekest. Tervitusi ja saatekava seovad üheks Aarne Üksküla lugemishetked, kui näitleja kannab ette katken-deid Eesti autorite teostest.

Raadioprogramm

Palju häid saateid edastab ka Eesti Raadio. 23. veebruaril pärast sõjaväeparaadi otseülekannet algavas sarjas “Eesti lugu” räägivad ajaloolased Eesti Vabariigi esimesest presidendist Konstantin Pätsist. 24. veebruaril on eetris eriprogramm “Ilus on maa”, kus mõeldakse koos kuulajaga kõigele sellele, mis on Eestimaal ilusat. “Ilus on maa” on Hando Runneli luuletsükkel, mille tekstile on Rein Rannap loonud kantaadi, mida samuti kuulda saab.

Urmas Vadi saate “Inemise sisu” külaline on Hando Runnel, kes tähistab sel aastal 70. sünni-päeva. Eestluse teemal on ka Hendrik Relve saade “Kuula rändajat”. Estonia teatri hoonest ja inimestest räägib “Aja jälg kivis”, uuenevast Eesti köögist mõtiskleb meisterkokk Dimitri Demjanov saates “6-pakk”.

Kell 18 on Vikerraadio ja Klassikaraadio eetris otseülekanne Eesti Vabariigi 90. aastapäeva kontserdilt Estonia rahvusooperist.